Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Kivételes bélyegkiállítással emlékeznek II. János Pál pápára

Számos programmal ünnepli II. János Pál boldoggá avatását a győri egyházmegye. A káptalandombi kincstárban és könyvtárban például nagyszabású bélyegkiállítással emlékeznek meg a pápa lelkipásztori útjairól.

Hazánkban is több nagyszabású kezdeményezéssel kívánják emlékezetessé tenni II. János Pál boldoggá avatását. A vasárnapi római eseményhez kapcsolódva például a győri egyházmegye – a templomi alkalmakon kívül – kiállítást rendez a pápa lelkipásztori utazásairól kiadott bélyegekből. Az Egyházmegyei Kincstárban és Könyvtárban látható, sajátos válogatású, több ezer darabos tárlat teljességgel Győri Imre esperes, győr-gyárvárosi plébános gazdag gyűjteményére épül.

– Gyerekkorom óta szenvedélyem a bélyeg. Az meg hivatásomnál fogva természetes volt, hogy minél teljesebben becserkésszem a világból azokat a filatéliai kiadványokat, amelyekkel II. János Pál száznégy lelkipásztori útját az egyes országok dokumentálták – említette lapunknak Győri Imre, majd hozzátette: – Örömmel mondhatom: kilencvenöt százalékban sikerült, emberi-baráti kapcsolataim, ezek közül is elsősorban egy Rómában élt, magyar származású idős atya segítségével. Európa, Észak- és Dél-Amerika szinte teljes, de a Távol-Keletről is gazdag a kollekció, sőt, még szerepel a kiállításon olyan bélyeg is, amit a pápa északi sarkkörön vagy éppen Óceániában tett látogatása alkalmából adtak ki.

A boldoggá avatás közeledtével ismét megkérdeztük Gégény Istvánt, a Virtuális Plébánia Alapítvány győri munkatársát is, aki korábban már beszámolt arról, hogy a www.eletjel.hu oldalonkeresztül arra biztatnak mindenkit, hogy az ünnepi ceremónia előtt valami módon töltsön egy estét a pápával.

– Nem vártunk ekkora érdeklődést! Az elmúlt hetekben számos egyén és közösség kapcsolódott kezdeményezésünkhöz a megyéből, az országból, de még a határon túlról is, hogy helyi programokkal ünnepli a Szentatyát.

Így például a győri Szentlélek-templom képes-zenés elmélkedéssel, Acsalagon filmvetítéssel töltik az estét, de érdekességként említhetem még, hogy a budai ciszterci gimnázium egyik, II. János Pálról elnevezett osztálya színdarabot komponált az alkalomra, egy rákoshegyi közösség pedig a templomban csendes elmélkedéssel, kint tapsos körtánccal ünnepel.

A II. János Pál pápa lelkipásztori utazásai című bélyegkiállítást Győri Imre győr-gyárvárosi plébános (felvételünkön) több ezer darabos, szinte egyedülálló gyűjteményéből állították össze. A tárlat má
A II. János Pál pápa lelkipásztori utazásai című bélyegkiállítást Győri Imre győr-gyárvárosi plébános (felvételünkön) több ezer darabos, szinte egyedülálló gyűjteményéből állították össze. A tárlat május 13-ig, keddtől péntekig 9-15 óráig látogatható. Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

  • 2. meir 2011. április 30. 10:59
    „majd ha a Kamerad Ratzinger-re lesz ilyen,szoljanak elore!!kuldok kiallitani par erdekes fotot,es H.J. levlapot!!”
  • 1. janika 2011. április 27. 08:36
    „Na kérem lehet itt nyalni bőven , van mit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jazzterasz Győrben a Széchenyi téren egész nyáron

Májustól augusztusig, minden hónap második vasárnapján neves jazz zenészek lépnek fel a győri… Tovább olvasom