Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Melyik épületek újulhatnak meg Újvárosban? Megmutatjuk videón

Ha nyáron is zöld lámpát kap Újváros rehabilitációja, akkor idén ősszel elkezdődhetnek a korszerűsítési munkák. Fotón és térképen az összes helyszín, épület.


Mint arról portálunk elsőként beszámolt tavaly novemberben, a magyar kormány megfelelőnek ítélte és első körben támogatta a győri önkormányzat városrehabilitációs tervét Újvárosban.

A két világháború között Győr legszebb és leggazdagabb városrészének számított Újváros, mely a második világégést követően rohamosan indult el az enyészet útján.

A jelenlegi tervek szerint most közel 1,35 milliárd forintból (ebből Győr önköltsége 250 millió forint) újulhat meg Újváros történelmi negyedének egy része; a rehabilitációt a tavaly februári közgyűlésen egyhangúan támogattak a megyeszékhely önkormányzati képviselői is.

Idén ősszel elkezdődhetnek az infrastrukturális fejlesztések 

Fekete Dávidot (Fidesz-KDNP) győri önkormányzati képviselőt arról kérdeztük, hogyan is áll jelenleg a projekt?

"A pályázat első körét sikerrel teljesítettük. Idén májusban kell beadnunk azt a pontos tervdokumentációt, mely részletesen bemutatja a városrehabilitációs elképzeléseket Újvárosban.

Tekintettel, hogy a győri városházán és a Győr-Szol Zrt.-nél évek óta dolgozunk ezen a projekten, a szakmai anyag minden szempontból megfelelő.

Reményeim szerint a szóban forgó második forduló nyáron lezárul, s ősszel elkezdődhet Újváros bizonyos részeinek felzárkóztatása.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2013 végére fejeződhet be Újváros történelmi szívében a rehabilitáció" - mondta Fekete Dávid.


Videó: Cseh Róbert.


Nézzük, mire is lenne elegendő az 1,35 milliárd forint Újvárosban

"Nagyjából 900 millió forintból negyven szociális bérlakást szeretnének rendbe hozni hat épületben: a Kossuth utca 15., 19., 21., 22/B, 26. és 28. szám alatt. (A közvetlen közelben lévő, Kossuth utca 30. szám alatti épület korábban évekig húzodó, vitás ügye is lezárulhat: itt a Győr-Szol kezdte meg a felújítási munkálatokat. - a szerk.) 

A terv részeként elől-hátul megújul a Kossuth Lajos Általános Iskola homlokzata, illetve a római katolikus templom tetőszerkezete, s itt is új vakolatot kap az épület.

Felújítás előtt áll Újváros - fotók: Cseh Róbert.

Öt üzletet alakítunk ki továbbá a Kossuth utcában - ezzel is szeretnénk a magántőke figyelmét felhívni Újvárosra, s arra, hogy valaha ez a városrész volt Győr kereskedő negyede - , a 19. szám alatt pedig a közbiztonság erősítésére rendőrségi iroda létesül.

A Bercsényi liget első és harmadik `teknőjének´ újjáélesztésére 113 millió forint jutna a tervek szerint, új játszótér és KRESZ-park is költözik ide. A Bercsényi liget esetében ez az összeg nagyjából a liget felének a rendbetételére elegendő.

A Jakobinus utca és Híd utca határolta közterületen a terep rendezését követően nyilvános illemhelyet és játszóteret létesít a város" - közölte Fekete Dávid.


Megújuló épületek Újvárosban nagyobb térképen való megjelenítése
Ezen a területen lesznek felújítások, fejlesztések.


Több szociális rehabilitációs célú program is indul 

A városrész önkormányzati képviselője hozzátette: "az infrastrukturális fejlesztéseket több szociális rehabilitációs célú program is kiegészíti, elsősorban a közbiztonsági és egészségügyi helyzet, valamint környezettudatosság javítására, de rendszeres szűrővizsgálatokra is jut a támogatási keretből".

Bízzunk benne, hogy legközelebb már az újvárosi rehabilitáció indulásáról számolhatunk be, hisz ez a városnegyed pusztán a történelmi múltja miatt is jóval többet érdemel.


Képek: Cseh Róbert.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. ujhelyikaroly 2012. május 01. 08:44
  „Kedves Városatyák! Képviselő Urak! Oldalkezeők! (Illetékesek?) Mi a fenének hoznak létre olyan oldalakat, amelyeket el sem olvasnak és nem reagálnak rá. (nem válaszolnak). !! Ez csak költői kérdés volt!, hisz tisztában vagyok a politizálás lényegével. Miszerint csak a duma, a szajkó, a hittérítés, a saját egó fényezése a fontos. A szelktív hallás, mint ez a példa is mutatja, előfeltétele e tevékenységnek. Itt nagyon jó és tájékozott hozzászólásokat lehet olvasni. Érdemes lenne felhasználni a munkájukban. (ha már a közösség képviseletére ! esküdtek) Szép napokat mindenkinek!”
 • 20. Totya 2012. április 06. 08:27
  „viki27, szerintem tüntess baloghjózska mellett és hátha maradnak a környéketeken és nem telepítik őket máshova! Maradhatna a sok putri alig 1 km-re a belvárostól is, és használhatnák wc-nek és szeméttelepnek a ligetet.”
 • 19. .viki27. 2012. április 05. 22:50
  „A gond az,hogy a Magyar állampolgárságot rengeteg erélyi cigány vette fel akik szintén ide költöztek.Velük csak nőtt a cigányság ittléte.Itt lakom úgyhogy teljesen képben vagyok.Szerintem ezeket a lakásokat is nekik újítják fel szerintem eléggé horribilis összegekért.A Kossuth 30 nem a Balogh Jóskáék műve hanem akkori ellenzéki képviselők akartak valamit kezdeni az épülettel csak nagyon ki lógott a lóláb és és inkább eladták annak a bizonyos vállalkozónak.Hasonló mint a Baross Gábor utcai műemlék ház de remélem azt nem akarják lebontani.Bár ettől a város vezetéstől az sem kizárt.”
 • 18. mozart 2012. április 05. 21:37
  „Képzés és munka sem kell! Minek? A cigány 90% nem akar dolgozni! Minek újitják fel a házakat, ha a cigányt költözteti vissza, fél év múlva ugyan úgy néz ki mint most!”
 • 17. mozart 2012. április 05. 21:32
  „Nem Szentivánra költöztetik a cigányokat, hanem a Marcal 2re!”
 • 16. bbbb 2012. április 05. 21:10
  „Sajnos a Szentivanra koltoztetest en is hallottam, es nagyon nem orulok neki helyi lakoskent.
  ezuton kernem, azt aki konkretabb infot tud errol kerem ossza meg mert a lakossag mar most haborog emiatt.”
 • 15. pörkölt 2012. április 05. 20:25
  „először söpörjék ki s a söpredéket”
 • 14. festéktüsszentő 2012. április 05. 19:40
  „Ahogy mesélik, 70-es években is már megpóobálták felzárkóztatni őket, gyárvárosi lakásokkal (Ipar Stadion stb u.) .De a parketta nagyon hamar a cserépkályhában végezte.

  Említsük meg a Kossuth 30. elkövetőjét is. Ő L. Jenő, aki több céget is csődbe vitt, csapott be embereket a 90-es években, de ennek ellenére kapta a városi megrendeléseket a baloghjóskáéktól.”
 • 13. Tabita 2012. április 05. 19:23
  „Én azt hallottam,hogy Szentivánra akarják költöztetni az "őslakosokat"”
 • 12. gig 2012. április 05. 15:12
  „Valaki mondja meg, hogy ha 900 millióból felújítanak 40 lerobbant lakást (vagyis 22,5 millió/lakás), majd oda adott esetben visszaköltöztetik a korábban is ott lakókat (mint ahogy erre korábban utaltak az illetékesek), akkor az hogyan fog hozzájárulni a környék fejlődéséhez!

  A Bercsényi ligetre szánt pénz normális rendbetételre aligha elég, az utak minősége pedig errefelé közismerten balkáni. Amit a fejlesztés viszont a jelek szerint nem érint. Logikus, hiszen arra szükség volna...

  Rendőrörs pedig van a Híd utca és a Semmelweis utca sarkán, semmi értelme közelebb hozni őket. Ahová kell, onnan is odaérnek, az utcát maguknak lefoglaló "ráérőseket" pedig nem fogja zavarni egynéhány egyenruhás jelenléte.

  De ezt már sokan, sokszor leírtuk, jól láthatóan feleslegesen. Ha nem tudnak, nem akarnak érdemi fejlesztést végezni az illetékesek, legalább ne büszkélkedjenek azzal, hogy sok pénzt tudnak kidobni az ablakon.”
 • 11. dundi08 2012. április 05. 13:30
  „OK.. jöhet így is :))) (bár ez csak feltevés de a tapasztalatokból következtetve ha nem fizetnek sem tesznek velük semmit)”
 • 10. nagy971103 2012. április 05. 13:19
  „Nem ingyen van, csak nagyon olcsón.:))))”
 • 9. dundi08 2012. április 05. 11:28
  „Az jutott még eszembe hogy akkor majd egy felújított szociális lakásban fognak ingyen élni az adót és egyéb járulékot valószínűleg nem sokat fizető kisebbségi emberek miközben én fizetem az adómat és próbálok egy szottyadt lakást varázsolni a fejem fölé hogy ne a híd alatt kelljen aludjak? ÉN IS AKAROK EGY INGYEN FELÚJÍTOTT SZOCIÁLIS LAKÁST! Ja bocs nekem nem jár mert magyar vagyok...”
 • 8. urbaniastapista 2012. április 05. 11:21
  „Képzés és munkahely kellene, hogy ez tényleg ne legyen kútba dobott pénz.
  Ha jól nézegetem, akkor a teljes összegnek alig több mint a fele jut a lakásokra, úgy már nem olyan drága egy lakás sem. Különösen, hogy az ilyen elhanyagolt épületekben a felújítás alig olcsóbb egy új építésű épület árához képest.”
 • 7. borischka 2012. április 05. 11:00
  „ezt a bérlakásosdit igencsak meg kéne szüntetni!!! BAROMIRA KOMMUNISTA!!!”
 • 6. Dwatson 2012. április 05. 10:36
  „Talán ők is tudják hogy a jelenlegi lakók részére felújítani mit jelent,ezért is fogadták el "egyhangúan" a terveket.

  Az "egyhangúan" alak jelentése: ´monoton módon´, az "egyhangúlag"-é pedig: ´egyöntetűen´. A képviselők tehát egyhangúlag szavaznak, ha mindenki egyetért.”
 • 5. Dawee11 2012. április 05. 10:17
  „nem odavaló emberek....igen, talán máshova valók? most hogy átköltöztették őket normális környékre mi rá a garancia hogy itt nem fogják ugyanazt csinálni? <moderálva>”
 • 4. Infamous 2012. április 05. 08:31
  „kidobott pénz, max. a kivitelezők járnak jól...”
 • 3. dundi08 2012. április 05. 08:18
  „5. mir
  Teljesen igazad van...

  1. nils
  ...és ezzel kellene kezdeni az első körben hogy ne legyen "lukas zsákba" közpénz dobálás.”
 • 2. mir 2012. április 05. 07:31
  „Szerintem meg ideje elkezdeni valamit. Győr egyik legszebb része nem szabad veszni hagyni csak mert nem odavaló emberek élnek arrafelé.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben `varázsolt´ a yoyo Európa-bajnok - nézze meg videón a trükköket!

Molnár Dávid a tavalyi prágai Európa-bajnokságon két kategóriában is aranyérmet szerzett, a napokban pedig Győrben trükközött a Neoton Família kedvenc játékszerével. Tovább olvasom