Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Megdobbantak a szívek a kis Dominikért

Amerikai filmeket idéző összefogás kerekedett abból, amit a győri gyógyíthatatlan kisfiú, Horváth Dominik története indított világszerte.
A gyógyíthatatlan győri kisfiút még a párizsi Disneylandbe is elviszik, hogy hátralévő életét megszépítsék.


Horváthné Bihari Rita egy percre sem engedi, hogy kisfia elgyötörtnek, szomorúnak lássa. Fotó: Mészáros Mátyás
Horváthné Bihari Rita egy percre sem engedi, hogy kisfia elgyötörtnek, szomorúnak lássa. Fotó: Mészáros Mátyás


Vajon mit sejt abból a hároméves kisfiú, hogy szülei körülbelül ezer üzenetet kaptak a héten a Facebookon? Hogy százezreket érintett meg a fájdalmas történet Horváth Dominik gyógyíthatatlan agydaganatáról, s százak tesznek most azért, hogy utolsó néhány hónapja élményekben gazdagon teljen, mert a kezelés óta egy fizetésből élő kétgyerekes családnak eddig nem lett volna erre pénze.

A nyugtató hatású orvosság miatt is nyűgösebben ébred, de azért meg is sejtette a kis csibész, hogy édesanyja többet enged neki. "Érzi ám, hogy körülötte forog a világ" – mondja az anyuka, s a szelíd szidás is megnyugtatóan valószerűvé teszi a légkört. Néha olyan, mintha semmi sem változott volna a győri panellakásban, mert továbbra sem szabad Horváth József Dominiknak az ágy tetején mesét nézni, és csokoládéra enni a csokoládét. És ez az erővel megőrzött hétköznapiság, amire most a legnagyobb szükség van, mert tudjuk, hogy valójában semmi sem ugyanolyan, amióta két-három, szerencsésebb esetben öt-hat-nyolc hónapot adtak Dominiknak az orvosok.

A tavaly megműtött fiúcska szülei úgy döntöttek: ez az időszak most már csak róla fog szólni, s miközben a legtöbb, amit adhatnak, az otthoni melegség, bakancslistaként kezelik ki nem mondott vágyait. Az anya facebookos oldala a Kisalföld és több más médium beszámolójával kiegészülve szédületes összefogást gerjesztett.

– Nem tudom, hogyan köszönjem meg a támogatást. Egyszerűen nem volt még módom leszervezni mindent, ezer együtt érző üzenet, tanács, felajánlás jött, rengetegen hívnak, s így meg tudjuk adni kisfiunknak, amit csak lehet. A nyár pörögni fog, és őt ismerve ezzel tehetünk most a legjobbat – mesél az egy hétről Horváthné Bihari Rita.

Dominik talán csak azt veszi észre, hogy körülötte forog a világ. A pörgést pedig szereti. Fotó: Mészáros M.
Dominik talán csak azt veszi észre, hogy körülötte forog a világ. A pörgést pedig szereti. Fotó: Mészáros M.

A kisfiú eljut a párizsi Disneylandbe, autóval utaznak, mert a magaslati repülés szigorúan tilos. Amerikából, Angliából, de még Peruból is érkezett felajánlás, annyi, hogy a kívánságok teljesítése nem megy a lakbér rovására. Hívták a családot a Balatonra, állatkertekbe, Lego-gyárba, állatsimogatóba és vitorlázásra. Az egyik rádióműsor segítségével talán együtt repülhet – persze csak kisgépen – Cookyval, aki egyébként képzett pilóta.

Sétarepülést a Kisalföld is szervez számára, s számtalan felajánlás, segítség érkezett az említettek közül is lapunkon keresztül. A napokban tűzoltó-, valamint nemzetőrparádé részese lesz, s a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök is látványos bemutatóval készülnek a kisfiú harmadik születésnapjára, amire a győri Lurkó Alapítvány készít dekorációt. Nyaralni hívja a családot a Gyermekrák Alapítvány júliusban, s a Daganatos Gyermekekért Alapítvány is felajánlott egy belföldi üdülést.
Ha sejtené Dominik, abban a mackós kis pólójában, hogy micsoda rajongótábora van már a Facebookon! Akad, aki utcai zenélést szervez a javára, más grafikát készített Dominik és Herr Orsolya találkozásáról, hogy jótékonysági licitre kínálja.

S annyi ajándék közt mi esett volna a legjobban a szülőknek, ha nem a vers, amit a fiúcskának írtak. Így kezdődik: "Gondold, piciny Dominik, mikor édesanyád ölel, hogy tündérkert vár odakint s talán már túl közel."

Annyi minden történt egy hét alatt, hogy egészen késő estig, amikor a kislámpa kialszik, pihen a Facebook, a telefon, és alszik Dominik is, semmiről nincs idő töprengeni a győri panellakásban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet a Baross híd nélkül Győrben

Lesz még korlátozás: elbontják a hídnyílást, július közepén lezárják a Révai utcát. Tovább olvasom