Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Most nem büntettek, figyelmeztettek

Győr - Először tartott tegnap bemutató, segítő szándékú ellenőrzést a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség. Ezúttal nem büntettek, csak az előforduló hibákra hívták fel a figyelmet.
Ilyen még nem volt: a fogyasztóvédelmi felügyelők nem büntettek, ha hibát, hiányosságot találtak. Az a céljuk, mondta Simon István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőségének igazgatója, hogy kedvezőbb képet alakítsanak ki az ellenőrző szervezetről. Ne csak azt lássák az érintettek, hogy ahová a felügyelők beteszik a lábukat, ott csak büntetni tudnak.

Segítenek is, felhívják a figyelmet, milyen hibák fordulhatnak elő, s azokat – meg persze a velük járó büntetéseket – hogyan lehet elkerülni.

A győri plázában először a csillárszalonban jártak, ezúttal a gyerekjáték formájú lámpákat és az ünnepi fényfüzéreket nézték, megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak. Számos ilyen van, ezeken szerepelnie kell, hogy az nem játék. Nem elég a dobozon, a lámpafoglalaton is fel kell tüntetni: maximum hány wattos égő csavarható be.

A fényfüzéreknél a vezeték keresztmetszetét, a szigetelést nézték elsősorban. Az elektromosság bizony nem játék. A fogyasztóvédők ezúttal kisebb hiányosságot leltek: egy izzófoglalatról hiányzott a felirat.

Hogy ne legyen gubanc: az ün-nepi fényfüzéreket és a gyerekszobába kerülő lámpákat is vizsgálták az ellenőrök. Fotó: K. Cs.
Hogy ne legyen gubanc: az ün-nepi fényfüzéreket és a gyerekszobába kerülő lámpákat is vizsgálták az ellenőrök. Fotó: K. Cs.

Az üzletben egyébként készségesen fogadták az ellenőröket. Igen sok termékkel foglalkoznak (a cég vagy 30 ezer félét forgalmaz), mindent nem vehetnek észre, jó is a segítség, hogy mire figyeljenek.

Az egyik játékbolt többezres kínálatából most a mágneses játékokat vették szemügyre: van-e rajtuk figyelmeztető jelzés, hány éves kortól adhatók a gyerek kezébe, nem potyognak-e ki a mágnesek, amelyeket a kicsik könnyen lenyelhetnek. Egy másik árucsoportban az adapteres elektromos játékokat ellenőrizték. Például a diavetítőket, amelyek iránt érdekes módon elég nagy a kereslet (pedig a diafilmek, amelyekből igen sokféle van, elég borsos árúak). Az ellenőrzött vetítőn rendben találtak mindent – kivéve az adaptert. Az előírások szerint ugyanis nem elég a dobozra és a vetítőre ráírni, hogy csak 8 éven felüliek kezelhetik, azt magán az adapteren is fel kell tüntetni. Mint megtudtuk, egy ilyen hiányosságnak az a következménye, hogy betiltják a forgalmazást a hiba megszüntetéséig és a fogyasztóvédelmi bírság akár 100 ezer forint is lehet (gyártónak, importőrnek, kereskedőnek felelősségük szerint). A büntetés most elmaradt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legdrágább fenyőfa eddig a legkelendőbb

Győr-Sopron - A nagykereskedők a hét elején kirakták a fenyőfákat, a kisebbek vagy ezekben a… Tovább olvasom