Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Milyen választási programot ígér Győr három polgármesterjelöltje?

Borkai Zsolt folytatná a megkezdett munkát, az MSZP polgármesterjelöltje, Hegyi Zoltán villamos vonalakat építene ki, míg a Jobbik jelöltje, Vörös Gyula a közbiztonságot városőrség megszervezésével erősítené.

A kisalfold.hu a három győri polgármesterjelölt terveinek, elképzeléseinek legfontosabb elemeit gyűjtötte össze, s tárja olvasói elé.

A Fidesz jelöltje, Borkai Zsolt a Kisalföldnek adott interjújában arra a felvetésre, hogy "négy éve a szocialisták kihívójaként 13+1 ígéretet tartalmazó programmal állt elő. Most sem személyes honlapján, sem a győri Fidesz weboldalán nem szerepel választási program, és sajtótájékoztatón sem álltak elő vele. Nem is fognak?", Győr jelenlegi polgármestere úgy válaszolt: "nyilvánosan meghirdetett programunk nem lesz, mert azt a tevékenységet fogjuk folytatni, amit elkezdtünk".


Borkai Zsolt
Borkai Zsolt


Borkai Zsolt folytatná a megkezdett munkát

Lépjünk vissza kicsit az időben négy évet, s nézzük meg, mit is kínált a 13+1 program.

Ebben Borkai Zsolt – többek közt – az egységes győri közszolgáltató vállalat létrehozását (vagyis egy megaholding), fejlődő városüzemeltetést, minőségi egészségügyet és oktatást, pezsgőbb, sok-sok programmal színesített kulturális életet, élénkülő turizmust, több sportolási lehetőséget és a profi sport támogatását ígérte.

Ezenkívül számos nagyobb beruházást – ezek közül a Városház tér és a Széchenyi tér felújítása, a Barátság park átalakítása, az új hulladékgazdálkodási rendszer, az új Jedlik híd és az Új Bácsai út megépítésé, a Nádor aluljáró melletti parkolóház megvalósítása mellé tehetünk pipát –, megújuló csomópontokat és utakat, az egyetem korszerűsítésének támogatását, a panelprogram folytatását, játszótér-fejlesztéseket, újabb parkolóhelyeket, valamint a szakképzés erősítését és a mikro- és kisvállalkozások támogatását tűzte ki célul Győr regnáló polgármester 2006 nyarán.

Mindent igényt kielégítő csarnok készülne el a második ciklus végére

Arról, hogy Borkai Zsolt miként látja Győr fejlődését 2006 és 2009 között, a politikus honlapján a következő tanulmányt találtuk.

A Kisalföldnek adott interjúban azt Borkai Zsolt is elismerte, hogy egy modern, minden igényt kielégítő csarnokkal és egy korszerű uszodával továbbra is adós maradt az elmúlt négy évben a Fideszes városvezetés.

Hegyi Zoltán "a gazdasági teljesítménynövekedéssel arányosan, reális mértékben" csökkentené az iparűzési adót

Az MSZP polgármesterjelöltje, Hegyi Zoltán "A tiszta, nyugodt és szerethető Győrért" című programját weboldalán tette közzé.

A helyi gazdaság terén Hegyi Zoltán célja, hogy "Győr a legjobb és legeredményesebb kis- és középvállalkozások városa legyen. Ennek érdekében kiszélesítem a munkahelymegtartó támogatásokat. Speciális befektetési ügynökséget hozok létre.

Az Ügynökség feladata lesz egyrészt a beruházások ösztönzése, másrészt a kis- és középvállalkozások számára piaci kapcsolatok építésének elősegítése".

Hegyi Zoltán programjában szerepel a győri vállalkozókat sújtó iparűzési csökkentése "a gazdasági teljesítménynövekedéssel arányosan, reális mértékben".


Hegyi Zoltán
Hegyi Zoltán


Az MSZP villamos vonalat építene Győrben


Közlekedés és infrastruktúra terén az MSZP jelöltjének alapvető célja "egy gyorsabb és környezetbarát egyéni és közösségi közlekedés megvalósítása".

Hegyi Zoltán vitaanyaga szerint a városi közösségi közlekedés nyomasztó gondjainak orvoslására új megoldásokat kell találni – egészen konkrétan villamos vonalat kell építeni.

"Elképzelésem nem csak a történelmi belváros számára jelentene megújulást. Az elvégzett mérések és kutatások alapján az Egyetem – Belváros (Árkáddal) – Lakótelepek (Adyváros, Marcalváros és a bevásárló centrumok) viszonylatban jelentős utazási igény van a villamos bevezetésére. Ezért a majdani nyomvonal kialakítását is ennek ismeretében javasolom" – szól a villamosos fejlesztési terv tömören.

(Az MSZP a villamosok bevetését már a Balogh-éra végén is pedzegette, igaz, a gyakorlatban nem lett belőle semmi.)

Uszoda, műjégpálya, visszacsábított Mediawawe

A villamosok mellett egy szocialista városvezetés fejlesztené a P+R parkolók rendszerét is. Hegyi Zoltán kiemelt céljának tekinti a város sebhelyeinek "gyógyítását" (Gyárváros, volt Ringa, Leonell területe, Kekszgyári negyed, Olajgyár), azaz az egykori ipartelepek modern hasznosítását.

Közbiztonság terén komoly ígérete van az MSZP-nek, jelesül "rendet teszünk a város közismerten problémás közállapotú területein (Bán Aladár utca, Szarvas utca, Rákóczi Ferenc utca egyes részei)". Ennek gyakorlati megvalósításáról azonban összesen egy mondat szól: "éjszakai nyugalmunk érdekében kezdeményezni fogom a járőrszolgálatok sűrűbb jelenétét".

Az egészségügyi fronton a győri MSZP támogatja a Petz-kórház új szárnyának megépítését, míg a sport területén vállalják egy uszoda megépítését, valamint a műjégpálya teljes rekonstrukcióját, bővítését. A Mediawawe-ről pedig nem mondana le a Hegyi Zoltán vezette közgyűlés.

Jobbik: "a polgármesteri megbízatás teljes embert kíván" 

Végezetül nézzük a Jobbik jelöltjének, Vörös Gyulának "Radikális változást Győrnek" című választási programját, mely szintén elolvasható teljes terjedelemben a világhálón.

"Jelen írás nemcsak címében emlékeztet az országgyűlési választási programunkra, hanem tartalmában is követi annak eszmeiségét, mondanivalóját, leképezve azt a győri viszonyokra, megoldásokat javasolva a helyi problémákra" – szól Vörös Gyula programjának előszava, melyben a jelölt leszögezi: megválasztás esetén nem vállalna más tisztséget a polgármesteri cím mellett, mert "a polgármesteri megbízatás teljes embert kíván".


Vörös Gyula
Vörös Gyula - fotók: Krizsán Csaba


Vörös Gyula szerint jelenleg Győr közbiztonsági helyzete romló tendenciát mutat


Vörös Gyula elképzelései között elsődleges helyet kapott a közbiztonság javítása. A Jobbik polgármesterjelöltje szerint "jelenleg városunk közbiztonsági helyzete romló tendenciát mutat. A vagyon elleni és az erőszakos bűncselekmények száma nő. Néhány városrészben – Szigetben és Újvárosban – az emberek félnek sötétedés után az utcára menni.

A hajléktalanok és kéregetők száma rohamosan növekszik, hátrányos helyzetüket kihasználja a koldusmaffia, amely ezzel üzletággá teszi mások nyomorát. A városban utcán szolgálatot teljesítő rendőri létszám nem elégséges, a helyi polgárőr szervezetek hatékony működésükhöz nem kapnak elég anyagi támogatást, egymástól elszeparáltan működnek".

Városőrség polgárőr szervezetek bevonásával, a helyi korrupció felszámolása

A győri Jobbik polgárőr szervezetek bevonásával megszervezné a városőrséget, s növelné a térfigyelő kamerák számát.

Vörös Gyula második pontjában olcsóbb és hatékonyabb közigazgatást, a helyi korrupció felszámolását ígéri. "A korrupció visszaszorítása céljából a pályázatok széleskörű nyilvánossá tétele mellett szükséges azok egyszerűsítése is, azért, hogy a helyi kis- és közepes vállalkozások pályázatíró cégek bevonása és lobbija nélkül is eséllyel induljanak a kiírt tendereken" – olvasható a Jobbik győri programjában, melyben arra is van utalás, hogy az önkormányzatoknál, közüzemi szolgáltatóknál szombaton is fogadnák az ügyfeleket.

Szigorúan ellenőrzött bérlakások

A Vörös Gyula vezette önkormányzat a szociális bérlakások használatának szigorítását, utólagos ellenőrzését is bevezetne, s azoktól a lakóktól, akik viselkedésükkel zavarják a szomszédokat, megvonná a kedvezményes lakhatást. Szociális segélyt pedig csak közmunkavégzés esetén kaphatnak a rászorulók.

A győri tömegközlekedést úgy optimalizálná a Jobbik, hogy a buszkörjáratokat bővítené, a járatok számát pedig növelné.

Vörös Gyula programjából az is kiderül, hogy Győrben lokálpatrióta gazdaságpolitikát folytatna a Jobbik, s a helyi iparűzési adóbevételek fix százalékával támogatná a munkahelyteremtést.

A cikkhez kapcsolódó szavazást 11 órakor lezártuk. A legtöbb olvasónk úgy szavazott, hogy Vörös Gyula, a Jobbik polgármesterjelöltjének elképzelései a szimpatikusak számára (45 százalék, 107 szavazat). Borkai Zsolt, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje kereken száz szavazatot kapott (42 százalék), míg az MSZP jelöltje, Hegyi Zoltán a szavazók 13 százaléka számára szimpatikus (31 szavazat).

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. adalfold 2010. szeptember 25. 11:25
  „és a kis primitív narancsos, anti-demorkata aktivistáknak üzenem:
  a közrendvédelmi telep nem gettó, hanem elítéltek elkülönítése a börtönnél humánusabb módon.

  jól sikerül kifordítani ezt a soros féle szószólóitoknak.

  Franciaország, USA, Olaszország, Portugália itt mind vannak ilyen ,,telepek".

  A Jobbik NEM a szlovák példára gondol, ahol etnikai alapon elfalaztak romákat a várostól.
  A jobbik nem szélsőséges, ha ezt mégis így gondolod, nem éppen lehetsz értelmes ember.
  A gondolkodó ember sajátja, hogy információit elfogultság nélkül, több forrásból szerzi be:)
  Pont így lettem Jobbikos:) A fidesz meg még nagyobb szörnyűségeket fog tenni az országgal, mint gyurcsányék. emlékezz szavamra.
  egy mensa-tag, mérnök.”
 • 130. adalfold 2010. szeptember 25. 11:24
  „és a kis primitív narancsos, anti-demorkata aktivistáknak üzenem:
  a közrendvédelmi telep nem gettó, hanem elítéltek elkülönítése a börtönnél humánusabb módon.

  jól sikerül kifordítani ezt a soros féle szószólóitoknak.

  Franciaország, USA, Olaszország, Portugália itt mind vannak ilyen ,,telepek".

  A Jobbik NEM a szlovák példára gondol, ahol etnikai alapon elfalaztak romákat a várostól.
  A jobbik nem szélsőséges, ha ezt mégis így gondolod, nem éppen lehet értelmes ember.
  A gondolkodó ember sajátja, hogy információit elfogultság nélkül, több forrásból szerzi be:)
  Pont így lettem Jobbikos:)”
 • 129. adalfold 2010. szeptember 25. 11:20
  „Nosavin!
  nagyon rosszul tudod.
  messze nem tartozik az élvonalba a helyi,városi buszok átlagéletkora.

  azt nem tudom,hogy mindenki gyulája...., de a Jobbiknak megint sikerült a legégetőbb problémákra rávilágítania:
  nevezetesen:
  elképesztő közbiztonság Győrben ( nem csak Sziget...),
  mutyik, borkaji féle korrupció, közterületek jogtalan bérbeadása, magánterületek közterületté foglalása..
  lásd: West-bau hungária,graboplaszt, csintóék, barátság park projekt, lakóházak magánterületeinek elvétele pl szabolcsska u.
  A Jobbikra szavazom, mert ismerem a vezetését, demokratikus, egyáltalán nem kirekesztő, hanem pon t az a civil összefogáson megtermett, első magyar párt,amelyre szükségünk van.
  Tudatában vagyok,hogy pont ezért hallgattatják el, vagy rágalmazzák a ...-ok által irányított médiumok. Persze Meggyes tamásról, hanvaldról, orbán és navrasics félrelépéséről( soproni nők...) nem sztoriznak:D
  hajrá civilek, hajrá jobbik, hajrá pro urbe.”
 • 128. Freehill 2010. szeptember 24. 17:39
  „Nem most, hanem 5, 10, 15 (?) év múlva... Tény, hogy kevés az utas, a villamos viszont éppen egy máshol jól bevált eszköz az utasszám növelésére! Én nagyon szeretek buszozni is, de az utasok egy része sajnos mégis fogy :(”
 • 127. Nosavin 2010. szeptember 24. 05:50
  „Felesleges Időd és Szót fecsérelni a Villamosra! Amelyik útszakaszról ti beszéltek a 90% új burkolatú, most az széjjel kellene "verni" a semmiért! nem véletlenül lettek összevonva a járatok Győrben! Nincs utas! Aki meg Csanak felől jönne be az a Réteg úgy gondolom nem az a Buszozós réteg! Egyébként Ha modern járművekről beszélünk a Kisalföld Volán Városi Flottájának Átlagéletkora messze messze a legfiatalabb az országban!”
 • 126. annobon 2010. szeptember 23. 08:14
  „Ez így igaz, sajna "mindenki Gyulája", meg Hegyi papa is elmehet a fenébe! Borkai győzelme borítékolva van...”
 • 125. Tunde24 2010. szeptember 23. 07:53
  „IGAZSZÓ!Azt,hogy mindenki Gyulája lesz kikérem magamnak!”
 • 124. Freehill 2010. szeptember 23. 07:27
  „#110, Tabornok: ha nincsenek akkora távolságok, akkor buszra, autóra sem lenne szükség! A felsővezetéket esztétikusan is meg lehet oldani, de van alsószedős, ill. részben akkumulátoros technika is. Egy modern jármű inkább feldobja a várost, egyáltalán nem csúfítja el. A legtöbb beutazó talán Marcalváros - Ménfőcsanak irányában van, akár az elővárosi vasúttal is lehetne kombinálni ("tramtrain"). Tőlük nyugatra és keletre is sok pozizív példa van, tanulmányozni kellene ezeket. Hosszabb távon bárki is vezeti a várost, ezzel a kérdésel foglalkoznia kell.”
 • 123. adamasz1977 2010. szeptember 23. 04:35
  „"Vörös Gyula második pontjában olcsóbb és hatékonyabb közigazgatást, a helyi korrupció felszámolását ígéri. "A korrupció visszaszorítása céljából a pályázatok széleskörű nyilvánossá tétele mellett szükséges azok egyszerűsítése is, azért, hogy a helyi kis- és közepes vállalkozások pályázatíró cégek bevonása és lobbija nélkül is eséllyel induljanak a kiírt tendereken" - olvasható a Jobbik győri programjában, melyben arra is van utalás, hogy az önkormányzatoknál, közüzemi szolgáltatóknál szombaton is fogadnák az ügyfeleket."

  Olcsóbbat akar, de szombaton is dolgoztatna:))) Már most HAZUDIK a Jobbikista:)))”
 • 122. adamasz1977 2010. szeptember 23. 04:30
  „igazszó! meghatódtunk a kampányán:))) Október 3.-án megkapjátok, hogy mit is gondol a nép a <moderálva> pártokról!”
 • 121. adamasz1977 2010. szeptember 23. 04:17
  „Kun istván!

  A maguk pártja három esetleg négy szót ismer: Zsidók, cigányok, zsideszesek! Egyszóval rémesek!”
 • 120. Nosavin 2010. szeptember 22. 23:20
  „Egy "cigányban" soha nem lehet bírni kedves igazszó! igen igen! ős is az! a Jobbikos Gyula! Jobbikos!!! Akik gettóba akarják rakni a cigányokat! ;) Akkor ő is megy oda? ;)”
 • 119. igazszó 2010. szeptember 22. 20:39
  „Hú Tünde, gratula, nagyon jó szemed van, de akkor azt is kell látni, hogy bontatlan az üveg!:))) és a sok iratakta alatta? Az embert nézd, és a programját! Szerintem Ő mindenki Gyulája lesz Győrben, mert egy jellemes, és megbíizható ember, ja és biztos prontval istud takarítani, és ha kell nem a szemetet viszi ki, hanem a kukát hozza be!:)))
  Szép napot, és békességet!”
 • 118. Edward 2010. szeptember 22. 15:17
  „Tunde24
  Ott van egy Pronto is akkor az azt jelenti,hogy ő takarít egyedül?”
 • 117. Nosavin 2010. szeptember 22. 15:00
  „Tündének hatalmas Pirospont;)”
 • 116. Tunde24 2010. szeptember 22. 13:08
  „Igazszó!Ha szó szerint nézünk mögé,akkor nézd meg melyik fotó mögött van szeszesüveg?
  Csak nem a Gyulád mögött?”
 • 115. tosa2 2010. szeptember 22. 10:56
  „totó72 ! Hát igen, néha-néha megmerik mondani az igazat a fideszre szavazók, mint ön is. Kire szavazzak,
  hát rájuk, mert ők vannak kormányon. Köszi az őszintét !
  tagris ! szavazni?, minek kell pénzt ölni ebbe, amikor is 2/3-os többség van ? a szavazás ebben a parlamenti
  többségben vicc !!”
 • 114. igazszó 2010. szeptember 22. 10:12
  „Testbeszéd egy szakember számára mindent elmond, mondja a párom.Szerintem is, valóban így van!

  Nézd meg a pályázók képeit, és adj a képnek nevet:
  1. Egy cseppet sem csodálkozok azon, hogy....
  2.Mit tehetek, pont én, hogyan?
  3.Mindennek mögé kell nézni, alapjaiban kell vizsgálni, nem eltologatva mutyizással!
  Neki ezek jutottak eszébe...”
 • 113. igazszó 2010. szeptember 22. 08:29
  „Vörös Gyula 56% felett van már! Hajrá !!!:))))”
 • 112. OldSpice 2010. szeptember 22. 06:44
  „marha menő szó lett ez a "mutyizás" :D
  mutyi
  mutyi
  mutyi
  mutyi
  mutyi
  mutyi”
131 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fröccs Napok Győrben

Gasztronómiai különlegességek és kulturális ínyencségek várnak azokra, akik ellátogatnak a VI.… Tovább olvasom