Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Megjelent a Kisalföldi építész könyv

Győr-Moson-Sopron - Megjelent a Kisalföld-könyvek sorozat legújabb kiadványa, az építészkönyv. A kötet megrendelhető konyv@kisalfold.hu címen és a 80/504-504-es ingyenesen hívható telefonszámon. Akik már megrendelték, nekik a jövő héten postázzuk.
Egyre többen vásárolnak lakást tervezőasztalról, azaz a kivitelezés első szakaszainak valamelyikében. Sokan nem tudják, hogy ilyenkor még akkor is számos változtatásra lehet lehetőségük, ha kulcsrakészen veszik leendő otthonukat.

Kivitelezőtől függ, mennyire rugalmasan áll a vevők egyedi igényeihez, de tény, hogy – érthető okokból – általában nem reklámozzák az esetleges módosítási lehetőségeket. Ha azonban kellően határozott igényekkel állunk eléjük, sokan bevállalják a pluszmunkát, de fontos, hogy előre tisztázzuk, mit és mennyiért tehetünk meg!
Amin nem változtathatunk, az a homlokzati kép, a külső hőszigetelés és a teherhordó főfalak helye, de fix a vizesblokk helye is. Ha azonban még nem állnak a falak, elvileg tetszés szerint változtathatunk rajtuk. (Utána is, csak akkor sokba kerül…) Sokszor egy-egy ajtó áthelyezésével is elég helyet nyerünk, de sokat számíthat az is, merre nyílnak az egyes ajtók, ha pedig végképp súlyos helyhiánnyal küzdünk, megoldást jelenthet a harmonika- vagy tolóajtó is.

Nem is gondolnánk, mennyit számítanak a konnektorok és villanykapcsolók is, de határozhatunk a tv-antenna-kiállás és a telefonaljzat helyéről (és számáról) is. Gondoljuk végig alaposan, hogyan telik egy átlagos hetünk. Hol lesz a telefon? Van-e DVD-lejátszónk, videojátékunk, házimozink? Hol töltjük majd fel a mobiltelefonunkat? Tervezünk-e a későbbiekben tévét vagy számítógépet a gyerekszobába? Az elhelyezéskor is vegyük figyelembe a későbbi bútorozást!
A gépészetet illetően érdemes előre gondolnunk a klímaberendezésre és klíma-előkészítést kérni a kivitelezőtől, így később nem kell – több tízezer forintért – „szétverni" a falat a beszereléshez.

Nagy divat a színes fal, amelyet általában némi felárral kérhetünk a lakás festésekor, a szakemberek azonban általában azt javasolják, hogy az első egy-két évben hagyjuk fehéren a falakat. Az új épületek ugyanis 2–3 évig, amíg nem stabilizálódik a szerkezetük, elkerülhetetlenül mozognak, ami gyakran a falak repedésével jár. (Dávid Tamás projektmenedzser, Dávid Bau Kft.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárgyűrűzés ezer aprósággal

Gyirmót - Hatodik alkalommal rendezik meg a hagyományos gyirmóti madárgyűrűző napokat. Idén… Tovább olvasom