Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Megemlékezések a megyében

Győr-Moson-Sopron - Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a megyeben több településen is koszorúzták. Videó: Koszorúzás Győrben

Győr - Lyukas zászlók a Golgotánál

„Ötvenhat dicsősége a mai Magyarország erkölcsi alapja is" – hangzott el tegnap a Golgota emlékműnél, ahol méltósággal és közösen ünnepeltek a város politikai és közéleti vezetői.

A megyeszékhely tegnap példát mutatott a méltó ünneplésre. A két Szigethy Attila-emlékhely megkoszorúzása után az Országzászló és a Golgota emlékmű közötti téren gyülekeztek az emberek. Többen kezükben egy-egy lyukas zászlóval – a forradalomtól „örökölt" jelképpel –, illetve egy-egy szál virággal érkeztek, hogy 1956 drámai őszére emlékezzenek.

– Azokat siratjuk ma, akik a dicsőséget hagyták örökül. Ez a dicsőség a mai Magyarország erkölcsi alapja is. Erről az igazodási pontról kell elindulnunk, ha méltóak akarunk lenni az ötvenhatos hősök emlékéhez – hangsúlyozta ünnepi beszédében Borkai Zsolt polgármester, majd figyelmeztetett: – Büszkén gyászoljunk! Feltartott fejjel és kihúzott derékkal álljunk az emberiség színe előtt! Ám a gyász közben nézzünk önmagunkba is! Tartsunk lelkiismeret-vizsgálatot, lássuk meg a lelkünk mélyén egymásnak feszülő indulatainkat!

A győriek nevében sokan 1956 jelképével, a lyukas zászlóval, illetve egy-egy virágszállal tisztelegtek a Golgotánál a forradalom hősei és mártírjai előtt.  Fotó: Krizsán Csaba
A győriek nevében sokan 1956 jelképével, a lyukas zászlóval, illetve egy-egy virágszállal tisztelegtek a Golgotánál a forradalom hősei és mártírjai előtt. Fotó: Krizsán Csaba

– Legtitkosabb ünnepünkről, ötvenhat október huszonharmadikáról tizennyolc éve szabadon emlékezhetünk. Nem élhette meg mindenki ezt a pillanatot. A forradalom túlélői közül sokan elmentek, mielőtt ötvenhat álmai beteljesülhettek volna. A szabadság hősei tudják, hogy ők talán nem élhetik meg annak beteljesülését, amiért harcolnak, de tudják azt is, hogy az álmok előbb vagy utóbb valóra válnak. Csak akarnunk kell, nagyon, soha el nem múló reménységgel.

Borkai Zsolt ünnepi beszédét követően a korabeli sajtóból válogatott részletekkel idézte fel a forradalmi napok hangulatát a Mozaik Társulat, majd a győri politikai és közélet vezetői, a városban működő testületek, egyházak és civil szervezetek képviselői helyezték el a Golgotánál a kegyelet koszorúit. Végül jelképesen a győriek nevében népes sereglet tisztelgett egy-egy virágszállal a forradalom résztvevői és vértanúi előtt. A városi ünnepség a Richter Teremben zárult, ahol a Jókai-iskola diákjai mutatták be „Hősök, mártírok, utódok" című emlékműsorukat.
 

Petőfinél emlékeztek

Az ’56-os Magyar Közösség tegnap az Eötvös parkban, a Petőfi-szobor előtt tartotta megemlékezését, ahol nemzeti érzelmű fiatalok idézték fel az 52 évvel ezelőtt történteket, illetve a forradalom után elítélt Világhy József ünnepi beszédében ötvenhat máig ható szabadságüzenetét hangsúlyozta.

 


Gülch Csaba


A győri ünnepségen a város vezetői koszorút helyeztek el Szigethy Attila emléktáblájánál a városháza I. emeleti folyosóján. Majd koszorúztak a Szigethy Attila-domborművénél, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén (Szent István út 5.).

Szintén koszorúzással emlékeztek meg a Golgota emlékműnél, ahol ünnepi beszédet mondott Borkai Zsolt polgármester.

Dél előtt „Hősök, mártírok, utódok" címmel a Richter Teremben ünnepi műsot tartottak.

Ünnep, Győr - október 23. - Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Cseh Róbert
Kapuvár -

Megemlékezés Kapuváron - Fotó: Szalay Péter

Olvasóink írták

  • 1. Kokomo Joe 2008. október 23. 17:43
    „Nagyon jó volt ezt látni, mert ez minden szövegnél többet ért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába folyó: 2018-tól tiszta?

EU - Vita nélkül fogadta el a "Lex Rábát", a vízminőségi előírásokról szóló jogszabályt az Európai… Tovább olvasom