Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Megújult a tényői óvoda, zöldenergiával

A megye egyik legkorszerűbb napközi otthonos óvodáját adták át szombaton a sokorói településen.

A ˝falu büszkesége˝ egy 104 millió forintos beruházás eredményeként, egy közel százéves épület teljes felújításából, bővítéséből született.

A nemzeti iskolafelújítási programnál sikerrel pályázott közel 104 millió forint – ebből 28 millió az önkormányzat által biztosított önerő – mellett a tényőiek önzetlen munkájának, segítségének is köszönhető, hogy szombaton ünnepélyes keretek között átadhatták a megye egyik legkorszerűbb napközi otthonos óvodáját. A beruházás eredményeként a közel 100 éves, eredetileg is óvodaként szolgáló 250 négyzetméteres épület újabb 240 négyzetméterrel bővült.

104 millió forintos beruházás: Egy közel százéves épület teljes felújítása, bővítése eredményeként a megye egyik legkorszerűbb óvodáját adták át Tényőn. Fotó: Krizsán Csaba
104 millió forintos beruházás: Egy közel százéves épület teljes felújítása, bővítése eredményeként a megye egyik legkorszerűbb óvodáját adták át Tényőn. Fotó: Krizsán Csaba

Varga Gábor polgármester lapunknak elmondta: korszerűsítették az intézmény villamos hálózatát és fűtését, lecserélték az épület burkolatát, nyílászáróit, illetve szigetelték falait. Mostantól barátságos csoportszobák, galériás tornaszoba, jól felszerelt szertár, tágas gyermeköltözők várják a tényői apróságokat. Újdonságokkal is szolgál az új óvoda, hiszen sószobát, különálló fejlesztőt, kézműves- és orvosi szobát is alakítottak ki az épületegyüttesben. Kiemelt szerepet kapott az akadálymentes környezet kialakítása, az energiatakarékosság és az, hogy az építészeti megoldások a ˝zöldóvoda˝ kritériumrendszernek megfeleljenek. Az utóbbit például a napenergia többcélú (vízmelegítés, fűtés) felhasználása szolgálja. A projekt keretében kicserélték az intézmény bútorzatát, a nevelés tartalmi fejlesztéséhez szükséges eszközöket, sporteszközöket és az udvari játékokat is.

Az ünnepélyes átadáson részt vett – sok más mellett – Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke is. A megújult óvodaépületet Fodróczy Kálmán plébános szentelte fel és megáldotta Karsay Lajos evangélikus lelkész is.


Szent Erzsébet a falon

A most felújított épület – amit hajdan Végh Józsefné ajándékozott a községnek – 1944 óta szolgál óvodaként. Az adományozó kívánsága szerint, elhunyt kislánya emlékére, az intézmény a Szent Erzsébet nevet kapta, homlokzatát egy kis fülkében a szent szobra díszítette, amelynek 1948 után nyoma veszett. A történetet hallva a Tényőn élő Koncz Szabolcs felajánlotta, hogy fehér márványból elkészíti a szobor mását, ami ismét felkerült régi helyére.

Olvasóink írták

  • 2. facsiga 2010. április 19. 13:46
    „Nagyon szép lett az óvoda! Kár, hogy nem készítettek róla képeket. Vagy legalábbis ide nem kerültek fel (de az újságba se:-( ). Esetleg lehetne pótolni:-)”
  • 1. Dr.Horváth 2010. április 19. 10:57
    „Jó ilyenekről olvasni. A Szent Erzsébethez kapcsolódó történet pedig külön kedves és érdekes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorospiknik a balesetmentes közlekedésért

Győr - A motorosok baleset-megelőzési napján, szombaton 37 motorkerékpárt vizsgáltak meg a… Tovább olvasom