Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Megkezdődött a Széchenyi tér felújítása Győrben

A munkaterület átadásával megkezdődött a győri Széchenyi tér felújítása. Közép-Európa legszebb barokk tere - a tervek szerint - rekord idő alatt újul meg, a munkálatok nagy része ugyanis június közepéig befejeződik.

Az építkezés teljesen felforgatja a belváros életét és közlekedését, a munkások reggel 6-tól este 10-ig dolgoznak a téren, hétvégén is.Megtörtént a munkaterület átadása, átvétele, elhelyezték az első konténereket és lezajlott az első kapavágás előtti utolsó egyeztetés a kivitelezők között a győri Széchenyi tér felújításával kapcsolatban. A keddi egyeztetésen kijelölték a szállítási útvonalat, ugyanis a tér újraburkolásához 150 kamionnyi követ visznek majd a belvárosba.

A munkálatok néhány hónapig reggel 6-tól este 10-ig zajlanak, hétvégéken is. A kivitelező megkapta az engedélyt az esti munkavégzésre, de igyekeznek úgy alakítani az építkezést, hogy a késői órákban már csak csendes tevékenységet végezzenek. Azt is ígérik, hogy még a téren álló Bencés templom miséinek idejét is tiszteletben tartják - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Mészáros György, a West Hungária Bau Kft. építésvezetője.

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András


Közép-Európa legszebb barokk tere hosszas pályáztatás, majd tervezés után az elkövetkező hónapokban teljesen megújul. A beruházás összesen 990 millió forintba kerül. Az I. ütemnek rohamtempóban álltak neki a kivitelezők, a turista szezonra, vagyis június közepére ugyanis el kell készülnie a munkák 70%-ának.

Megkezdődött a Széchenyi tér felújítása Győrben (Galéria: Bertleff András)

A megújult tér végső átadását 2010. márciusára tervezik. A felújítás teljesen felforgatja majd a győri belváros életét. A tér környékén jelzőőrök irányítják majd a forgalmat, hogy az építkezéshez érkező rengeteg teherautó közlekedést minél gördülékenyebbé tegyék, de így torlódások várhatók. Az érintett utcákban megszűnik a parkolási lehetőség és az ott élők, illetve az üzletek tulajdonosai csak gyalog közelíthetik meg a teret.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. babuka 2009. március 27. 23:57
  „Jack Sparrow jobban hangzott :)”
 • 42. Peti85 2009. március 27. 21:04
  „Szerintem az a műszaki az azt jelenti hogy felülvizsgálják hogy biztonsági szempontból a szerkezete megfelel-e...”
 • 41. schumy77 2009. március 26. 16:01
  „Vagy lehet ez az alattomos Jack Sparrow kapitány kötötte el :) Végülis volt elég pia a fedélzeten egy hosszúhétvégi kiránduláshoz. Már rég a Fekete-tenger habjait szeli :)
  Am köszi az infókat, remélem hamarosan visszatér!”
 • 40. babuka 2009. március 26. 13:02
  „Fogalmam sincs... én ezt hallottam, amit leírtam. de mint tudjuk a "belvárosi pletykák" sem mindig igazak Győrben :)”
 • 39. mir 2009. március 26. 11:35
  „38. Én úgy tudom hogy a veszti egy kimustrált uszályra épült. Akkor meg mi e fenét műszakiztatják?”
 • 38. babuka 2009. március 26. 11:12
  „Lehet, hogy viccesen hangzik, de a Veszti hajót műszaki vizsgára elvontatták :) Talán hamarosan visszatér. Én már nagyon várom. A fene se érti egy egy helyben a vízen lebegő étteremnek minek kell műszaki, dehát nem vagyok tengerész :) meg ez Magyarország :D”
 • 37. schumy77 2009. március 25. 20:16
  „Tudom nem a témához kapcsolódik, de nem tudja valaki hova tűnt a veszti hajó étterem?
  Csak mert ma be akartam nézni, s nem volt ott a hajó?
  Ha valaki hülyének nézne, nem avgyok győri, szóval ha esetleg csak egy kis kitérőre ment ki,akkor biztos a helyén lesz holnap is. Köszi :)”
 • 36. mir 2009. március 25. 16:39
  „"Nekem tetszik az a két fenyő."

  Akkor ezzel egyedül maradtál :)”
 • 35. pedrokoma 2009. március 25. 11:33
  „Örülök, hogy más is képes örülni. Nem nagy okosságok ezek, de alapigazságok.
  Győr az ország (Európa) egyik legkorábbi városa (egyszerű településként sem mai "darab"). Azért jutott el erre a szellemi-lelki-fizikai fejlettségi szintre, mert minden korban voltak emberek, akik zsörtölődés-morgás-duzzogás-kritizálás-elégedetlenkedés helyett, amikor kellett, tettek az előbbre jutásért. Akár a két kezük munkájával (tettekkel), akár szavaikkal (lélekben) támogatva a városért munkálkodó embereket, vezetőket. (Persze a vezetők is elsősorban a város egészéért munkálkodtak, saját boldogulásukat nem a közérdek elébe helyezve.)
  Másképp nem boldogul az ember. Másképp nincs előre, max helyben topogás. Ideje lenne tényleg belátnia mindenkinek, hogy a "mit-hogyan nem lehet" helyett a "mit-hogyan-uccu neki"-vel van csak esélyünk.

  Nekem tetszik az a két fenyő.”
 • 34. mir 2009. március 25. 11:33
  „"Ezek szinte teljesen a térburkolatba simulnak majd, olyannyira,"

  Ezért írtam amit írtam a 33-ban.”
 • 33. mir 2009. március 25. 11:32
  „pedrokoma. Tudod a szél is fúni szokott nem kellenek ahhoz emberek hogy szépen belekotorja a medencébe a szemetet. De ha a takarítást folyamatosan megoldják akkor nem bánom csak aggályaim vannak majd hogy folyamatosan takarítani fogják e.”
 • 32. Truder 2009. március 25. 11:23
  „..vagy pl Velence,Szent Márk tér”
 • 31. Táncos 2009. március 25. 11:20
  „Pedrokoma, jól beszélsz!

  Tudni kéne kedves győriek örülni az újnak a szépnek, s nem folyton a kifogásokat keresni, gáncsoskodni és akadékoskodni.. Végre valami történik szeretett városunkban, talán egy kicsit más szemléletre lenne szükség..”
 • 30. pedrokoma 2009. március 25. 11:18
  „A közelmúltban volt téma, talán a Közéletben, hogy a galambhelyzetet is kezelik, hogy eltűnjenek a belvárosból. Egyébként a Széchenyi tér semmi. A londoni Trafalgar térről évente 80 tonna (!) galambürüléket takarítanak el... Na az már tényleg (galamb)szar ügy...”
 • 29. pedrokoma 2009. március 25. 11:15
  „Mr. Mir!
  Ha jól emlékszem a kivitelezésről szóló tájékoztatóra, nem olyan medencékre kell gondolni, mint az "Üvegpalota" mellett. Ezek szinte teljesen a térburkolatba simulnak majd, olyannyira, hogy rossz időben, amikor nincs bennük víz, járható lesz a felületük.
  Amúgy - csak hogy megint pozitív gondolkodásra sarkalljalak - máshol sem feltétlenül a szökőkútba való szemetelés a jellemző, max aprópénzt szoktak beleszórni. Túl sokáig meg ettől sem tartanék, mert a jelenlegi helyzetben az 1 és 2 forintosok után az összes fémpénzt be fogják vonni...”
 • 28. pmfc 2009. március 25. 11:12
  „Meg remélem kilövik az összes galambot, mert ha nem akkor pár hónap és ugyan olyan ocsmány lesz a tér, mint most... :)”
 • 27. mir 2009. március 25. 11:08
  „24. Ne csináld már. Ilyen satnya béna fenyőket is ritkán látni, pedig jópár facsemetét láttam már életemben. Nem fogtam vissza őket mert igazuk volt. Az a két gazcsomó nem illik a városháza elé ennyi pénzből simán találhattak volna formásabb fákat is.

  De ez itt off.

  A térre visszatérve remélem hogy szép lesz mondjuk a jelenleginél minden szebb lesz. Viszont a süllyeszetett medencéket gondolom minden nap kitakarítják mert az tele lesz majd szeméttel.”
 • 26. Truder 2009. március 25. 10:53
  „Én nagyon örülök,hogy végre megszépül a belváros eme szép(közép Európa valóban egyik legszebb) barokk tere.
  Sajnálatos,hogy ilyen sokáig elhúzódott,a környék rendezetlen volt,de remélhetőleg az újjászületett tér kárpótol majd ezért(meg a bosszúságokért,ami ezzel jár,és járt)
  Pedrokomának sok ponton igaza van.”
 • 25. pedrokoma 2009. március 25. 10:34
  „Nem győrinek születtem, de szeretem ezt a várost. És bizony mondom, a sok külsőség mellett az tenné valóban széppé, ha az itt élők, pláne az itt születettek büszkesége lengné át a levegőjét. A város (és általában egy település) igazi hangulatát ugyanis igazán a benne élők hangulata adja!
  Te büszke vagy a győriségedre? Mert akkor tudnod kell örülni minden apró változásnak, ami jobbá teszi ezt a várost. De ennek a változásnak benned kell kezdődnie. És el kellene végre kezdődnie.”
 • 24. pedrokoma 2009. március 25. 10:26
  „Mir (békét jelent)!

  Az a "két csenevész fenyő" Kárpátaljáról származik, és még jelen méretükben is facsemetének számítanak...
  Ha te mondjuk gyümölcsfát, vagy sövényt telepítenél otthon, hogyan járnál el? Faiskolából, kifejlett példányt hozatnál? Aligha, ugyanis áttelepítésre a csemete alkalmas. Aztán, ha jó a talaj, "használ a megöntözés", akklimatizálódik a csemetéd, és a Jóisten is úgy akarja, akkor fejlődésnek indul és te örülsz.
  Kifejlett állapotukban azoknak a Városház téri fenyőknek is még sokan a csodájára fognak járni.
  Nem az lenne a te dolgod sem, hogy bőszen bólogass a rokonaid becsmérlő szavai hallatán, hanem hogy csendre és tiszteletre intsed őket. Azok a fenyők (remélem nem előre iszom a medve bőrére) még akkor is ott fognak pompázni az utánunk jövő győri (és vidéki) nemzedékek örömére, amikor mi már sehol nem jegyeztetünk...”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik a Reflex jégkockaakciója

Győr - Szerda délelőtt egy két köbméteres jégkockát szigeteltek volna le a Reflex Környezetvédelmi… Tovább olvasom