Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kiszáradnak a Széchenyi tér fái?

Győr - Sokaknak csalódást jelent némelyik Széchenyi téri fa látványa, hiszen június végén ültették őket, s már meglehetősen kiszáradtnak tűnnek.

A városvezetés szerint az ültetés időpontja valóban nem volt a legszerencsésebb, de lehet, hogy a fák csak védekeznek a meleg ellen.

Annyi biztos, hogy ha a kedves olvasó kertet gondoz, akkor nem június végén ülteti el a fáit, még ha azt nem is sejtheti előre, hogy a júliusihoz hasonló, rekkenő hőség követi az átadást. Ezt el is ismeri a városvezetés, Németh Zoltán alpolgármester szerint egy közbeszerzési eljárásnál sajnos nem lehet rugalmas sem a kivitelező, sem a beruházó: a régészeti munkák miatt a tér átadása csúszott és a fákat bő egy hónappal később ültették el a tervezettnél. A szerződés pedig mindkét fél kezét kötötte.

Németh Zoltán hozzáfűzte: az igazság köszönő viszonyban sincs az olyan feltételezésekkel, hogy ezeket a ˝szegény˝ növényeket betonba ültették volna és ezt sínylik most meg: megfelelő, humuszos talajt kaptak és automata, csepegtető öntözéssel viseli gondját az üzemeltető.

Elmondta azt is – hangsúlyozva, hogy az ültetés időpontja valóban nem volt szerencsés –, a fákat egyelőre nem kell elsiratnunk, mivel könnyen lehet, hogy csak természetes módon védekeznek a meleg ellen: levelüket hullatják, de tavasszal talán ismét kihajtanak.

Nem ezek most a város legígéretesebb fái, de a városvezetés szerint még nem kell siratni őket. Fotó: H. B. E
Nem ezek most a város legígéretesebb fái, de a városvezetés szerint még nem kell siratni őket. Fotó: H. B. E.

Ezt így gondolja az általunk megkérdezett győri kertész, Szabó Péter is. ˝Ha konténeres fáról van szó és megfelelően öntözik, akkor ez teljes értékű ültetésnek számít akár június végén is. Ha lekókad, lehullatja a leveleit, az nem jelenti a pusztulását˝ – véli a szakértő. Hozzátesszük: a Széchenyi téri fák megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, hiszen előnevelt juharfélék, s a vizet sem sajnálják tőlük.

Németh Zoltán alpolgármester szerint épp ezért várni kell néhány hónapot, s ha mégis kiszáradnának a Széchenyi tér juharjai, akkor a kivitelező garanciában köteles kicserélni azokat. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a város találkozik még a kivitelezővel, mivel ő végzi jövőre a beruházás következő ütemét is.

S ha már itt tartunk, vélhetően tavasszal helyezik ki a sokak által hiányolt támlás padokat is, sőt, a növények, fák telepítése sem ért még véget. Mindössze arról van szó – teszi hozzá az alpolgármester –, hogy ezeket az ígért feladatokat nem akarta az önkormányzat az első ütemben elvégezni, mert a Lloyd munkálatai miatt megsérülhettek volna a padok és a növények.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. pmc 2010. április 18. 00:30
  „megmaradtak a fák, szépen hajtanak...”
 • 85. adalfold 2009. szeptember 25. 00:48
  „á propos!
  milyen juhar?
  idióta építészek!
  mindegyk fa más és más fajta!

  :S”
 • 84. adalfold 2009. szeptember 25. 00:47
  „klimatizált cig*nyfürdető, elzárt ivókúttal és elzárt öntöztetővel.

  barátságpart magánosítva, családoktól bérlőknek való hasznosítása, családi foci már nincs

  mediawave száműzése szombathelyre

  mindenek a barátmutyi west hungáriával való építése

  fehérgránit rikító burkolatok, elvont szándékok....

  <moderálva>”
 • 83. fifikus_fizikus 2009. augusztus 26. 15:52
  „Most derült ki, hogy mennyire sikerült "klimatizált" teret építeni :-)))))

  A párásítás valójában csak "ködösítés":
  érezhetően nem javít a forróságérzeten, sőt a fehér márvány még jobban visszatükröz minden sugárzást.

  Ha a placebo-hatás miatt mégis éreznéd a "klímát", akkor a kiszáradt fák objektív ítélete felülbírálja az álmaid.”
 • 82. Elefánt 2009. augusztus 25. 21:51
  „hokiel
  Az átültetendő öreg fákat elszállították valahóvá, tán már tűzifa van belőlük!”
 • 81. hokiel 2009. augusztus 24. 12:23
  „A nyári fatelepítés fából vaskarika. Ha ilyenkor kivesznek egy ekkora méretű fát, mégha gondosan is, ügyelve a gyökerekre, akkor is vágnak el gyökeret, legfőképpen hajszálgyökeret ill. gyökércsúcsot. Egy faiskolai, jó minőségű, tápnyaggal bőven pótolt talajból kivéve, beteszik egy égetően világos, meleg, száraz, köves, törmelékes talajnak nemigen nevezhető valamibe. Hiába öntözik, nem tudja mivel felvenni a tápanyagot, ami, lehet, hogy nincs is. Ami megmaradt, annak maradhatott hajszálgyökere, és valami föld id juthatott. Meg lehet nézni a Rába mellett fekvő Duna centert (kac!), ugyanilyen vegyes a kép.
  Még egy hozzáfűzni valóm van: lehet mindenkinek rohadt sok pénze, de öreg fát nem tud venni a területére. Legalább ennyi”
 • 80. megmindiggyöri 2009. augusztus 23. 08:30
  „Hedon!!!
  Alkutya 111-nek igaza van, nem kerdezett hülyeseget szerintem, ugyanis ugy tudom, a KOMSZOL nem maganceg, igencsak a mi adonbol gazdalkodik.”
 • 79. kahane1 2009. augusztus 23. 00:45
  „-en is kiszaradas elott allok,ugy hogy iszom egy jo kis Bourbon-t jeggel!!!
  Le Haim !!!!!”
 • 78. Hedon 2009. augusztus 22. 16:25
  „#77

  ...." ha mégis kiszáradnának a Széchenyi tér juharjai, akkor a kivitelező garanciában köteles kicserélni azokat."
  Ezek után ezt kérdezed: "De ki fogja fizetni ?"
  Amit garanciában cserélnek, azokért Te szoktál fizetni ?
  Ha igen akkor nincs több kérdésem.”
 • 77. alkutya111 2009. augusztus 22. 16:06
  „Idézet a cikkből:
  "Annyi biztos, hogy ha a kedves olvasó kertet gondoz, akkor nem június végén ülteti el a fáit, még ha azt nem is sejtheti előre, hogy a júliusihoz hasonló, rekkenő hőség követi az átadást. Ezt el is ismeri a városvezetés, Németh Zoltán alpolgármester .... "
  Ez egyben nagy szakmai hibát, szakbarbárságot feltételez a közreműködők - KOMSZOL igazgatója - részéről!
  A kipusztult fákat újra fogják telepíteni.
  ...." ha mégis kiszáradnának a Széchenyi tér juharjai, akkor a kivitelező garanciában köteles kicserélni azokat." .... De ki fogja fizetni?! Ugyanis a közpénzből történő utólagos - pótköltségvetések - kifizetések garmada képződik a KOMSZOL nem megfelelő és alátervezett költségű munkavégzései kapcsán!!! Lásd Barátságpark, játszóterek stb.
  Szerény véleményem szerint a "szakmaiságot" adó KOMSZOL igazgatónak és Németh Zoltán alpolginak kellene a zsebébe nyúlnia, s egyenlíteni az újratelepítés számláját.”
 • 76. balazsferenc 2009. augusztus 22. 13:13
  „Meg tájidegen növények.Nem kedvező időpontban ültetése!Talán biológiai kisérlet?
  Itt nálunk is így csinálta az Önkormányzat!Ez lehet az új módi!Ade!”
 • 75. fortuna54 2009. augusztus 22. 11:05
  „48-as varpeter.Kár a szoért,falrahányt borsó.”
 • 74. urbaniastapista 2009. augusztus 21. 22:27
  „60.
  A Dunacenterből épp hogy elhajtották a darált betont, azért kellett a közelben valahol eltüntetni. Hogy az pont a csilli-villi fő térre sikerült, kit zavar, az áskálódó-turkálódó-régészeken és a széplelkű várostörténészeken kívül?”
 • 73. stuksza 2009. augusztus 21. 20:04
  „Sajnos már az ivókút sem működik, a szemetesek két flakontól megtelnek, de dizájn az van, a hirdetőoszlopok üvegburkolatai mind kitörtel.”
 • 72. okostojas007 2009. augusztus 21. 12:23
  „egy fa lombkoronája kb. egyenlő a földalatti győkérrel
  mivel mi csak a lombot láthatjuk csak elképzelni tudjuk mekkora hely kell a gyökérnek a föld alatt
  ha kb 1 m- es humuszba ültették , akkor elég lett volna néhány árvácska vagy nekünk hitetleneknek mimóza ......”
 • 71. P.D. 2009. augusztus 21. 11:37
  „Üdv,Mindenki!

  Ezeket a kis fákat,már a tetű is ette!!!
  Az egész "felújítás" felesleges volt!!! Városkép "csodás" lett!!!!
  A szökőkút erős, klóros szaga már gyomor forgató!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Egy téri lakó”
 • 70. knifemaster 2009. augusztus 21. 10:12
  „69.
  Még egy kis idő és lassan bidének is használják majd a teret.....
  Szar ügy....:))”
 • 69. MaSzAtKa 2009. augusztus 21. 09:37
  „Ja ha valaki meg a gyerekét oda hordja fürdetni az meg a szülőt minősíti, mivel láttam én is szülőket a gyerekükkel ahogyan várják a "mosdatásból" fürdőköpennyel a kezükben...Na most ha koszos vagy fürödjél otthon, ha strandolni akarsz akkor meg menjél a strandra. Ennek a "pancsolásnak" is megvan a moderált változata, de azt hiszem itt már kissé elfajultak a dolgok. Nem a gyerekek zavarnak, hanem, hogy a szülőknek nincsen annyi esze, hogy mindezt moderáltan bonyolítsa le, ami mondjuk a városba látogatóknak is jobb képet mutatna az itt lakókról, mellékesen a gyerek is tanulna egy kis jómodort... Tisztelet a Kivételnek! A teret meg nem azzal kell felélénkíteni, hogy gyerekeket telepítünk fürödni, hanem pontosan olyan tervezés kéne(ami mellékesen a tervező feladata ha nem tűnt volna fel), hogy a lakosság szeressen oda járni és legyen miért... Mint előzőleg írtam... "sajnos" ez nem így történt..Nem is tudom mért?”
 • 68. MaSzAtKa 2009. augusztus 21. 09:18
  „Az egész térnek haszna nincsen, a város stílusához nem passzol, a fák meg azért nem nőnek mert az egész terület egy sztyeppe...Ezek után szerintem nincsen min vitatkozni, ültethetik akármikor ugyanez lesz az eredmény... Ennyi pénzt ezért kiadni felesleges volt! Padokat meg hiába raknak senki sem fog a 40 fokos melegbe kiülni. A "strandolásról" meg ne is beszéljünk...”
 • 67. Gab2000 2009. augusztus 21. 08:40
  „Kisem-hez meg csatlakozva kérdezem anno miért lehetett a Baross Arany János út kereszteződésében a Baross út felújításakor még ha csak jelképesen is A Fehérvári kapu fölé emelt Tűztorony helyét a piros téglákkal megjelölni. Ami ugyebár 1792-ben épült és 1894-ben került lebontásra.

  Biztos csak azért mert a büdös komcsik így piros téglákat rakhattak a Baross útra ugyebár, vagy nekik fontos volt ennek az emléknek a megjelölése???”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nem kezelik, hanem keltik a válságot˝

Győr-Moson-Sopron – Végleg padlóra akarják kényszeríteni az önkormányzatokat? – tette… Tovább olvasom