Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megkapták pénzüket az üzletkötők

Győr - Az Allianz Hungária Biztosító Rt. korábbi ügynökei nemrég azzal keresték fel szerkesztőségünket, hogy egykori megbízójuktól két hónapja hiába várnak a pénzükre.
Fóris Éva győri fiókigazgató érdeklődésünkre elmondta, januárban hét üzletkötőjük döntött úgy, hogy másik biztosítónál folytatja pályafutását. Megbízási szerződéseiket – hat esetben az ő kezdeményezésükre – jogszerűen megszüntették.

A megbízási szerződésben leírtak alapján „a szerződést bármelyik fél azonnali hatállyal felmondhatja, ha a másik fél a szerződésben vállalt és/vagy jogszabályban előírt kötelezettségét súlyosan megszegi. Súlyos szerződésszegésnek minősül különösen ...a teljesítménykövetelmény közlésével kapcsolatos mulasztás, vagy 8 napot meghaladó késedelem."

A megbízottak szerint azonban a megbízó mulasztott, ugyanis két hónapig egyiküknek sem fizetett.

– A pénzünkért megdolgoztunk – bosszankodott a cégnél tíz évet eltöltött Malik András. – Sokáig a szerződésben leírtaknak ellentmondóan pörögtek az események – állítja. – Hiába telefonáltunk, hiába kopogtattunk a kollégáimmal együtt.

Zoubiriné Vörös Gyöngyi nem érti, hogy az Allianz miért nem tartotta magát a szerződésben foglaltakhoz.

– A pontos elszámolás mindennek az alapja. Mi teljesítettük az Allianz elvárásait – hangoztatta.

– Hármójuknak február 11-én kifizettük a jutalékegyenleg szerinti járandóságukat, további két személynek az utaláshoz szükséges számlája hiányzott – egészítette ki a hallottakat Fóris Éva. Hozzátette: két volt munkatársuknak mínuszos volt az egyenlege, vagyis ők tartoznak a társaságnak.

Egy üzletkötő jutalékegyenlege ugyanis a kilépés napján még tartalmaz olyan tételeket, amelyeket – mintegy előlegként – a következő időszakra eső díjbevételek alapján írtak jóvá a számára.

– Az üzletkötő ennek az összegnek a szerződése megszűnéséig számított időarányos részére jogosult, az ezenfelüli rész visszaírandó. Hangsúlyozta: a pontos elszámolás a társaságnak nemcsak a jogkövetés miatt fontos, hanem alapkövetelmény is.

A békés elválás érdekében az Allianz kész volt a további egyeztetésre, s mint megtudtuk, a Kisalföld megkeresését követően időközben rendezték a vitás ügyet.

Olvasóink írták

 • 2. Váczi Jánosné 2008. április 02. 09:34
  „Másik megyében (Fejér) is ez a helyzet, a Hungária nem fizet, csak ügyvédi levél általi felszólításra. Aki másik biztositóhoz akar menni, azzal kicsesznek.”
 • 1. latakacs 2008. március 31. 22:16
  „Kedves Olvasók!
  Ha olyan egyszerű és szép lett volna minden, mint ahogy az a cikkben szerepel, az tök jó lenne.
  A cikkben említett egyik volt kolléga olyan alpári hangot ütött meg a Fiókigazgatóval, amit az utolsó kocsmai alkoholisták sem szoktak tenni.
  Olyan pénzeket akartak és kaptak meg, ami nem is jogos nekik.
  Történt ugyanis, hogy fel akarták venni azokat a jutalékokat is előre, amikor ők már rég nem is az Allianz üzletkötői. Nekik csak 08.01.01-ig járt volna jutalék, ők pedig még 08.07.01-ig esedékes jutalékot is maguknak követelték, pedig a megbízási szerződésük szerint ez nem, csak a szájuk járhat nekik.
  Hogy miért is kapták meg mégis a követelt pénzt? Mert okos enged.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúrkampf: Pályázat vagy valóságshow?

Győr - Nagy Viktor elutasította megkeresésünket, hogy nyilatkozzon pályázatáról, elképzeléseiről.… Tovább olvasom