Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Mobilja miatt zárták ki a nyelvvizsgáról

Felkészült nyelvvizsgájára, csalás nélkül megoldotta az írásbeli részét, mégis „megbuktatták”. Németh Andrea a szünetben használta mobilját, és ezzel vétett a vizsgarend egyik szigorú szabálya ellen.
illusztráció
Továbbtanulási esélyeit akarta növelni Németh Andrea azzal, hogy angol középfokú nyelvvizsgára jelentkezett. Ám ez egyelőre nem sikerült: a 17 éves győri gimnazista úgy véli, a megérdemelt siker helyett sérelem érte. Könnyedén teljesítette a vizsga írásbeli részét. A többiekkel együtt ebédszünetre indult – a szóbeli kezdete előtt ugyanis kiengedik a városba a vizsgázókat. A helyszínül szolgáló épület kapujánál járva hívni akarta szüleit. Ezt vette észre az egyik felügyelő, aki elkérte telefonját, jegyzőkönyvet vett fel és felfüggesztette vizsgáját.

Újrafizetés a büntetés

A lány főleg a történtek hangnemét tartja megalázónak. A jelentkezési lapon olvasta a tájékoztatást, amely szerint összeszedik a mobilokat. Várta is, hogy ez megtörténik. Ám szerinte csak az hangzott el a vizsga előtt, hogy „telefont nem szabad használni, aki attól tart, megszólal, adja le". P kikapcsolva a táskájában hagyta, ami a többiek holmijaival, kabátjaival együtt a terem hátsó részébe került. Egy szál ceruzával és radírral ült a padba. Az sem mondható róla, hogy nem szorgalmas, nem lelkiismeretes, hiszen a német középfokú nyelvvizsgát már megszerezte, és franciából is erre készül.

Lánya hibáját Németh Imre is elismeri, az eljárást mégis embertelennek tartja, a büntetést pedig túlkapásnak. Fellebbezett ellene és lánya lelki sérelme miatt más jogi lépést is fontolgat. Szeretné elérni, hogy Andrea írásbelijét vegyék figyelembe és azt, hogy ne kelljen újra megfizetni a 25 ezer forintos vizsgadíjat.

A döntés már végleges

A nyelvvizsgát a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) szervezte, megyénkbeli tagegyesülete mint akkreditált vizsgáztatóhely bonyolította le. Káldiné Smidéliusz Judit, a TIT Pannon Egyesületének vezetője Andrea esetéről elmondta: meggyőződése és tanúsítani is tudja, hogy a lány nem csalt. Megérti helyzetét, de hibázott azzal, hogy a szabályzatot megsértette. Így szervezetük nem járhatott el másképp, a nemzetközi nyelvvizsga szigorú eljárási rendjét muszáj betartani. A tudnivalókról a jelentkezéskor tájékoztató nyomtatványt kapnak a vizsgázók, jelentkezésük visszaigazolásakor újból és a vizsgázás előtt szóban is. Andreáék termében Káldiné maga volt jelen, szerinte nem lehetett félreérteni az elhangzottakat. A mobilokat beszedték, a lánynak is oda kellett volna adnia. A könyvei mellett sem hagyhatta volna a táskájában, a szabályzat ezt sem engedi.

Káldiné akkor is jelen volt, mikor a felügyelő észrevette a diáknál a mobilt. Úgy véli, a felnőtt hangneme nem kifogásolható. Nem tagadja, ő dühös volt, mert ilyesmi miatt veszélybe kerülhet a vizsgáztatóhely engedélye is, ez pedig a jelenlegi versenyhelyzetben nem kockáztatható. A diáklánnyal együtt érez. „Majd a szívem szakadt meg érte, hogy ilyen ostobaság miatt ismételnie kell" – nyilatkozta és elmondta, hogy a TIT döntése szerint Andrea félvizsgája nem érvényes, újra be kell fizetnie a teljes vizsgadíjat.

A TIT Pannon Egyesülete 1994 óta szervez nyelvvizsgákat. Korábban mobiltelefon miatt még senkit sem kellett kizárni. A vizsga felfüggesztésére is csak néhány példa volt. Egyszer az írásbeli közben megtalált „puska" miatt, a közelmúltban pedig ketten nem értek vissza időben a szóbeli vizsga kezdetére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versennyel az AIDS és a drog ellen

A Győri Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztálya az AIDS-ellenes világnap apropója kapcsán ötödik… Tovább olvasom