Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Múltidéző kövek a kazamatában

Új múzeummal gazdagodott Győr. A napokban nyílt meg a Káptalandomb 26. helyreállított pincéjében az egyházmegyei kőtár. A gyűjtemény Lebó Ferenc szobrászművész állandó kiállításának is otthont adott.
A győri egyházmegyei könyvtár és kincstár az ország második legértékesebb egyházművészeti gyűjteménye. A kiállítóhelyiségek hiánya miatt nagyon keveset láthat a nagyközönség a különleges anyagból: a könyvtár, az ötvöskincsek és a textíliák egy részét tudják csak bemutatni.
– A kőtárnak hosszú ideig nem volt helye. A püspökség a régi szeminárium épülete alatt, a több évszázados pincerendszerből, pályázati pénzek segítségével felújíttatott két részt. A nagyobbikban a székesegyházban és környékén folytatott ásatásokból előkerült kőanyag legszebb darabjai láthatók – mesélte érdeklődésünkre Lebó Ferenc szobrászművész, az egyházmegyei kőtár rendezője. – Rekonstruáltunk például egy gótikus ablakot, és visszakerült Kálmán győri püspök – Károly Róbert királyunk fia volt – tizennegyedik századi címere is, ami eddig a Nemzeti Múzeum Anjou-kiállításán volt látható.

Nagyon szép darabok még a székesegyház gótikus ülőfülkéiből kiemelt barokk címerek is, de ezek mellett számos gótikus és román kori kőtöredéket helyeztünk el. Az utóbbiak közül legszebb egy keresztelőmedence gyönyörűen faragott darabja, ami az ásatások egyik „ajándéka".

A pincerendszer másik felújított részében Lebó Ferenc állandó kiállítása kapott helyet. A boltíves helyiségben a művész válogatta darabokkal személyes keresztmetszetét mutatja be eddigi munkásságának. Így került a gyűjteménybe többek között az Apor Vilmosról készült nagyméretű, a római Szent Péter-bazilikában látható dombormű legelső kis vázlata, vagy például az Érsekújvár melletti Udvardon felállított szobor első változata is, amelyet a Felvidékről kitelepített magyarok emlékére készített a művész. A kisebb bronz- és kőalkotások mellett négy tárlóban Lebó Ferenc érmei is láthatók.

Az ember ezek között a kövek között sétálgatva megérezhet valamit
a régmúlt századok szellemiségéből, de rácsodálkozhat a régi mesterek lelkére is, hiszen egyiken például egy míves kőfaragójel, másikon pedig még a véső rovátkáinak nyoma is látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőörs takaréklángon

Az elmúlt másfél évtized alatt egyszer szorult rövid időre hitelfelvételre a mezőörsi önkormányzat.… Tovább olvasom