Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Megsemmisítették a közbeszerzést

Laboratóriumi épülete belső átalakításának tervezésére csupán egyetlen cégtől kért ajánlatot a győri Széchenyi-egyetem. A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint nem tehette volna.

A Széchenyi István Egyetem augusztusban indított hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást a campus északi részén lévő laboratóriumi épület belső átalakításához szükséges látvány-, közmű- és kiviteli tervek elkészítésére. Az intézmény egyedül a győri Fényjel Stúdió Kft.-től kért ajánlatot a munkára, amit azzal indokolt, hogy a létesítményt 1969-ben tervező építész a tervezéssel kapcsolatos kizárólagos jogát csak ennek a cégnek engedte át. A szakember mindössze azzal a javaslattal élt: a homlokzatburkolatok – fémlemez és kerámia – kiválasztásánál vegyék figyelembe a meglévő anyagot azért, hogy az épületegyüttes harmonikus egységet alkosson.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, hogy kiderüljön, jogszerű volt-e ez a megoldás. A testület honlapjára nemrégiben került fel a határozat, amely szerint az univerzitás megsértette a közbeszerzési törvényt. A döntőbizottság megsemmisítette az ajánlattételi felhívást és dokumentációt. Bírságot nem szabott ki, miután az egyetem a tendert saját hatáskörben felfüggesztette, és szerződéskötésre sem került sor.

A döntőbizottság eljárása során arra keresett választ, hogy az Ybl-díjas építész – aki a határozatban csupán monogramjával (H. M.) szerepel – valóban rendelkezik-e a kizárólagos tervezői jogokkal. Ezt az egyetem nem tudta igazolni. A testület magát a szakembert is megkérdezte. Az ő válaszából az derült ki, hogy a terveket nem egyedüliként, hanem a Középülettervező Vállalat főtervezőjeként készítette munkatársak bevonásával, s a tervezésben rajtuk kívül még mások is részt vettek. Emiatt az egyetem nem indíthatott volna hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást.

Dr. Horváth Károly, az egyetem illetékese portálunknak elmondta: másodszorra nyílt eljárást hirdetnek meg, amelynek felhívása hamarosan megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gönyűn lövöldözött, Csanakon fenyegetett?

Szerelemféltésből támadt egykori szerelme élettársára K. Zoltán egy gönyűi kocsmában kedden este. Egy gáz riasztópisztollyal ötször a levegőbe lőtt. Tovább olvasom