Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Marad a zsúfoltság a bölcsődékben

A győri bölcsődék a múlt héten tettek kísérletet arra, hogy felmérjék, jövőre hány új gyermekkel számolhatnak.
Április és május az év két olyan hónapja, amikor a legtöbb apróság jár bölcsődébe. Az 580 győri férőhelyre a legfrissebb adatok szerint 802 gyermeket vettek fel. Bár 10 gyermekből 2 általában hiányzik, a kihasználtság így is meghaladja a 100 százalékot.

Napirenden marad a bővítés

Miután az év során hullámzó az igény, folyamatosan napirenden a döntés – sosem tudható, pontosan mikor érkezik el az a pillanat, amikor bővíteni kell. S mégis Bartalné dr. Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója szerint, így is irigylésre méltó a város helyzete. Míg országszerte drasztikus csökkentéseket hajtottak végre, s most sorra állítják vissza a megszüntetett férőhelyeket, a megyeszékhelyen 10 év alatt csak 5 intézményt számoltak fel, ezért van csak napirenden a döntés. Talán ez az oka annak is, hogy nem kapcsolódtak be az ellátásba az egyházak, a vállalkozók, a civil szféra, és nincs sem családi napközi, sem házi gyermekfelügyelet.

Megyénkben egy sincs

A közelmúltban háromnapos országos konferenciát tartott a szakma, ahol kiderült: 50 hazai községben működik bölcsőde, de egyik sem megyénkbeli. A legnehezebb helyzetben éppen ezért a vidéki édesanyák vannak, akik az ellátás hiányában nem is fontolgathatják a munkába állást, amelyet egy év eleji kormányrendelet gyes mellett 8 órában is engedélyez. A megyeszékhely bölcsődéinek ebből adódó „rohama" egyébként lecsengett, sajnos tudomásul kellett venniük a családoknak, hogy a város kizárólag a régió határainak figyelembevételével fogadhat el jelentkezéseket. Elutasítás ezért egy időben gyakran volt, s bár felvett gyermeket el soha nem küldtek, ma már papíron egyetlen régióhatáron túli kisgyermek sem jár győri intézménybe.

Magas EU-átlag

A települési önkormányzatok bölcsődealapítási próbálkozásainak, amelyekről lapunk is beszámolt, (Kisalföld, 2005. XII. 07.) talán újult erőt ad, hogy a konferencia résztvevői szorgalmazták a normatíva 2007-es emelését. Jelenleg az ellátás költségeinek az állam mindössze 30 százalékát fedezi, azt is az ellátottak száma szerint.
Szakemberek szerint a bölcsődéről álmodó települések számíthatnak az unió támogatására, az EU-ban ugyanis szorgalmazzák, hogy a háromévesnél fiatalabb gyerekek harmada bölcsődébe járjon. Hazánkban ez az arány ma 7–8 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet az új győri korzó

A Kisalföld 2001 szeptemberében számolt be először arról, hogy Győr belvárosa, a sétálásra alkalmas területek Duna-korzóval bővülhetnének a két révfalui híd közötti területen. Akkor kezdődtek el az első tervezések, és az egyeztetések hosszú folyamata a város, valamint a terület tulajdonosai között. Dr. Jakab Tamás azt mondta, szerinte a kész korzón egy év múlva már sétálhatnak a győriek. Tovább olvasom