Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Működik a tanuszoda - az újabb árvízig

Győr - Hat- és hétmillió forint közötti kárt mértek eddig a győri tanuszodánál, amit szeptember első felében elöntött az árvíz. Az intézmény vezetője szeretné, ha az elektromos fogadórendszert az emeletre lehetne költöztetni.
Négyhetes kiesés után október elején kinyitott a „GYÁÉV", de az öltözők falai még most is nedvesek. Domsits Károly, a tanuszoda létesítményvezetője szerint a jövő héten nyithatják csak ki ezeket a földszinti helyiségeket. A kár az udvar helyrehozatalával és a szivattyúk elázásával együtt – de például a kiesett bevétel nélkül – 6–7 millióra tehető, s még mindig nem tudni biztosan, hogy a burkolat mennyire sínylette meg az árvizet, összesen hány csempe készül lehullani a nedves falról.

Eláztak a hajszárítók, az elektromos hálózat ugyanúgy, mint mondjuk a 2002-es „nagy" árvízkor, annyi különbséggel, hogy akkor a szauna is tönkrement, ami a legsúlyosabb tételt jelentette a kárfelmérés során. A rendszert azóta felköltöztették, s most ugyanezt szeretné elérni a vezetés az elektromos fogadókkal kapcsolatban.

Ismét nyitva: Átlagosan kétévente nem a vendég, hanem a medence úszik. Fotó: Krizsán Csaba

Domsits Károly arra a kérdésre, hogy ez eddig miért nem történt meg – hiszen átlagosan kétévente elázik a vízicentrum –, csak annyit mondott: nem volt rá keret. Az előzetes becslések szerint ez a felújítás 7–8 millió forintba kerülne, körülbelül annyiba tehát, amennyi kárt az árvíz rendszeresen okoz. A beruházással az esetenkénti veszteség oroszlánrészét – több millió forintot – lehetne megtakarítani, s az intézmény bele is építette ezt saját költségvetésébe, az önkormányzatra bízva a döntést.

Az biztos, hogy valamit hosszú távon tenni kell, mivel a 2002 után emelt belső gát is csak 5,9 méteres vízszintig védi az épületet, amelyre – lévén, hogy ártérben fekszik – biztosítást sem lehet kötni. Felmerülhetne az a lehetőség is, hogy magasabb gátakkal vegyék körül a vízicentrumot, ez azonban igen költséges, ráadásul csakis úgy van értelme, ha a szomszédos magánvállalkozók is belevágnak a beruházásba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájoltatott kultúra

Győr-Moson-Sopron - Egyre több település számára szerveznek színvonalas zenei, irodalmi és színházi… Tovább olvasom