Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Madaras ismerkedés kilencszáz gyermekkel

Győr-Gyirmót - Három nap alatt huszonegy óvodából, több mint kilencszáz kisgyerek ismerkedett a Holt-Rába természeti szépségeivel, figyelte, miként gyűrűzik a befogott madarakat.
A Gyirmóti Általános Művelődési Központ óvodájában a Dunántúlon minden bizonnyal egyedülálló, környezet- és természetvédelmi program szerint nevelik-oktatják a gyerekeket. Sok más színes rendezvényük mellet, hetedik éve szervezik meg a hagyományos és népszerű tavaszi madárgyűrűző napokat. Idén a győrieken és a Győr környékieken kívül például Tarjánpusztáról és Bakonyszentlászlóról is érkeztek óvodai csoportok. Huszonegy intézményből több mint kilencszáz apróság.

A háromnapos program három helyszínen, alkalmi „vetésforgóban" zajlott. A részt vevő gyerekek először rövid sétán Gyirmót természeti értékeivel ismerkedtek: megnézték a fészkeikre visszatért gólyákat és a Holt-Rába partját. Az óvodai udvar mögött kifeszített hálóknál Ferenczi Márta várta a csoportokat. A Magyar Madártani Egyesület kisalföldi munkatársa mesélt a kicsiknek a madárbefogásról, a madarak vonulásáról, majd meggyűrűzte a hálóba „akadt" házi rozsdafarkút, barátposzátát és énekes rigót. A harmadik állomáson Zilahi Tímea, a művelődési központ igazgatója beszélt és vetített a gyerekeknek a vizes élőhelyek madár- és állatvilágáról.

Miután Ferenczi Márta meggyűrűzte a befogott énekes rigót, a lelkes óvodáscsapattal közösen eresztették szélnek a madarat. Fotó: Bertleff András

Miként kiderült: a bakonyszentlászlói óvodások lelkes madárbarátok. Ördög Eszternek a vörösbegy, Benis Imolának a feketerigó, Strohéber Cintiának a gólya, Molnár Csengének a zöldike Pekker Boglárkának a vércse tetszik a legjobban. Kinek a választott kedvenc színes tollazata, a trillázó hangja vagy a „szép" feje miatt. És ha éppen a természetben nem találkoz(hat)nak szárnyas barátaikkal, akkor gyakran lapoznak még az óvodai foglalkozásokon is madaras könyveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita az ítéletidőről - az E.ON engedményt ad a fogyasztóknak

Nyugat-Dunántúl - Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tanulmánya szerint nem volt rendkívüli… Tovább olvasom