Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

Központilag intéznek támadást a szúnyogok ellen - Itt a megyei települések listája

Több mint huszonötezer hektáron végzik el a szúnyoggyérítést.
A nagyobb városokban, így Győrben, Sopronban, illetve egyes térségekben az önkormányzatok saját maguk oldották meg a szúnyoggyérítést.

Az elmúlt napokban meg is történt a permetezés.

A megyeszékhelyen, valamint a térségében ez sürgető volt, ugyanis már kezdett mind elviselhetetlenebbé válni a helyzet.

A problémával portálunkon is foglakoztuk.

Extrém az idei szúnyoginvázió

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. A helyzetet rontja, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, ezek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, vagyis extrém mértékű szúnyoginvázióra van idén nyáron kilátás.

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken.

A hazai járványügyi szakemberek szerint előfordulhat, hogy ez a szúnyogfaj berepül az országba és az enyhe tél, valamint a csapadékos időjárás miatt állandó jelenlétére is számítani kell. A kormány mindezek figyelembevételével döntött a szúnyoggyérítési feladatok átvállalása mellett - közölte a katasztrófavédelem.


Azon településeken is lesz gyérítés, ahol például saját erőből nem tudják azt finanszírozni. A kormány átvállalta ugyanis az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, amelyek szervezését a hivatásos katasztrófavédelemre bízta. Az idei szúnyoggyérítés összköltsége mintegy 1,5 milliárd forint.

Megyénkben, első ütemben több, mint huszonötezer hektáron végzik el a gyérítést. (Forrás: katasztrofavedelem.hu).

Csornai kistérség
 Győri kistérségMosonmagyaróvári kistérségA felsorolás még korántsem teljes, hiányzik róla például a soproni kistérség. Úgy tudjuk, a napokban újabb települések kerülhetnek majd fel a gyérítésbe bevontak közé.

A nyitókép illusztráció. Fotó: kisalfold.hu archívum - Thanaszisz Daszkalopulosz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, tavaszi fotópályázatunk nyertes képei!

A három legjobban elkapott pillanatkép fotósát Kisalföld-könyvvel jutalmazzuk. Tovább olvasom