Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Könyvszalon Győrben telt házzal és gazdag kínálattal - videó

Kalász Márton köszöntésével nyílik november 9-én a tizenkettedik könyvszalon a Győri Nemzeti Színházban. A második legnagyobb magyar könyves rendezvény Alkotói Díját idén az ismert költő, író és műfordító kapja.

15 millió forinttal támogatja a győri önkormányzat a XII. Győri Könyvszalont, amit idén november 9. és 11. között tartanak meg a Győri Nemzeti Színházban, és néhány más helyszínen is lesznek a könyvszalonhoz kapcsolódó események.


Videó: Oxygen.


Fekete Dávid győri alpolgármester a könyvszalon mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy manapság különösen fontos az irodalom, a könyvek népszerűsítése és, hogy találkozhasson az olvasóközönség a szerzőkkel. Erre teremt alkalmat a három napos eseménysorozat több mint száz programja.

"Az, hogy tizenkettedszer tartja meg Győr a könyvszalont, mutatja, hogy van érdeklődés az ilyen esemény iránt, tehát érdemes támogatni. Az önkormányzat ezért biztosít a megrendezéséhez ezúttal 15 millió forintot. A nemzetközivé vált rendezvényen részt vesznek Győr külföldi testvérvárosainak képviselői és magukkal viszik majd Győr jó hírét" – fogalmazott az alpolgármester.

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az önkormányzattól kapott összeg biztosítja a rendezvény költségvetésének nagy részét, a standokon kiállítóktól beszedett összeg és a néhány, belépős rendezvényen szerzett bevétel csak mintegy 10-15 százalékát jelenti.

A könyvtárigazgató a november 9. és 11. közötti programot ajánlva elmondta, hogy negyven kiadó jelenik meg rengeteg könyvet kedvezményes áron kínálva és előadóművészeti programok is szórakoztatják a közönséget.

Csak néhány a számos csalogató program közül: Csík zenekar, Ghymes együttes koncertje (belépődíjasok), beszélgetés Fejős Évával, Zacher Gáborral, Karafiáth Orsolyával, Kis Ádámmal. A gyerekeket mesekuckó is várja.

Biztosan sokan kíváncsiak az új Győr könyvre, amelynek bemutatója az eredeti tervektől és a műsorfüzetben megjelenttől eltérő időpontban lesz: pénteken 15 órától az Esterházy-palotában.

A könyvkiadók standjai és a legtöbb program a színházban lesz, de más helyszínekre is várják az érdeklődőket. (városi könyvtár, Széchenyi-egyetem, Városi Művészeti Múzeum).

A könyvszalonon helyi szerzők is bemutatkoznak, helyi könyveket is bemutatnak, olyan kiadványokat is, amelyek a helyiek múltjának egy-egy részletét rögzítik, többek közt a sporttörténet területén.


Előzmények:

Telt házat és gazdag programot ígér a XII. Győri Könyvszalon. F. Sipos Bea, a városi könyvtár szervező munkatársa lapunknak elmondta: a háromnapos – az ünnepi könyvhét mellett hazánkban a második legnagyobb – könyves rendezvényen negyven hazai és határon túli magyar kiállító vesz részt, és Győr testvérvárosaiból is érkeznek vendégek.

A könyvszalon programjának a Győri Nemzeti Színház a fő helyszíne, de ezenkívül a Városi Művészeti Múzeumban, a Széchenyi- egyetemen és a városi könyvtárban is lesznek rendezvények.

– Az íróvendégek közül elsőként Kalász Mártont említem, hiszen az erre hivatott bizottság döntése alapján az idei Alkotói Díjat a november kilencediki megnyitón ő kapja, illetve pódiumbeszélgetésen is találkozhatnak vele az olvasók – nyilatkozta F. Sipos Bea.

– A kortárs irodalomból vendégünk még – sokak mellett – Darvasi László, Fejős Éva, Gerlóczy Márton, Méhes Károly, Péntek Imre, illetve Tóth Krisztina költő is. Ő egyébként egy irodalmi vetélkedőnk témája is, illetve „állatverseihez" gyermekrajzpályázatot is hirdettünk.

A könyvszalonra megjelenő helyi kötetek közül F. Sipos Bea – a teljesség igénye nélkül – a legfrissebb Győr-könyvet, a Széchényi Pál érsek emlékezete, az Apor Vilmos beszédei és a Győr vértanú püspöke, Apor Vilmos című köteteket, valamint a Műhely folyóirat piac tematikus számát említette.

Szólt a zenei programokról is, így a Ghymes és a Csík együttes nagykoncertjéről, a francia sanzonestről, a régi reneszánsz magyar muzsikát megszólaltató koncertről, valamint Gerendás Péter fellépéséről is.

(A részletes program megtalálható a www.kisalfold.hu és a www.gevk. hu honlapon.)

A Csík Zenekar és a Ghymes együttes előadásaira belépőjegy a Győri Nemzeti Színház pénztárában és interneten is vásárolható.

Minden más rendezvény látogatása díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében az adott helyszín befogadóképességének mértékéig.

A L'art pour l'art Társulat előadására díjmentes belépőjegyek igényelhetők a színház jegypénztárában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméremsértés gyanúja miatt keresi a rendőrség - fotó

A Győri Rendőrkapitányság szeméremsértés gyanúja miatt keresi a grafikai rajzon látható férfit. Tovább olvasom