Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Leépítések a megyében: a Petzet leszámítva mindenhol szűnnek meg státusok

Összeállításunkból megtudható, hogy a megyei fenntartású intézményeknél konkrétan hány munkahely szűnik meg idén papíron. A Sopronban működő Fogyatékos Gyermekek Otthona a legnagyobb vesztes, itt 32 fő státus szűnik meg.

Mint arról portálunk beszámolt, a Győr-Moson-Sopron Megyei közgyűlés legutolsó ülésén elfogadta ugyan az idei esztendő költségvetését, de mindezt jelentős megszorításokkal együtt.

A megyei közgyűlés elnöke, Szakács Imre az ülésen többször is elmondta: csak ezekkel a kényszerű lépésekkel kerülhető el a csődhelyzet idén a megyeházán.

Tekintettel, hogy a tárgyi kiadások csökkentése már nem tudta volna kezelni a helyzet - ahogyan az előző években -, így gyakorlatilag nincs olyan megyei fenntartású intézmény, ahol nem érintené a dolgozói létszámot az elfogadott költségvetés.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy összességében közel 160 státus szűnik meg a megyei intézményeknél, igaz, ez szerencsére nem azt jelenti, hogy 160 ember egyik napról a másikra utcára kerülne.

Sokan nyugdíjba vonulnak, illetve egyes intézményekben a napi óraszám csökkentésével próbálják megoldani a nehéz helyzetet.

Bár konkrét számokat továbbra nehéz mondani, körülbelül 100 embernek szűnik meg a munkahelye a megszorítások miatt.

A megyeháza költségvetésének 9. számú melléklete ("Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Intézményeinek 2011. évi tervezett létszáma") közli, hogy alakulnak a dolgozói létszámok az össze megyei fenntartású intézmények tavalyhoz képest.

A legnagyobb "vesztesnek" egyértelműen a Sopronban működő Fogyatékos Gyermekek Otthona, itt 32 fő státusa szűnik meg.


Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Intézményeinek 2011. évi tervezett létszáma, 9. számú melléklet
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Intézményeinek 2011. évi tervezett létszáma, 9. számú melléklet


A melléklet szerint 18,5 fős leépítés várható a győri Bárczi-intézményben; 14,5 a soproni Tóth Antal módszertani központban; 15 fős a Doborjáni nevelési-oktatási központban, s 13,5 a múzeumok igazgatóságánál.
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Intézményeinek 2011. évi tervezett létszáma, 9. számú melléklet
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Intézményeinek 2011. évi tervezett létszáma, 9. számú melléklet

Kilenccel csökken a hivatalos létszám a Piróth Endre mentálhigiénés otthonban (Táplánypuszta); héttel a jobaházi idősek otthonában; hattal a felnőttkorú fogyatékosok otthonában (Pásztori); nyolccal a nagylózsi időskorúak otthonában; hattal a gyermekvédelmi központban; kettővel a gyógypedagógiai szolgáltató központban; s féllel a gyermekvédelmi szakszolgálatnál.

8 státusszal csökken a létszám a Győr-Moson-Sopron Megyei Általános Művelődési Központban; négy és féllel a pedagógiai intézetben; öttel a megyei könyvtárban; eggyel a levéltárban.

A megye legnagyobb intézményében, a Petz-kórházban nem változik a dolgozói létszám, vagyis innen senkinek sem kell távoznia, igaz, a korábbi esztendőkben itt is jelentős leépítések voltak, s egy újabb "vágást" feltehetően tényleg nem tudott volna kezelni a Nyugat-Dunántúl legjelentősebb egészségügyi intézménye.

Portálunk próbált megszólaltatni néhány intézményvezetőt a leépítések menetéről, de senki sem kívánt erről nyilatkozni.

 

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Tabornok 2011. március 12. 20:59
  „"Geri89 2011.03.12. 12:23 Ők is átverték az országot, jó választás volt, gratulálok!"
  Egyetértek.
  Több Bpesti kerületbe szerveztek Borsodból és egyéb helyekről választókat, így verték el helyenként a szocikat. A szocik meg kussoltak a fidesz választási csalásairól, csak még arra nem jöttem rá, hogy miért!?”
 • 29. okostojas007 2011. március 12. 14:43
  „p.zita - nem kívánok....megnyilvánulni....véleményt formálni.
  miért , merne ilyet ?????”
 • 28. Geri89 2011. március 12. 12:23
  „Ti hallottátok a választási kampányban hogy ezt fogja tenni a Fidesz? Mert én nem! Ők is átverték az országot, jó választás volt, gratulálok!”
 • 27. P.Zita 2011. március 11. 14:18
  „T. Hozzászólók (Névvel és név nélkül)!

  Mindannyiuk véleményét tiszteletben tartva szeretném jelezni, hogy jómagam köztisztviselő vagyok, a hivatal dolgozója és nem a testület tagja. Véleményemet a fent említett témában írtam meg, csak és kizárólag azért, mert abban pontatlanság és nagyon is tiszteletlen szóhasználat fordult elő. Most sem kívánok más, kifejezetten győri, illetve az országos politikával kapcsolatban megnyilvánulni, személyekről véleményt formálni, hiszen nem ez a tisztem, illetve ez nem az én tisztem. A tiszteletlen szóhasználatot idő közben a szerkesztők eltávolították, az írásban szereplő tárgyi tévedést pedig korrigálták. Köszönöm!

  Ponty Zita”
 • 26. Tabornok 2011. március 11. 12:53
  „"A Sopronban működő Fogyatékos Gyermekek Otthona a legnagyobb vesztes, itt 32 fő státus szűnik meg."
  Ezt a megállapítást vitatom. Nem a státusok száma miatt, mert az bizonyára pontos, "hanem a legnagyobb vesztes" megállapítást vitatom.
  A legnagyobb vesztesek mi vagyunk egyszerű állampolgárok, mert mi viseljük az elmúlt 23 év összes parlamentbe került kapzsi gazemberének, hozzánemértésének következményét. Rá kellett jönnünk, hogy a megválasztásuk érdekében hazudnak, csalnak, stb.. A kisemberek megrövidítésétől sem riadnak vissza, csak azért, hogy több jusson nekik.
  SÖPREDÉK!

  "És az országban a törékeny falvak
  - anyám ott született -
  az eleven jog fájáról lehulltak,
  mint itt e levelek
  s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
  mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
  s elporlik, szétpereg.

  Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
  Lelkem nem ily honos.
  Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
  aki alattomos.
  Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
  szemét lesütve fontol sanda választ
  és vidul, ha toroz.

  Én nem ilyennek képzeltem a rendet."”
 • 25. calico 2011. március 11. 12:19
  „Én pedig szeretném felhívni P. Zita figyelmét arra, hogy megyénkben eddig is voltak (hogy elkerülhetetlen vagy sem, az most tökmindegy) iskolabezárások, létszámleépítések - pl. Petz-nél, a ahogy a cikk is írta. A már elég régóta döntően Fidesz-többségű városvezetés (tetszik vagy nem, ez a közvetlen végrehajtó szerv) ezeket a leépítéseket természetesen nem kényszerűségből bekövetkezett sajnálatos eseményként kommentálta, hanem mint a szocialista kormányok nemzetromboló, hazaáruló, megsemmisítő politikájának eredményeként. Úgy általában üvöltve, ordítva kértek számon bármilyen, struktúraátformáló intézkedést, kínosan ügyelve arra, hogy ezzel az emberek lehető legsérülékenyebb pontját célozzák meg (öregkor, betegség, kiszolgáltatottság, nyugdíj) választási kampányaik során. Éppen ezért érzem én is nagyfokú tiszteletlenségnek, hogy itt és most a Fidesz pont azokat teszi leginkább lehetetlen és kiszolgáltatott helyzetbe, akiknek döntően a kétharmadát köszönheti.
  Más. Maximálisan egyetértek P. Zitával abban, hogy egy-egy rövid írás és ideszkennelt melléklet alapján nem lehet ilyen fontos döntéseket csak úgy egyszerűen lerendezni. Valószínűleg a cikk írója is így gondolja, éppen ezért helyezett el egy linket - kék színnel kiemelve - írásában, mely linken elérhető tartalom teljes részletességében tartalmazza az előirányzott számokat. Aki pedig még részletesebben akar utánajárni a dolognak - annak szerintem már nem kell külön "idegenvezető", egyszerűen felmegy a Megyei Önkormányzat honlapjára, ott pár katt, és el is ér egy rakás közérdekű dokumentumot. Közgyűlések napirendi pontjait, előterjesztéseket, mellékleteket. Különösen érdekes dr. Szakács Imre előterjesztése a 21. sorszám alatt:
  http://www.gymsmo.hu/_kozgyules/kgy_2011_02_18_21_napirend.pdf
  Mint érdeklődő, utánajáró, természetesen szerettem volna az előterjesztés eredményét is (hivatalos forrásból) megtudni... Nem az én tisztem megállapítani, hogy szándékos, avagy véletlen adminisztrációs hiba miatt fordult elő az, hogy nincs feltöltve a közgyűlésen készült hivatalos jegyzőkönyv.
  Szintén nem a cikkíró tiszteletlensége, hogy nem kívántak az érintett vezetők nyilatkozni az ügyben. De megnyugodhatunk: a kényszerből meghozott határozatot hosszas tárgyalások előzték meg. Olyan hosszas - mélyreható szakmai alapokon és korrekt számokon nyugvó - tárgyalásokra gondolok most, mint amelyek tavaly zajlottak, minek eredményeként a kormány a teljes államapparátus valamennyi közép- és felsővezető pozíciójába új embert nevezett ki (a felmentések indokait természetesen nem kötve az átlag választópolgár orra alá). Pofátlan végkielégítéseiket visszavéve, pofásakat viszont nem. Na, ez a pofátlanság. Meg azok a lexek... hmmm, ismeritek...

  név nélküli cetszakértő.”
 • 24. Stive 2011. március 11. 10:04
  „Itt spórolják meg az adórendszerből keletkező bércsökkenést a kis keresetűek számára,hogy senki ne járjon rosszul!! Csak ha bérkompenzációt csinálnak,az infáció nő,az árak felmentek,a bérek megint nem emelkedtek hogy jár itt jól a dolgozó?? Ez ösztönzi a gyerekvállalást? Nem tudom,én csak azt látom egyre többen húznak el az országból.Bár a magassabb keresetű,eddig szegény,éhező emberek most egy kicsit többet visznek haza,hátha megoldják a népességfogyást.....
  Aszthiszem ezt mi kurtuk el!!”
 • 23. canta 2011. március 11. 09:32
  „....méghogy nem a legelesettebbeken sporól a kormányzat, ugyan kérem? A legvédtelenebbek huzzák a rövidet Dehát mi akartuk hogy így legyen, ? Szegénység ellenenesből így lesz szegényellenes politika. Önmérsékletre képtelenek, még a látszatra sem adnak , és hogy lehazaárulózták elődjeiket ugyanezekért!!”
 • 22. Tabornok 2011. március 11. 08:46
  „Véleményem.
  "12. P.Zita 2011.03.10. 13:59
  Az érintettekkel és az intézményvezetőkkel szemben is nagy fokú tiszteletlenség az "innen rúg ki száznál is több embert a megye" szóhasználat!!!"
  Egyetértek, kicsit másképp. Nagyfokú tiszteletlenség a FIDESZ-től, hogy keresztülgázol mindenkin, mert megteheti következmények nélkül.
  Tisztelt Ponty Zita!
  Elismerésem, hogy aláírta véleményét! Úgy gondolom, beosztásábol adódóan, akkor sem írhatna mást, ha teljesen másk lenne erről a leépítésről a véleménye.
  "A Megyeházáról - ahogy a táblázatból is kitűnik - 4 főt érint a létszámleépítés." Ezt a 4 embert sajnálom, de a megyeházán lévő pártdelegáltakat nem. A Megyegyűlés elnöke is addig támogatta a győri uszodaépítést szóban, amig elő nem lépett sportminisztériumi államtitkárrá. Ön szerint tisztességes az ilyen ember? A jelenlegi és az ezt megelőző győri polgármesterek ugyan ezt tették, ígértek. Ön bármit gondol, azt beosztása miatt nem biztos, hogy leírhatja, mert kirúghatják indoklás nélkül.
  Tisztelettel: Schmidt József”
 • 21. kisem 2011. március 11. 07:38
  „Kár, hogy egy olyan valaki állt ki a döntés mellett, akire talán a legkevésbé van szükség egy testületben.
  De ha jól belegondolunk, manapság már mindennek/mindenkinek van szóvivője/referense.
  Ja, hogy ő nem mer kiállni, megvédeni az álláspontját?”
 • 20. VargaP 2011. március 11. 06:50
  „Nem értem, miért kell reklamálni, felháborodni, panaszkodni.
  Kell a hely az 1.000.000 munkahelynek. Ha nem szabadítunk fel helyeket, hol lesz hely? Na ugye erre nem gondolt senki sem és már most elindítjuk az egymillió munkahely megteremtését. Most ürítünk, hogy legyen hely a választások előtt, és büszkén mondhatjuk megteremtettük a munkahelyeket, mert a 2011. évi elbocsátásokra már akkor (2014) nem emlékszik senki sem. Így kell ezt csinálni.”
 • 19. Tabornok 2011. március 11. 06:48
  „"12. P.Zita 2011.03.10. 13:59
  A létszámleépítésről szóló döntést - kényszerűségből, az intézményvezetőkkel folytatott hosszas, előzetes egyeztetéseket követően - hozta meg a megyei közgyűlés." Szerintem is így igaz. Az jelenlegi állam, mint elnyomó hatalom kényszeríti, hozza egyre rosszabb helyzetbe az országot!”
 • 18. Primax 2011. március 10. 22:18
  „A ZEMBEREK erre szavaztak.
  Osz´t jól át lettek dobva a palánkon.
  Immár másodszor.
  Sosem tanulunk.
  Megérdemeljük.”
 • 17. zoli78 2011. március 10. 22:16
  „Petz-ben 2-3 éve folyamatos a leépítés, ilyen-olyan formában nem kell mártírt csinálni Somogyi úrból. A doktort szándékosan nem írom. A közgyűlésen meg felszólalt a munkahelyteremtés kapcsán, nagyon vicces.”
 • 16. kisokoska 2011. március 10. 20:59
  „Úgy tudtam, hogy egymillió munkahely létesül és nem úgy , hogy megszűnik. Az ember mindig tanul. Azért értem a logikát: ha most megszüntetünk egymillió munkahelyt és azt újra megtöltjük emberekkel mert hibás döntést hoztunk, akkor már is kész az egymillió új munkahely. Logikus nem?”
 • 15. Dwatson 2011. március 10. 19:20
  „A szegények és betegek elleni küzdelem kormánya,szégyen azoké a szavazóké akik erre adták a Fidesznek a felhatalmazást!”
 • 14. 47győr 2011. március 10. 15:28
  „Bravo ! Gratulálok, onnét küldenek el embereket, ahol a sérült, beteg, deviáns, idős emberekkel foglalkoznak. Nem is tudok ehhez mit hozzáfűzni. Csak fel vagyok háborodva, megint a gyengéket éri az arculcsapás, akik nem tudják magukat megvédeni.”
 • 13. Hans49 2011. március 10. 15:13
  „"senki nem mert nyilatkozni a tervezett leépítésekről"- Mert féltik azt a szaros kis állásukat és úgy táncolnak ahogyan a "főnök" fütyül! Nincs és nem is lehet egyetlen önálló gondolatuk sem. Kívánom, hogy az országos és megyei vezetők csupán 1 azaz egy hétre vonuljanak be munkavégzésre a közalkalmazotti statusszal megegyező munkabérrel ezen intézetekbe. Akkor majd megtudják, hogy jelenlegi munkahelyük mennyivel nyugisabb és jobban fizető ! Hiába csak a legvédtelenebb emberek irányában képes a hatalom "eredményesen" nyesni !!! Ezen intézetekben dolgozó emberek 3 műszakban sem keresnek többet 100 ezer ft-nál. Itt kell megspórolni az oktalan állami költekezést nem a milliós fizetéseknél !!!!! Egy közgazd.technikus”
 • 12. P.Zita 2011. március 10. 13:59
  „Tisztelt Szerkesztő Úr!
  Szeretném felhívni figyelmét arra, hogy a megyei önkormányzat intézményeiben kényszerűségből bekövetkező létszámleépítés a BBMMK-t nem érinti. Az Ön által röviden megyei művelődési központnak nevezett intézmény nem azonos a Bartók Béla Megyei Művelődési Központtal, hanem a fertődi székhelyű Győr-Moson-Sopron Megye Általános Művelődési Központját takarja. Az írás ebben a formában tehát félrevezető.
  A létszámleépítésről szóló döntést - kényszerűségből, az intézményvezetőkkel folytatott hosszas, előzetes egyeztetéseket követően - hozta meg a megyei közgyűlés.
  Az érintettekkel és az intézményvezetőkkel szemben is nagy fokú tiszteletlenség az "innen rúg ki száznál is több embert a megye" szóhasználat!!!
  Egy ilyen döntés meghozatala sokkal összetettebb annál, minthogy egy rövid írásból és néhány beszkennelt táblázatból annak összefüggései első olvasatra is érthetők legyenek. Kellő ismeret hiányában és főleg anonim módon minden rizikó nélkül lehet mindenfélét mondogatni, írogatni.

  Ponty Zita
  Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat sajtóreferense

  A Megyeházáról - ahogy a táblázatból is kitűnik - 4 főt érint a létszámleépítés.”
 • 11. urbaniastapista 2011. március 10. 13:50
  „Elhitték a kormánypropagandát (gazdasági növekedés, tej, méz, kánaán), most megjött a pofára esés, muszáj megszorítani, leépíteni.
  Pest vármegyénél sokkal durvább a helyzet, ha ez vigasztal valakit.”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intelligens iskola 14 millióból

"Intelligens iskolává" váltak az Écs–Ravazd Közoktatási Társulás intézményei: több mint 14… Tovább olvasom