Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Mi áll a győri telekfelvásárlás mögött? Hely még nincs, vihar már van

Rákosfalvy Zoltán ügyvéd szerint a város szabályozási tervének változásai mindenki számára elérhetőek, s látható volt, hogy egy 150 hektáros területet vonz iparterületté a jelenlegi ipari park mellett Győr.
Nagyon sokat fog érni az a föld, ahol az Audi logisztikai parkja lesz. Ezért lett téma, hogy "a fideszes vezetésű győri önkormányzat ügyvédje, rajta keresztül pedig egy offshore-hátterű cég szerezte meg annak az ingatlannak a nagy részét, ahol várhatóan a központ épül" - írta pénteken a hvg.hu. Az érintettek cáfolnak.

A hvg.hu cikke így foglalható össze: dr. Rákosfalvy Zoltán, a győri önkormányzattal szerződésben álló, ismert ügyvéd tavaly év végén magánszemélytől szántóterületet vett.

A területnek néhány hónap múlva már az önkormányzat és egy offshore-hátterű magyar cég (az SR Invest Logistic Kft.) lett a tulajdonosa, amely a cikk szerint közel áll Rákosfalvy Zoltánhoz.

"A területen közel 17 hektáron a Győri Logisztikai Központ épül, amiből nagyjából 7 hektárt be is építenek"

"Az ipari parkon lévő terület nagy része már az offshore-hátterű SR Invest Logistic Kft.  és az önkormányzat birtokában volt, amikor az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség májusi határozatában jelezte: az ingatlanon nem kell környezeti hatásvizsgálatot végezni.

Ez a dokumentum is megerősíti, hogy a területen közel 17 hektáron a Győri Logisztikai Központ épül, amiből nagyjából 7 hektárt be is építenek. A tervezett létesítmény főként raktáraknak és beszállítói csarnokoknak ad majd  otthont, méghozzá `gépjárműgyártáshoz szükséges autóalkatrészek tárolása, raktározása és  továbbítása céljából´.

Ez alapján egyértelmű, hogy az ingatlanon az Audi számára szeretnének logisztikai központot létrehozni, hiszen a német autógyáron kívül nincs más hasonló profilú vállalat a környéken" - állapítja meg a hvg.hu.

Az internetes portálnak nem sikerült elérnie az érintetteket, a Kisalföldnek igen.

Borkai: "nem offshore céggel kötött szerződést az önkormányzat"

Borkai Zsolt győri polgármester azt írta válaszában: "Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának nincs jogszabályi lehetősége arra, hogy gazdasági társaságok jogi és személyi hátterét vizsgálja, de dr. Rákosfalvy Zoltán ügyvéd tájékoztatása alapján az SR Invest Logistics
Kft. tulajdonosa az Európai Unióban bejegyzett részvénytársaság, így jogi és adójogi  státusa is megegyezik a belföldön bejegyzett gazdasági társaságokéval."

A polgármester tehát leszögezi, hogy nem offshore céggel kötött szerződést az önkormányzat. Borkai külön kitért arra is, hogy Rákosfalvy Zoltán csak ügyvéd-bizományosként járt el az ügyben, vagyis a saját nevében, de a megbízó (SR Invest) javára.

Magára a szerződésre vonatkozóan pedig azt mondja: a lényege az volt, hogy az önkormányzat és az ügyvéd-bizományos között kötött megállapodással az utat (ami az önkormányzat tulajdona volt) és a szántóterületeket összevonták.

"Ezen telekalakítás eredményeképpen a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képező, több évtizede beszántott, használaton kívüli földút értéke - az alapterület változatlanul hagyása mellett - körülbelül a tízszeresére nőtt."

Az ügyvéd szerint ő csak megbízási díjért dolgozik

Rákosfalvy Zoltánnak az alapkérdést tettük fel: miért keltette fel anno az érdeklődését ez a szántóterület, illetve tudott-e arról, hogy azt az önkormányzat kicsivel később  ipari-kereskedelmi területté nyilvánítja át?
Tisztázni kívántuk vele ezt követően azt is, hogy az SR Invest Logisticshez valóban "közel áll"-e, vagyis az üzletben érdekelt-e.

Az ügyvéd elöljáróban annyit mondott: a héten még nyaral, ezért most csak szűkszavúan válaszol.

Aláhúzta azonban, hogy a város szabályozási tervének változásai mindenki számára elérhetőek, s látható volt, hogy egy 150 hektáros területet vonz iparterületté a jelenlegi ipari park mellett Győr.

Ez az oka annak, hogy a szántóterület felkeltette a megbízó érdeklődését.
Rákosfalvy Zoltán az előzményekről elmondta: a korábbi - évekkel
ezelőtti - jogügylet kapcsán kapott megbízást a luxemburgi bejegyzésű cégtől arra, hogy egy ingatlant vásároljon fel ennek a társaságnak.

Ezért azzal is megbízták, hogy egy hazai céget hozzon létre, állítson ügyvezetőt is. Miután bizományos ügyvédként ezt az ügyletet lebonyolította, a konstrukció befejezésekor átadta az ingatlant a megbízó
részére.

"Így került az SR Invest Logistics nevére az ingatlan, hiszen az ő megbízásából, az ő pénzéből, az ő javára, de a saját nevemben szereztem meg ezt az ingatlant, ami akkor még termőterület volt, s a kivonás után adtam át" - reagál a jogász, hangsúlyozva: megbízási díjért dolgozik, egyéb érdekeltsége nincs.

Borkai Zsolt polgármesterhez hasonlóan leszögezte ő is: szó sincs semmiféle offshore cégről.

Az Audi hamarosan eldönti, hol építi fel a logisztikai parkját

A csattanót mégis az Audi Hungaria Motor Kft. reakciója jelenti, ugyanis a cégnél azt hangsúlyozták: csak várhatóan néhány héten belül döntenek arról, hogy melyik beruházó és hol építi meg a logisztikai parkot.

Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria szóvivője megkeresésünkre elmondta: "több mint húsz pályázatból jelenleg háromra szűkült a kör,
valamennyien győri helyszínt jelöltek meg, de egyáltalán nem biztos, hogy aki végül győz, az a nevesített területen kívánja felépíteni a logisztikai parkot.

Az Audi Hungaria csak megbízó, nem vásárol földeket, a legkedvezőbb ajánlatot fogja elfogadni."


Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. cicus10 2012. november 06. 15:09
  „BORKAINAK IGEN IS IGAZA VAN MEGINT AZ MSZP. MIT AKAR”
 • 60. háté 2012. november 02. 21:09
  „Újabb mutyi, botrány Győrben!

  MSZP: Újabb fideszes nyomulás?

  Győr. Az MSZP győri szervezete sajtóközleményt adott ki Karcagi-Mészáros Zsolt elnök aláírásával, melyben a következők szerepelnek:
  "Riasztó hírek érkeznek az utóbbi időben Győr város egyik büszkeségéről, a Magyarországon elsőként megszervezett Győri Nemzetközi Ipari Parkról.
  Nemrég leváltották az ipari park győri ügyvezető igazgatóját, és helyére egy Fidesz-közeli, budapesti személyt neveztek ki. A napokban elbocsátották az ipari park húsz éve, a kezdetek kezdete óta ott dolgozó jogászát, dr Havasi Dezsőt, aki a megyei ügyvédi kamara köztiszteletben álló elnöke. Talán csak nem azért küldték el, mert felesége, a Győri Ítélőtábla elnöke több alkalommal nyílivánosan nemtetszését fejezte ki a bíróságokat maga alá gyűrni szándékozó fideszes kormányzati törekvésekkel szemben?
  A másik hír ezzel kapcsolatban, hogy dr Rákosfalvy Zoltánt szándékoznak kinevezni, aki az Audi Logisztikai Park kapcsán országosan kirobbant spekulációs botrány egyik részese volt.
  Milyen újabb spekulációra készülnek a fideszes urak és városi partnereik?"
  Véleményem; jelenleg a legkorruptabb város Győr hazánkban! - a pofátlanság legkisebb mellőzése nélkül!”
 • 59. ahaha 2012. szeptember 13. 10:56
  „Egyébként, ha a városban valamelyik polgárnak peres ügye van a várossal, önkormányzattal, vagy annak cégével, akkor is van olyan ügyvédnő, aki rendszeresen beszámol , "jelent" előre a várható ügyről a polgármester felé...."igy ezekután- a részrehajlás, összejátszás, a védő, vagy képviselő ügyvéd váratlan fordulatú tettére , csak a tárgyaláson derülhet fény. - a "város" érdekeit szem előtt képviselve nyilatkozik a tárgyaláson.
  Pártatlanság, igazság????? Demokrácia, és jogok????

  Mivel ilyen esetben az ügyfélnek nincs lehetősége beleszólni, mert van ügyvédje, igy csak a jó győri bírók rendre intik, esetleg arrogánsan rákiabálnak az ellentmondást jelző vétlen polgárra! Panaszt tenni lehet a sóhivatalba, mert az ügyvédi kamara dolgozói is rokoni szálaokon függenek!”
 • 58. halas001 2012. szeptember 06. 19:34
  „Kommentár helyett: Hvg!
  Borkaiék százmilliókat költöttek egy füstbe ment beruházásra
  2012. szeptember 05., szerda, 10:30 o Utolsó frissítés: 2012. szeptember 05., szerda, 10:45
  Szerző: Dezső András
  Címkék: Győr; Borkai Zsolt; Keresztély Dezső; Rákosfalvy Zoltán; Bolla Péter; győri önkormányzat;
  Titokban, közvetítőkön keresztül környékezte meg a fideszes Borkai Zsolt vezette győri önkormányzat azokat a telektulajdonosokat, akiknek földjein egy választási kampány során beígért multifunkcionális csarnokot akartak felépíteni. A közvetítő ügyvéd a földek gazdáitól azt megelőzően szerzett vételi jogot a szántókra, hogy az önkormányzat módosította volna a rendezési tervet. Akik nem adták el földjeiket a felkínált áron, később rosszul jártak, akik viszont eladták, már nem beszélhetnek. A csarnok viszont azóta sem épült fel.
  Nem a győri Ipari Park melletti terület trükkös felvásárlása az egyetlen figyelemre méltó telekügylet, amely a Borkai Zsolt polgármester vezette városban zajlott az elmúlt időszakban. Azt már megírtuk, hogy a zsebszerződésekhez kísértetiesen hasonló módszert alkalmazott a győri önkormányzat jogászához, Rákosfalvy Zoltánhoz köthető SR Invest Logistic Kft. (melynek tulajdonosa az ismeretlen tulajdonosi hátterű luxemburgi SR Group SA) annak érdekében, hogy megszerezze a győri Ipari Parkban azt a területet, ahová az Audi - a fideszes vezetésű önkormányzat reményei szerint - felépíttetheti majd a logisztikai központját. Az ügyletben aktív szerepet játszott az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán, nélküle a luxemburgi cég nem szerezhette volna meg a földeket. Rákosfalvy nevére egy másik telekügylet során is rábukkantunk, amely számos ponton hasonlít a luxemburgi társaság ingatlanszerzéséhez, csak ezúttal a megbízó az önkormányzat. Ebben nem is lenne semmi különös, csakhogy a városvezetés az ügylet során végig titkolózott, amit a városvezetés "üzleti érdekkel" magyaráz.
  Tesis a világ
  A lapunk által rekonstruált telekügylet előzménye a 2006-os önkormányzati választás kampányáig nyúlik vissza. A polgármesteri székért induló Borkai Zsolt ekkor ígérte meg a város lakóinak, hogy egy több ezer ember befogadására alkalmas multifunkcionális csarnok épül majd Győrben. Úgy tudjuk, a városvezetés abban bízott, hogy a beruházásba az Audi és az állam is beszáll majd. A csarnok azért lett volna fontos, mert a városnak van egy női kézilabdacsapata, amely ugyan sikeres, de Bajnokok Ligáját még nem nyert. A győri sportbarátok szerint ennek egyszerű az oka: nincsen olyan csarnok, ahol a döntőket hazai pályán rendezhetnék meg - ellentétben például a veszprémiekkel.
  A lila színnel keretezett földeket sikerült megvásárolnia a városnak
  Fotó: gyor.hu
  A helyiek körében Arénának nevezett leendő csarnok helyszínéül a később már Borkai-vezette önkormányzat több területet is kinézett, de a nyilvánosság előtt titkolta, melyek ezek. Még akkor sem árulta el, amikor az először kiszemelt városrészben, Adyvárosban 2008-ban félmilliárd forintért területet vásárolt. Később mégsem Adyvárosban kezdődött meg az építkezés. Borkai ezt a Kisalföld korábbi cikke szerint azzal magyarázta, hogy azon a helyszínen komoly közlekedési gondot okozna
  egy ilyen csarnok felhúzása, a zajt vizsgáló hatástanulmányok szerint pedig a hanghatások kiküszöbölése rengeteg pénzt emésztene fel.
  ,,Két magánszemély" vásárolna
  Miután Adyvárost ,,kilőtték" a lehetséges helyszínek közül, a 83-as főút mentén található szántóföldeket szemelte ki a városvezetés. Ezen szántók tulajdonosait - akik kárpótlásként jutottak anno a földjeikhez - 2009 nyarán egy ingatlanfejlesztő cég kereste fel, mondván, ,,két magánszemély" megvásárolná a telkeiket ,,sport-szabadidő fejlesztési céllal". Ugyan nyilvánosan nem lehet tudni, kinek mennyi pénzt kínáltak a földekért, de a hvg.hu-nak nyilatkozott több tulajdonos is, akiknek 2000 forintos négyzetméterárat ajánlottak fel. Egy évvel később már Rákosfalvy Zoltán jelentkezett be a telkek gazdáinál. Valójában mindkét megkeresés mögött az önkormányzat állt, de erről a telektulajdonosok legfeljebb csak informális csatornákon értesülhettek, hiszen Borkaiék teljes titokban ,,vadásztak" a telkekre.
  Olyannyira titokban, hogy az ajánlattételkor és a későbbi vásárláskor még a rendezési tervet sem módosították. Ez pedig annak a fényében legalábbis érdekes, hogy Borkai Zsolt az első cikkünk megjelenése után az alábbi nyilatkozatot tette a Kisalföld című lapnak: ,,az önkormányzat szakított azzal a hagyománnyal, amely 2006 októbere előtt létezett, hogy a rendezési terv módosítása előtt a jól értesültek úgy vásárolhattak meg telkeket, hogy tudták, annak az értéke hamarosan a többszörösét fogja érni".
  Borkai: ,,abszolút korrekt" eljárás
  A rendezési tervet végül idén április végén módosították. A titkolózást jól jelzi a Kisalföld egyik áprilisi cikke, amelynek a szerzője az erre vonatkozó előterjesztés alapján csak találgatni tudta, hogy a 83-as főút mentén kiszemelt területen épül majd fel az Aréna. Azok a tulajdonosok, akik végül nem adták el földjeiket, lapunknak azt állították: a szomszédos telkek évekkel korábban 10-12 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, ezért a Rákosfalvyék által kínált 2000 forintos ajánlat szerintük nevetségesen alacsony volt. Azt, hogy a város titokban akart a földekhez jutni, Borkai Zsolt ,,abszolút korrekt" eljárásnak tartja. A polgármester a hvg.hu-nak azzal magyarázta a titkolózást, hogy ha az önkormányzat felfedi szándékát, akkor a telektulajdonosok szerinte drágábban adták volna földjeiket, miközben Győrnek az volt az érdeke, hogy a közpénzzel takarékoskodjon.
  Költséges próbálkozások
  Ennek azonban ellentmond, hogy a városvezetés ezt megelőzően félmilliárd forintot költött Adyvárosban egy olyan területre, ahol végül meg sem épült az Aréna. Ezt most eladnák, ha lenne rá vevő. A második, 83-as út melletti helyszínre pedig eddig közel 316 millió forintot költött a város, de a csarnoknak a mai napig hűlt helye van. Azt, hogy eddig nem épült ott csarnok, a hvg.hu-nak nyilatkozó bennfentesek több okkal magyarázták. Egyrészt azzal, hogy a terület mellett van egy nem működő hulladéklerakó, ami ugyan már nem üzemel, de megnehezíti a környezetvédelmi engedélyezéseket. Másrészt a város egyelőre nem számíthat a beruházás állami támogatására, noha korábban ebben bízott.

  Audi üzem Győrben
  A második, 83-as út menti helyszínen kiszemelt szántóföldekre Rákosfalvyék vételi jog alapításáról szóló szerződést írattak alá a tulajdonosokkal, hasonlót, mint amit azokkal, akiknek földjei az Ipari Park mellett voltak, s amelyekre a luxemburgi cég lecsapott. Mi több, a szerződésben azt is rögzítették, hogy ha az eladók harmadik félnek beszélnek annak tartalmáról, akkor ötmillió forintot kell fizetniük. A szerződés e pontja azért is figyelemreméltó, mert ugyanígy ,,fogták be" azoknak az eladóknak a száját is, akiknek a földjét az offshore hátterű SR Invest Logistic Kft.-nek szerezte meg az önkormányzat ügyvédje közreműködésével.
  Akik nem adták, rosszul jártak
  Az arénás telekügyletben a legrosszabbul minden bizonnyal azok a telektulajdonosok jártak, akik nem akarták alacsony áron eladni a földjeiket. Merthogy amíg az önkormányzat tulajdonába került földeket egyesítették, átminősítették ipari-kereskedelmi célú hasznosításra, a rendezési tervmódosítás keretében ,,különleges területbe" vonták, addig a többi föld tulajdonosai utóbbit hiába kezdeményezték a hatóságoknál, a városi főépítész elutasította kérésüket, méghozzá azzal az indokkal, hogy túl közel vannak a természetvédelmi területekhez. Kérdés, hogy ha ez így van, akkor korábban miért akarta megvásárolni azt az önkormányzat. Volt olyan tulajdonos, aki emiatt panaszt is tett a kormányhivatalnál, de hiába. Sokan közülük úgy vélik, az önkormányzat így állt bosszút, amiért nem voltak hajlandóak engedni az ügyvédeknek.
  Nem mellékes egyébként az sem, hogy a 2000 forintos vételi árat a hvg.hu információja szerint Keresztély Dezső értékbecslő javasolta a városnak még azelőtt, hogy a telektulajdonosokat először megkeresték, azaz 2009-ben. Keresztély neve korábban egy lapunk által feltárt botrányos ingatlanügyben, a volt ceglédi laktanya eladásánál is felbukkant: a 2003-ban közel hárommilliárd forinton nyilvántartott egykori ceglédi honvédségi laktanya két évvel később már csak 196 millió forintot ért, legalábbis a ceglédi önkormányzat ennyire tartotta, mielőtt egy részét meglepően alacsony áron eladta egy helyi vállalkozó cégének úgy, hogy ezt nem is tehette volna meg. A 2005-ös értékbecslést Keresztély Dezső igazságügyi szakértő végezte el, aki elismert értékbecslő, a Gyurcsány-kormány idején még miniszteri kitüntetéssel is jutalmazták. A hvg.hu birtokába került kimutatás szerint abban az időben, amikor a 83-as út melletti szántókra először megtette az ajánlatot az egyik ügyvéd (valójában a város, de papíron ,,két magánszemély" megbízásából), akkor Keresztély biztosan szerződésben állt az önkormányzattal: különféle ingatlanforgalmi igazságügyi szakértői feladatokat látott el, amelyekért több mint 7 millió forintot fizetett neki a Győr.”
 • 57. Gőcze_László 2012. augusztus 28. 10:16
  „Egy dolog - most már - nagyon világosan kirajzolódott: az üvegzseb tejüvegből készült, és az erős(ebb) behatások kivédésére még egy páncélburkot is kapott.
  Most már csak az oldhatja fel a helyzetet, ha az Audi más területet választ a fejlesztése helyéül. Akkor majd - előbb utóbb - lefeslik a páncél, üvegcserepenként szétesik a zseb, láthatóvá válik a tartalma.
  Nyugi, így lesz.”
 • 56. elemér 2012. augusztus 28. 00:04
  „Rákosfalvy Zoltán ügyvédet Borkainak seggbekell rugni, akkor majd hisznek neki.”
 • 55. FrankieBoy 2012. augusztus 27. 20:00
  „#54. szocdem: ezt ugye Te sem gondolod komolyan.... :))))))
  Az Audihoz kapcsolható beruházás ingatlanjaival kapcsolatban a városháza (Borkai) csak úgy szerződik bárkivel?? Mindenféle vizsgálat nélkül?? Csak egy út értékének a tízszeresére növeléséért?? Ennyi elég a városnak?? Ugyan már....”
 • 54. elemér 2012. augusztus 27. 15:24
  „Magyar ügyvédek valóban nemtudnak vizsgálni semmit, mert ilyesmihez nem konyitanak. Oda angol szakmai tudás kell. Átverik öket a szerzödésekben is. Azt viszont kétlem hogy németben ilyesmi megtörténhet, mert az botrány. Egy városi alkalmazott nem képviselhet offshore céget.”
 • 53. szocdem 2012. augusztus 27. 13:21
  „SR Invest Logistics
  Kft. tulajdonosa az Európai Unióban bejegyzett részvénytársaság,"

  A legnagyobb offshore tőkét kezelő bank is német, sőt a leányvállalatai is offshore cégek..... ezért: "ogi és adójogi státusa is megegyezik a belföldön bejegyzett gazdasági társaságokéval."
  Borkainak igaza van - nem volt lehetősége vizsgálni senkinek hogy miféle mutyi van a háttérben.”
 • 52. joszob 2012. augusztus 27. 12:19
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyori_mszp_borkai_alljon_ellen_a_miniszterelnoknek/2270870/”
 • 51. acsali 2012. augusztus 27. 12:16
  „A Dunakapu téri szabóműhelyt is a két B és B vette meg. Presszót építenek: mire kész lesz a rendezvény tér és mélygarázs, az is elkészül (belőlük)”
 • 50. elemér 2012. augusztus 27. 10:17
  „Ha valaki simán akar intézni ingatlant vagy üzletet Györben, akkor csakis Rákosfalvy Zoltán-nal keresztül megy az. Országos szinten pedig törpével kell felvenni a kapcsolatot. Mo.-n nincs semmi probléma, mert ez igy legális.”
 • 49. kefas 2012. augusztus 27. 09:56
  „http://www.e-cegkozlony.gov.hu/index.php?pagename=aktual&oldal=203&friss_ev=2010&friss_szam=5
  Innen kibogarászhatók a cég fontosabb adatai
  akinek szeme van láthatja
  offshore cég
  termőföld spekuláció
  mindez városi fennhatóság alatt”
 • 48. FrankieBoy 2012. augusztus 27. 08:24
  „#40-42. kicsiÉn

  Na, én ugyanezen adatokat (kicsit bővebben: H M-át teljes nevén, pl.) akartam beírni, de a moderátor nem engedte...

  A kecskeméti SR Invest már megszűnt, úgy látom, semmi köze nincs a győrihez, a kistokajit az én rendszerem (partnercontroll.hu) nem mutatja.
  A cég 500 ezres alaptőkével alakult, első teljes működési évében 441 milliós nyereséget produkált... Így kell sikeresen vállalkozni! :) Kérdem én: politikai hátszél nélkül lehetséges lenne az ilyesmi??
  Érdekes még (számomra) a cégjegyzésre jogosult (HM) lakcíme... A hölgy mindenféle egyéb cégkapcsolat nélkül vezet egy ilyen sikeres vállalkozást...

  ...érdemes lenne utánanézni a "győri csodák palotája" (Mobilis Győr) bekerülési értékének, a kivitelezés minőségének, és annak, valóban benne van-e az épületben egymilliárd forint.... (átadás után pár hónappal púposodik, reped a vakolat)”
 • 47. elemér 2012. augusztus 27. 07:08
  „"Az eljárás a mai magyar jogrendszernek megfelelően zajlik ebben az esetben is. Nem azt mondom, hogy etikus, de sajnos jogszerű." Ez ugyanaz a probléma mint ami az USA-ban is van. Hogyan jutottak ide ? Úgy hogy a politikusokat jobban érdekli a profit mint a nép és a nemzet érdeke. Regeteg új törvényt hoztak és új alkotmányt csináltak Mo.-n, hogy magukat hatalmon tartsák. Egyet tudok biztosan állitani, az USA ma is igazságosab mint Mo. Az USA alkotmánya az angol Magna Charta-ra (1215) van alapozva. a Magna Charta jogfelfogása sokkal fejlettebb, és a társadalom szélesebb rétegeinek javát szolgálta, mint az Aranybulla (1222) Orbán nagyképüen kijelentette hogy egy magyar alkotmányt csinált mert az szükséges volt. Ez volt a legnagyob hazugsága. Nem az Aranybullára van az alapozva.”
 • 46. Lovasbandi 2012. augusztus 27. 05:59
  „Az Aréna építéséhez szükséges földterületet hasonló módon az ügyvéd úr szerezte meg. Kifizették, átírták. Az eljárás a mai magyar jogrendszernek megfelelően zajlik ebben az esetben is. Nem azt mondom, hogy etikus, de sajnos jogszerű. Az Aréna építésének nagy részét is az Audi finanszírozta volna, de valamiért ez a dolog is elakadt......”
 • 45. Muaddib 2012. augusztus 27. 01:48
  „30.Pancser
  Félreértettél én arra akartam célozni, hogy a társadalom sokkal jobban maga alatt van, mint 22-éve és az nem egyenlő a jóléttel bármekkora vagyonuk is lehet.
  A boldogságot nem lehet megvenni!(persze próbálják, lásd nagy bevásárlásokat a hipermarketbe, mintha egy túlélő túrára készülne mindenki)
  Sőt egyetlen kormány sem fogja megadni az embereknek.
  Csak az számit ami él és semmi más!
  Aki lop, attól majd lopnak, aki bánt azt majd bántani fogják, ha nem is közvetlenül.
  Aki önzetlenül szereti az embereket, viszonzást nem várva az a boldog ember.”
 • 44. elemér 2012. augusztus 27. 01:31
  „Szóval itt arrol van szó, hogy miért ne lett volna ez jó üzlet a városnak és miért kellet ide egy offshore cég ? Ha ez a ügyvéd a várost képviseli akkor a város érdekei elöbbre valók. Borkai annyira süket volt, hogy nemtudta mit kezdjen ? Nekem ez nevetséges.”
 • 43. Gőcze_László 2012. augusztus 26. 22:46
  „ad. #35.)
  Patriot, Patriot, legalább várt volna egy emberöltőnyit, hogy ezt a nem suttogó, de nagyon is nyersen hazug propagandát elhintette volna!
  Az eredetileg kiszemelt helyen csaknem fél milliárdot költöttek ingatlan szerzére, majd terület összevonásra, másfél-két éve a fene tudja mennyit a területen álló épületek bontására, a növényzet kiirtására.
  Tudtommal eddig kétszer hirdették meg eladásra, "potom" nettó 1.2 milliárdért, sikertelenül.
  Ez biztos, a többinek meg utána lehetne/kellene nézni.
  Több mint másfél éve használaton kívül van a Graboplast sátor, pedig a 2008. júliusi Diktafon Petya féle előterjesztés még azt írta elő a leendő beruházónak, hogy azt fel kell újítania a beruházás keretén belül.
  Ja, és akkor még PPP-ben gondolkodtak.”
 • 42. kamikaze 2012. augusztus 26. 21:32
  „Itt is a fejétől bűzlika hal!legalábbis az ingyenes céginformáció adatai szerint........ebben az országban tényleg mindent meg lehet tenni pofátlanul szemtelenül..........”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lentulai Attila kapta a `Szabadhegy Városrész Szolgálatáért´ díjat

A Szent István-napi ünnepség keretében került sor a Szabadhegy Városrész Szolgálatáért díj… Tovább olvasom