Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Kórházaink májustól az államéi

Az Országgyűlés tegnap kezdte tárgyalni az „egészségügy újjáalakításáról" szóló előterjesztést, melynek értelmében négy megyei kórház – a győri Petz után a soproni Erzsébet, a mosonmagyaróvári Karolina és a csornai Margit is – már biztosan az államé lesz.
Három héten belül minden kórházunk állami fenntartásba kerül – szemben a korábbi tervekkel, amelyek arról szóltak, hogy a városi fekvőbeteg-intézmények csak jövő januárban kerülnek az állam tulajdonába.


(A kapuvári kórház már korábban funkciót váltott, így nem tartozik a fekvőbeteg-intézmények közé.) A kórházigazgatókat kérdeztük: mit várnak a tulajdonosváltástól, szerintük lesz-e ezen ténynek hatása a betegellátásra. 

Dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház igazgatója azt válaszolta, ha a tulajdonosváltásnak lenne közvetlen hatása a betegellátásra, az baj lenne. „Egyelőre csak gazdasági-gazdálkodási kérdést érinthet, én legalábbis úgy számolok. A Magyar Államkincstár képviselője holnapra már jelezte is érkezését, vele nyilván ilyen kérdéseket fogunk tisztázni. Az egészségügyi ellátást az befolyásolja, ha a területi elosztás részleteit is kihirdetik."

Ez utóbbit hangsúlyozta dr. Korányi László, a soproni Erzsébet-kórház megbízott igazgatója is, hozzátéve: kulcskérdés lesz az úgynevezett volumenkorlátok újraosztása. „A jelenlegi számok tükrében csak veszteséget tudnak termelni a kórházak, így azokon nyilvánvalóan változtatni kell."

A csornai Margit Kórház vezetője, dr. Winiczai Zoltán szintén azt várja, hogy tisztázódik a térségen belüli kórházak feladatköre. A csornai intézmény a többihez képest kivételes helyzetben van, hiszen – ahogy azt a Kisalföld megírta – a funkciója változni fog. Mindez azonban azt is jelenti: pályázhat a struktúraváltó kórházak számára kiírt keretre. Tegnap a magyar sajtó nagy része foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy az állami fenntartású kórházaknak jut-e pénz a felújítására (a válasz az volt, hogy nem), ezért is érdemes a csornai intézményt külön megemlíteni. A Margit Kórház várhatóan egymilliárd forint körüli pályázati igényt nyújt be – ebből a pénzből az új járóbeteg-szakrendelő kialakítását lehet megoldani.


Nem érdemtelen a végén megkérdezni a győri Petz-kórházat sem, hiszen a megye legnagyobb intézménye három hónapja állami fenntartású (korábban a megyéé volt), van tehát tapasztalata. Dr. Tamás László János főigazgató szerint számos rendszerszerű problémára derült fény ez idő alatt.

„A közbeszerzéseknél például egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kórházak között jelentős különbségek adódtak; sok helyen sokkal olcsóbban meg lehetett oldani a kért szolgáltatást, beszerzést, a gyógyszerrendelést..." Tamás doktor azt is hangsúlyozta, azáltal, hogy a kórházigazgatóknak kéthetente a minisztériumban „vizitálniuk" kell, az egészségügyi kormányzatnak is tisztább képe lett a vidéki kórházak helyzetéről; a térségen belüli – mondjuk úgy – erőviszonyokról.

Ez pedig nem feltétlenül rossz a nagyobb, több feladatot vállaló kórházaknak. Hozzátette ugyanakkor, a jövő dönti majd el, hogy a kórházi vagyonelemekkel mit akar és mit tud kezdeni az egészségügyi kormányzat.
Ez utóbbi valóban fontos kérdés. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban is elmondta, hogy az állam az intézményeket nemcsak az adósságállományukkal, hanem az összes ingó és ingatlan vagyonukkal együtt veszi át. Kiemelte továbbá, hogy az intézmények hasznosításából származó vagyont az egészségügyben kell felhasználni.

Minden fekvőbeteg-ellátó kórházunk, a győri, a mosonmagyaróvári, a soproni és a csornai is állami lesz.

Olvasóink írták

  • 3. nane 2012. április 14. 20:43
    „Mondjuk aki 13 évet képes várni a fizetés emelésre az hülye is.”
  • 2. iq 2012. április 14. 17:03
    „ÉS A FIZRTÉS EMELÉS MIKOR LESZ ,13 ÉVE HÜLYITENEK BENNÜNKET !!!”
  • 1. Oreg35 2012. április 11. 11:54
    „T. Szerkesztő Úr! Magyartalan a cím:"államéi!"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit költ Győr a városmarketingre évente?

A kisalföldi megyeszékhelyen a városmarketingre idén 82 millió forint jut a büdzséből, míg két sportklub a várost népszerűsíti támogatás fejében. Tovább olvasom