Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Miért színeződött el a vízszűrő barnára Győrben? - fotó

A felső végén a fonalat elvágtam, így jól láthatóvá vált a barnulás a szűrő keresztmetszetében - közölte Olvasónk. A kisalfold.hu utánajárt, mitől színeződhetnek el a vízszűrők.

"Eredeti állapotában ivóvíz szűrésére való fonalas szűrő látható a fotón. Ezt körülbelül fél éves használat után kénytelen-kelletlen cseréltem ki a lakásunkban található szűrőházban.

A felső végén a fonalat elvágtam, így jól láthatóvá vált a barnulás a szűrő keresztmetszetében is" - mondta győri Olvasónk.


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Hogy mitől színeződött el barnára a szűrő? - megkérdeztük a Pannon-Víz Zrt. munkatársától.

"Az utóbbi fél évben egészen biztos, hogy fogyasztónk közelében csőtörés-javítás, vagy tűzcsap-nyitás történt. Ilyenkor a vízvezetékekben megváltozik az áramlás iránya, a hosszú idő alatt lerakódott ásványi (vas-mangán) sók leválnak a cső faláról, s megszínezik az ivóvizet" - kezdte Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője.

"Munkatársaim az utcai vezetékek öblítésével rövid idő alatt helyre tudják állítni a megszokott jó vízminőséget. Az elszíneződött ivóvíz eljuthat fogyasztóink vízcsapjaihoz is, célszerű a vízcsapokat jól kiengedni, 1-2 perc után letisztul a víz.

Más a helyzet, ha valaki vízszűrőt használ. Az ásványi anyagok ilyenkor a szűrő felületén lerakódnak, hónapokon keresztül ezen az eltömődött felületen áramlik keresztül a víz. A szűrő tehát megóv a néhány perces vízelszíneződéstől, de szélsőséges esetben vízminőség romláshoz, akár baktériumok elszaporodásához is vezethet" - zárta szavait Tóth László.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Jól döntött Olvasónk a csere mellett. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így változik a Kisalföld helyközi- és távolsági menetrendje

Február elsejétől korrekció lesz a Kisalföld Volán egyes járatain. Megmutatjuk, melyek ezek. Tovább olvasom