Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Lakat az iskolákon?

Az iskolabezárások veszélye nemcsak a rábaközi iskolákat fenyegeti, több Győr környéki falut is.

Kevés a gyerek, fájhat a fejük a Győr környéki iskolafenntartó önkor- mányzatoknak. A kis települések között lesz, amelyik döntésre kényszerül, megtartsa-e oktatási intézményét. Nyalkán már most csupán hatan járnak az iskolába, miután a faluból többen a környékre viszik taníttatni gyerekeiket.

A nyalkai általános iskola egybeépült az óvodával, az udvar parkosított. A létesítmény két osztályteremből és a nevelői szobából áll. Az osztálytermek meglepően jól felszereltek, az egyikben három számítógép és pianínó található, ám kiderül, hogy ezek nagyjából díszletek, ebben a tanteremben ugyanis nincs tanítás. Azaz valamennyi van, hetente két délután zenélni tanítják a töltéstavaiak a nyalkai gyerekeket.

Sokan máshol tanulnak

Az egyetlen gyakorlatban is használt helyiségben hat gyereket oktat két pedagógus. Három elsős és három másodikos jár az iskolába. Viszik viszont a nyalkaiak a kicsiket a győri iskolákba, Tápra, Tápszentmiklósra, sőt, valaki Écsre. Borbély Piroska igazgatónő tizennégy éve tanít itt, ide járt fia és lánya is, s fia eljutott az orvosi egyetemre.

A mostanit megelőző tanévben még tizenhárom gyerek kezdett Nyalkán, aztán hogy, hogy nem, elpártoltak a helyi iskolától. Maradéktalanul élvezi viszont az intézmény a kisközségben csak szabadságidejüket töltő belga és holland család támogatását, pénzben kétszázezer forintot kapott tőlük az iskola és legalább ekkora értéket fénymásoló papírban, füzetben, mindenfélében. A belga család nemrégiben az óvodát támogatta félmillió forinttal. De ez mind kevés, mert nem az iskola felszerelésével van baj, még csak nem is a tanítás, nevelés milyenségével. Az igazgatónő nagyon fél, hogy a mostani az utolsó tanéve az intézménynek.

Kifogytak az ötletekből?

Győrasszonyfa polgármestere, Kósa László attól tart, hogy végleg kifogyott az önkormányzat az ötletekből. A település iskolájának most még 58 tanulója van, köszönhetően annak, hogy 21 felsős gyerek hozzájuk jár át Tarjánpusztáról. Összevonásokkal tizenegy az osztályok átlaglétszáma. De a községben már most aggódnak amiatt, hogyan boldogulnak az új tanévben.

Tovább apadhat és minden bizonnyal apad is a gyereklétszám, nem lesz lehetőség az összevonásokra... Az idén Győrasszonyfának 7 millió forintjába kerül az iskola, 2 milliójába az óvoda, szeptembertől viszont 13 milliót kellene előteremteni. A polgármester a Kisalföldnek elmondta: egy kevéske pénzt sikerült az önkormányzatnak tartalékolnia. Most választás elé kerülnek: ha felélik a tartalékot, egy ideig elboldogulnak, két év múlva viszont csődöt mondhatnak. Kósa László hozzátette: olyan társulás híve, amely legalább öt esztendőt kibír. De melyik az a társulás, merre mozduljanak, kivel és hogyan fogjanak össze? Ez a falu dilemmája.

Négy gyerek hiányzik

Tápszentmiklós nem akart semmit a véletlenre bízni. A faluban már az óesztendőben felmérték, hogyan lehetne elérni, hogy a község megfeleljen a magasabb létszámkövetelményeknek. Ahhoz, hogy megkapja Tápszentmiklós az emelt normatívát és a támogatáshoz kapcsolható állami támogatást, négy gyerek hiányozna a minimális 16-os létszámból. Kovács József polgármester magára vállalta, hogy a hiányzó nebulókat mindenképpen előteremti. Helyből nyilvánvalóan ez nem lehetséges, ezért felderíti a környéket.

Tápszentmiklós és Lázi közös társulásban látja el az önkormányzati munkát, közös a körjegyzőségük és most csatlakozott hozzájuk Románd. Láziból már most is 33 gyerek jár át a szomszédos tápszentmiklósi iskolába. Románd ugyan kétszer olyan messze van, mint Lázi – tizenöt kilométerre –, de annyi baj legyen: a polgármester ha kell, kisbuszt küldene oda reggel, amely tanítás után haza is vinné a gyerekeket. Ha minden a várakozás szerint alakul, Tápszentmiklós a 2005/2006-os tanévet megússza...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri székely kapu: a szemünk előtt épül le

Vélhetően nyitott kapukat dönget, aki észrevételezi: kikezdte az idő foga a megyeszékhely Eötvös parkjában lévő, fafaragók által készített, míves székely kaput. Van gazdája, a város, az állagmegóvásáról tárgyalt is a győri közgyűlés, de eredményét eddig nem látni. Tovább olvasom