Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Leválasztani a vitát Szigetközről

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára (28. rész).
„»Valóban lesújtó az, ami a Dunával és a Szigetközzel történt. Egyelőre annyit tudtunk tenni, hogy az elterelés következményeit enyhítettük. A kormány – szerintem helyesen – azt az álláspontot képviselte, hogy az egész Duna-kérdést és a Szigetköz sorsát meg kell próbálni együtt kezelni. Ennek azonban az az előfeltétele, hogy meg tudjunk egyezni a szlovákokkal. Még várjuk a szlovák fél válaszát a magyar rendezési javaslatra. Ha elfogadják a magyar tervet, megoldódik a Szigetköz sorsa is. Elutasító válasz és egy újabb hosszadalmas hágai eljárás esetén viszont el kell választani a két ország közötti vitát a Szigetköz sorsának rendezésétől« – nyilatkozta lapunknak Orbán Viktor miniszterelnök." (Kisalföld, 2000. szeptember 5.)

„»A magyar kormánynak ismét a Hágai Nemzetközi Bírósághoz kellene fordulnia a bősi ügyben, követelve a dunacsúnyi duzzasztás megszüntetését« – hangsúlyozta Lipták Béla, az amerikai székhelyű Magyar Környezetvédelmi Alap (MKA) igazgatója." (Kisalföld, 2000. december 5.)

„Több mint egymilliárd forint: szakértői munkák címén ennyi biztosan elúszott a Dunán 1990 és 1998 között. Maurer János, a megyei közgyűlés alelnöke, a »Szigetköz rehabilitációja során kifizetett szak-
értői díjakat vizsgáló bizottság« létrehozásának ötletadója szerint ennek az összegnek a nagy része kidobott pénz, s kevés a remény, hogy ebből bármennyi is visszaszivárog az állam zsebébe. Azzal is tisztában van, hogy a valós díjaknak ez az egymilliárd forint csak a töredéke." (Kisalföld, 2000. december 8.)

„Több szigetközi települést is felkeresett Lipták Béla, az amerikai székhelyű Magyar Környezetvédelmi Alap igazgatója. Segítséget ajánlott a Duna elterelése miatt súlyos károkat szenvedett Szigetköznek, s kijelentette, az alap támogatja az ügyben induló polgári peres eljárásokat. A professzor arra tett ajánlatot, hogy az 1992-es elterelés után mérhető lakossági károkat egyéni pereken keresztül segít érvényesíteni." (Kisalföld, 2000. december 12.).

„»Szlovákiának nem érdeke, hogy a szigetközi oldalon a talajvíz leszakadjon az ökoszisztémától. Célunk, hogy a talajvíz legalább a jelenlegi szinten megmaradjon. A magyar fél öt alternatív javaslata két ponton találkozott a szlovák véleménnyel. Az egyik szerint a Duna régi medrében sűrűn medergátakat kellene építeni. Ezek tartanák vissza a vizet és nyomnák be a holtágrendszerbe, megemelvén ott a talajvízszintet. A másik elképzelés szerint egy új meanderező folyammedret alakítanának ki, amibe bekapcsolódna a holtágrendszer néhány átfolyható ága is« – mondta Miklós László, Szlovákia környezetvédelmi minisztere." (Kisalföld, 2001. január 24.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj devecseri diákoknak

A tanévzáró ünnepségen vette át a devecseri általános iskola huszonnégy diákja az Első Győri Lions… Tovább olvasom