Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Kukásautó gázolt halálra egy nőt Győrben - mi történt a sofőrrel?

Nem jogerősen felmentették csütörtökön. A kukásautó halálra gázolt egy asszonyt két évvel ezelőtt a Babits Mihály utcában.A Győri Járásbíróság bizonyítottság hiányában döntött így, dr. Árpási Hajnalka szerint annyi a bizonytalansági tényező, hogy nem tudhatunk biztosat róla: hogyan lett volna elkerülhető a tragédia.

Az ügyész által továbbra is fenntartott vádirat szerint a vádlott 2013. február 4-én a délután a győri Babits Mihály utcán a Szigethy Attila út felé vezette a kukásautót. Az egyik kereszteződésben jobbra kanyarodott, miközben a jármű sajátosságai miatt áttért a menetirány szerinti bal oldalra. Kanyarodás közben megállt, mert a közismerten szűk kis utcákban ipszilon-megfordulására készült. A vádlott a kukaürítést végző segédszemélyzet leszállása után azonban nem kezdett hátramenetet, hanem ismét előre indult, előkészítendő a manővert.

Az ügyész szerint nem volt elég körültekintő, ezért nem vette észre, hogy a megállás után a baloldali járdáról elé lépett egy hölgy. A gépkocsi jobb oldali első részével a gyalogost feldöntötte, aki a jármű alá került és a helyszínen meghalt. A vádirat is kitér arra, hogy a gyalogos észlelését akadályozta a gépkocsi jobb oldali első oszlopa, míg a jármű elindulásakor a műszerfal és a bal oldali oszlop. A vádlott jogosítványát elvették, tavaly kapta vissza.

A védelem szerint nem volt lehetőség arra, hogy a szakértő megállapítása szerint mindössze 0,5 másodperces pillanatban észrevegye a sértettet, akinek észlelését a padkatükör hiánya is nehezítette. (A tükör letört egy évvel korábban.) A védelem érvelése szerint a gyalogosokat a KRESZ fokozott óvatosságra inti, ha sárgán villogó teherautót látnak, az ügyész szerint viszont a kanyarodó autó elsőbbség adási kötelezettsége a mérvadó.

A Győri Járásbíróság szerint a szakértők és a tanúk meghallgatása után is túl sok a bizonytalansági tényező ahhoz, hogy a bűnösséget meg lehessen állapítani. Azt azonban a bíró is kimondta: a sárga figyelmeztető jelzés minden gyalogost óvatosságra int.

Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzérségi lövedékeket találtak Győrben - 270 embernek kellett elhagynia otthonát - sok-sok új fotó

Tüzérségi lövedékek darabjait találtak Győrben, az Illyés Gyula és a Déry Tibor utcák kereszteződésénél szerda délután. Tovább olvasom