Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megújulnak a műemlék épületek

A szűkös évek után „látványosabb” munkákra is jut idén pénze a győri Inszolnak.
A szűkös évek után „látványosabb" munkákra is jut idén pénze a győri Inszolnak. Több, a városképet jelentősen meghatározó épületet teljesen felújítanak. Eredményt hozott a tavalyi lakbéremelés (az első rész) és az üzleti bérleti díjak tavalyelőtti emelése: a győri Inszol rt.  több, városképi szempontból is meghatározó jelentőségű, zömmel műemléki védettséget élvező épület teljes felújítását el tudja végezni.

Költséges, de kell

A belváros legbelső részének legrosszabb állapotú háza volt a Király u. 13–15. számú épület. A nyár végéig teljesen megújul, korszerűsítik a lakásokat és a földszinten megmaradó üzleteket is. Érdekesség, hogy a 15-ös számú házban az eredeti helyére kerül vissza a bejárat. A műemlék épületek felújítása mindig költséges: ez a Király utcai „blokk" például 120 millió forintba kerül.

Rövidesen, az első félévben befejeződik a Czehmeister u. 9. számú (a buszmegállókkal szemben lévő), szintén műemléki épület teljes helyreállítása. A másik Czehmeister utcai műemlék ház (az 5. számú épület) tetőfelújítást kap. Ennek a háznak igen érdekes, íves szaruzással készült tetőzete van. Ezzel együtt felújítják a két tetőtéri lakást is.

Baross út, Sarló köz

Nem védett, de igen rossz műszaki állapota miatt szükséges a belvárosi Apáca u. 40. számú épület felújítása. Előkészítik az Apáca u. 11. sz. épület rekonstrukcióját. Szigetben elkezdődik a Híd u. 8. számú védett épület felújítása. Ezzel a Híd utcai önkormányzati épületek (az Országház utcai sarokig) mind olyan állapotba kerülnek, hogy a városhoz méltó kép fogadja az élményfürdőbe érkezőket. Idén elkezdődik a Baross út 32. számú (az Árpád út sarkánál lévő) ház felújítása. Az eredeti tervekben az épületnek csak az udvar felőli homlokzata kapott volna új „ruhát" (a tömbbelső rehabilitációja során), de végül is az utcai homlokzatot is megcsinálják városképi jelentősége miatt.

Nagy épület a Sarló köz 2. szám alatti (a Kazinczy utcai saroknál lévő). Most nagyon rossz állapotban van, függőfolyosói aládúcoltak. Az épület földszintjén üzletek lesznek. Idén a felújítás tervei készülnek el. Az Inszol fenntartási programjában tetőjavítások, több épületben az elavult villany-, gáz- és vízvezetékek cseréje szerepelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri patikaprobléma

Kétszer is előfordult, hogy az ügyeletes győri gyógyszertár előtt bosszúsan és betegen várakozók szerkesztőségünk segítségét kérték. A panaszokról március 14-i számunk 2. oldalán Gyógyszerre várva, március 29-i számunk 5. oldalán Egyetlen ügyeletes patika: betegsor a szabad ég alatt címmel írtunk és a felháborodott olvasói jelzések alapján felmerült kérdéseknek utánajártunk. Tovább olvasom