Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kulturális Főváros: ketyeg az óra

Több városban már dolgoznak az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat második fordulójára.
Pécsett, Debrecenben és Egerben már dolgozik az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat második fordulójára tervező szakértői csoport; Győrben azonban szinte semmit nem tudni a munkákról. Civilek azt állítják, valamit lépni kell, mert végérvényesen lemaradunk.
Vágyak helyett konkrétumok kellenek – a márciusi városházi fórumról írt tudósításunk címét idézzük.

Igen, ez nyilvánvaló tény attól a pillanattól (2005. március 7-től) kezdve, hogy kihirdették: Győr – és Sopron – is bejutott az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat második fordulójába. Csakhogy épp a konkrétumokat hiányolja az a civilekből alakult csoport, amely most a nyilvánosság elé állva figyelmeztet: az augusztusi pályázati határidő gyorsan közeleg, s a nyilvánosság gyakorlatilag semmit nem tud arról, mi történt az első fordulós eredményhirdetés óta. Másrészt azt ígéri: ha megbízzák őket, konkrét programokkal és tervekkel állnak elő.

Konkrétumok szükségesek

A pécsiek napi aktualitásokkal frissítik a honlapjukat, Miskolc itthon és külföldön is erős lobbival „nyomul", s mindkét városban (emellett még Debrecenben) két-három hónapja dolgozik az a szakértői csoport, amelynek feladata a második fordulóra kiegészíteni/átalakítani az eredeti pályázatot. A győri honlap ezzel szemben ugyanaz, mint eddig volt, a lobbizásról a közvélemény nem sokat (őszintén szólva semmit sem) tud, s egyelőre arról sem hallani, ki vagy kik írják meg a második forduló pályázati anyagát.

Ez idáig a városházi irodák munkatársai képviselték egy-egy fórumon a pályázatot, de egyelőre nem mondatott ki véglegesen, hogy „házon belül" marad a tervkészítés, vagy sem. Ismert győri értelmiségiek tegnap eljuttatták ajánlatukat Balogh József győri polgármesternek, leírva a szakértői csoport (építészek, oktatási, művészeti szakemberek) tagjainak nevét és természetesen azt az árat, amennyiért a pályázat elkészíthető. Azt mondják, nem általánosságban gondolkodnak, konkrétumokat írnak, amelyet a zsűri is elvár, s amely 10-15 évre fejlődési irányt mutathat a megyeszékhelynek.

Nagyberuházások kellenek

Az esélyes városok

A magyar városok közül Egert, Miskolcot és Pécset egyhangúlag, Budapestet, Debrecent, Győrt és Sopront egyszerű szótöbbséggel javasolta továbbjuttatni az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat második körébe a héttagú bírálóbizottság. Az első három város eddig tehát lépéselőnyben van, a német pályázók közül Essent és Görlitzet emlegetik esélyesként.
A döntés a polgármester kezében van, akit természetesen megkeresünk, amint megkapta az elektronikus levelet. A civilek állítják, az eredeti pályázatot alapvetően át kell alakítani, ha eséllyel akarunk pályázni, s tévút azt gondolni, a zsűrit meg lehet győzni azzal, hogy majd a meglévő intézményekbe betuszkoljuk a jobbnál jobb programokat. Kulturális nagyberuházásokban éppúgy gondolkodni kell, mint programokban, főképp, mert erre az

Európai Unió pályázatain is pénzt lehet nyerni. Jó, de nem elégséges a zsűri elé állni a színház tervezett rekonstrukciójával, a szentiváni közösségi ház építésével vagy a zsinagóga felújításával. Ennél (is) több kell. A civilek szerint a lemaradás ellenére még van esély, két és fél, három hónap alatt el lehet készíteni a pályázatot, de választ várnak ők is. Amint megkapják, programmal és névvel a nyilvánosság elé állnak – ezt is ígérik, ha már a pályázatot körülölelő csendet kritikaként fogalmazták meg.

Korábban >>

Európa kulturális fővárosa lehetnénk (2004-09-10) >>
Győr kulturális főváros címre pályázik (2004-09-24) >>
Győr és Sopron is pályázott (2005-01-04) >>
Kulturális főváros-jelöltek Miskolcon (2005-04-08) >>
Kész a pályázati terv (2004-12-13) >>
Készülőben a pályázat (2004-11-08) >>
Milliók a pályázatra (2005-03-23) >>
Már készül Sopron pályázata is (2004-11-19) >>
Nem szavaznak Győrre és Sopronra (2005-01-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltoztatták a döntést

Idén a Szent-Györgyi Albert-iskolában indulhat első osztály, a tulipános iskolában viszont nem. Tovább olvasom