Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Komoly zenei versengés

November 12-én tördelhetik a kezüket a komolyzene szerelmesei, hova is menjenek koncertre.

A győri filharmonikusok Beethoven IX. szimfóniáját játsszák Berkes Kálmán művészeti vezető vezényletével, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete (KÉSZ) pedig a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban az óbudai Danubia Szimfonikus Zenekarral ünnepli a 70 éves Medveczky Ádámot. Félreértés? Egyeztetés hiánya? Úgy tudjuk, ennél jóval több.

Komoly nézeteltérés alakult ki lapunk értesülései szerint Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar vezetője és Lanczendorfer Erzsébet (Fidesz–KDNP) parlamenti képviselő között. Úgy tudjuk, ennek oka, hogy a győri együttes vezetése azt szerette volna, ha ők bocsáthatják ki a KÉSZ koncertjére a belépőket, és a befolyt összeget ők utalták volna jótékony – a KÉSZ által megjelölt – célra. Ezzel az együttes, ahogy eddig is mindig, ingyen játszott volna a koncerten, ám a nézőszám utáni állami támogatást is megkaphatta volna. Lanczendorfer Erzsébet ezt nem tartotta erkölcsösnek, és más városokból hívott zenekart koncertjéhez.

A győri filharmonikusoknál már 2011 tavaszán felmerült, hogy méltó módon kell megünnepelni az együttes dirigense, Medveczky Ádám 70. születésnapját. A sok szereplés miatt ez az ünnep csúszott. Ám amikor Lanczendorfer Erzsébet megkereste a filharmonikusokat, Fűke Gézának eszébe jutott, mi lenne, ha az idei KÉSZ-koncert címe az lenne: Medveczky 70? Még a nyáron az időpontban is megegyeztek, a választás a hagyományosan Erzsébet-naphoz legközelebbi szombatra, november 19-re esett.

Lanczendorfer Erzsébet, a koncert szervezője elfogadta ezt. A filharmonikusok ehhez igazították saját naptárukat, így került november 12-re a nagyszabású Beethoven-mű bemutatása. És bár jogászok is megerősítették, hogy törvényes és az együttesnek hasznos, ha ők bocsáthatnák ki a jegyeket, végül némi huzavona után Lan-
czendorfer Erzsébet ebbe nem egyezett bele. Úgy tűnt, a koncert elmarad. De később hírek jöttek, hogy a képviselő asszony a szombathelyi együttest kívánja szerződtetni a Beethoven-koncert napjára, november 12-re. Szombathelyen végül kihátráltak a szereplésből. Ekkor jöttek képbe az óbudaiak. Így egy napon két komoly koncert is lesz a megyeszékhelyen, és így adódott az is, hogy Medveczky Ádámot nem a saját győri együttese ünnepli majd.

Természetesen az ügyben felkerestük az érintetteket. Lanczendorfer Erzsébet nem kívánt nyilatkozni a történtekről, mert szerinte nincs ügy, hanem két koncert van. Pontosabban lesz egyszerre. Medveczky Ádám karmester elmondta, szeretett volna a győri filharmonikusokkal együtt ünnepelni, de úgy tudja, anyagi okok miatt, melyekhez ő nem ért, ez nem jöhetett létre. Az ő ünnepi koncertjét pedig, mivel a Richter Teremben nem lehetett megrendezni november 19-én, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központba vitték, ahol csak november 12-e volt szabad. Egyébként – mondta – a kilencedik szimfóniának és a KÉSZ operettgálájának nem azonos a közönsége, és ha valaki nem bízik az együttesében, csak az fél attól, hogy nem lesz néző a Beethoven-előadáson.

Fűke Géza, a győri filharmonikusok vezetője szerint sajnálatos, hogy egy győri illetőségű parlamenti képviselő oly sok, a zenekartól kapott segítség után ilyen lehetetlen helyzetbe hozza az amúgy országosan egyre magasabb rangot kivívó zenekart. „Medveczky Ádám hozzáállása a társulatra és személyemre nézve is elszomorító, bár nem meglepő és mindenképpen további gondolkodásra késztet" – mondta. A közönségük szeretetét egyébként mi sem bizonyítja jobban, hogy november 12-én ismét telt ház előtt játszik a Győri Filharmonikus Zenekar.

Olvasóink írták

 • 3. kisalfoldolvaso0107 2011. november 14. 11:28
  „Biztos, hogy minden így történt?
  Megbízható (szombathelyi) forrásból tudom, hogy a Szombathelyre tervezett koncertet Győrből fújták le. Gyanús az is, hogy ha a KÉSZ és a győri zenekar 18 éven át minden gond nélkül együtt tudott működni, akkor most - amikor a Kossuth-díjas karmesterüket lehetne ünnepelni - miért nem?! Csak nem szakmai féltékenység áll a háttérben??? Nincs kizárva, mert aki hozzám hasonlóan évtizedek óta látogatja a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjeit, s aki egy kicsit is ért a zenéhez, az tudja, hogy a cikk címében említett versengésről szó sem lehet, hiszen egy Berkes soha nem veheti fel a versenyt Medveczky Ádámmal.”
 • 2. bugyortudor 2011. november 09. 12:21
  „Szomorú dolog ez kérem, mit meg nem engednek maguknak már a képviselők. Szerintem Medveczky Ádám két tűz közé került. Mi a jó megoldás ilyenkor?”
 • 1. anikopeter 2011. november 09. 12:17
  „Ez nem versengés, ez szégyen.
  Már megint a piszkos anyagiak húzódnak meg nem egy, de két nemes cél mögött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsora: a megyében egy ügyben nyomoznak

A legfrissebb adatok szerint 158 uzsora-bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozás folyik az országban. Tovább olvasom