Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Letették a győrszemerei és tényői szennyvíz projekt alapkövét

Győrszemere és Tényő Községek Önkormányzata közös pályázatot nyújtott be a két település szennyvízcsatorna rendszerének kiépítésére és az összegyűjtött szennyvíz elvezetésének megvalósítására, valamint a téti szennyvíztisztító telep korszerűsítésére és bővítésére.

A hatékony és sikeres szervező, szakmai munka eredményeként a hatóságok, az illetékes kormányzati szervek a projektet megvalósításra érdemesnek ítélték.

A 2010 decemberében benyújtott második fordulós pályázat elbírása 2011 májusában lezajlott, az NFÜ támogathatónak ítélte a beruházást, így a projekt az Európai Unió és a Magyar Állam 84%-os támogatásával valósulhat meg. Az elszámolható támogatás összege nettó 1.819.906.400,- Ft.

A projekt teljes költsége nettó 2.424.746.200,- Ft. A szükséges közbeszerzési eljárásokat követően, 2011. december 13-án Győrszemerén került aláírásra a kivitelező vállalkozási szerződés, a TÉT EW-2011 és EWH Konzorciumokkal.

Az előkészítési időszakot követően 2012. március 1-én, Horváth Gyula GYTTGY Önkormányzati Társulás elnöke (Győrszemere polgármestere), Varga Gábor GYTTGY Önkormányzati Társulás alelnöke (Tényő polgármestere), Kara Ákos a térség országgyűlési képviselője, valamint a megjelent mérnök, kivitelező vállalkozók és a további vendégek, sajtó munkatársainak jelenlétében Tényőn került elhelyezésre a munkák megkezdését jelképező „alapcső".

(Az alapcső egy 200 mm csőátmérőjű PVC csődarab, egy részlete annak a megépülő csatornahálózatnak, amely a következő hónapokban valósul meg a településeken.)

A beruházás célja Győrszemere és Tényő községek közüzemű csatornázása és szennyvízelvezetése, az összegyűjtött szennyvizek a meglévő téti szennyvíztisztító telepre történő átvezetése, a megnövekedett terhelés következtében a téti szennyvíztisztító telep 1000-ről 1435 m3/nap hidraulikai kapacitásra történő bővítése.

A szennyvíztisztító telep bővítése a meglévő kombinált, eleveniszapos medencék átalakításával és 2 db új, a célnak megfelelőbb utóülepítő létesítésével történik majd. A megfelelő hatásfokkal tisztított szennyvíz a Csángota érbe kerül elvezetésre.

Az érintett településeken keletkező szennyvíz elvezetése elválasztott rendszerű, többnyire gravitációs csatornahálózattal történik. A csatornahálózat kivitelezése során közel 35 km gerincvezeték, 17 km bekötővezeték, 17 db hálózati-, és 16 db házi átemelő valósul meg.

A településekről összegyűjtött szennyvizek a 83. sz. főközlekedési út padkájában fektetett nyomóvezetéken keresztül kerülnek majd a téti telepre.

A kivitelezési folyamatok várhatóan 2013 januárjáig valósulnak meg, majd ezt követően a kész rendszer hat hónapig tartó próbaüzeme kezdődik.

Ha a csatornahálózat és a téti szennyvíztisztító telep az elvártaknak megfelelően működik, 2013 júliusában már a kor követelményeinek megfelelően kezelhetik és tisztíthatják a két település szennyvízét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei rendőrök sikere az osztrák síversenyen - fotó

A Burgenland Tartományi Rendőrség vezetője, Nikolaus Koch tábornok úr meghívására megyénk rendőrei… Tovább olvasom