Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kissé több lett a munkanélküli

Hat hónap elteltével ismét növekedett a munkanélküliség a megyében, igaz, a változás mindössze 0,4 százalék, azaz alig észrevehető.

A ráta 6,1 százalékon maradt. Csoportos leépítés nem történt – olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss gyorsjelentésében. A helyzet több szempontból is jobb, mint ami a kedvező trend megtöréséből következne. Egyrészt egy évvel ezelőtt még csaknem kétezerrel többen voltak az utcán, s a csökkenés ahhoz képest 13,8 százalékos. Másrészt az álláskeresők száma az elmúlt évek augusztusaiban mindössze egy ízben (2006-ban) csökkent, és további egy alkalommal fordult elő, hogy a mostani 50 főnél kisebb mértékben nőtt. Ezúttal egyébként részben a pályakezdő munkanélkülieknek tulajdonítható a növekmény.

A pályakezdő munkanélküliek kategóriájába augusztus végén 1008-an tartoztak, 97-tel többen, mint egy hónappal korábban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentéséből kiderül az is, hogy az állam által nem támogatott, új álláshelyek száma 1252 volt, ami 43-mal haladja meg a júliusi adatot, és 516-tal (70 százalékkal) az egy évvel ezelőttit. A munkanélküliekre augusztusban 1538, júliusban 1501 állás várt.


Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese portálunk kérdésére azt válaszolta: az álláskeresők számának kismértékű emelkedéséhez nemcsak az járult hozzá, hogy sok pályakezdő jelent meg a regisztrációban, hanem az is, hogy a feldolgozóipari munkák, nyári betakarítások a végükhöz közelednek. Szerinte az őszi folyamatokat befolyásolhatja, hogy a közcélú foglalkoztatás második negyedéves munkaviszonyai augusztus 31-ével véget értek, s az új foglalkoztatások várhatóan október 1-jével indulnak.

A szakember megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban nőtt a bejelentett segéd- és betanított munkaerő iránti igény. A legkeresettebb szakmának a következők számítanak: eladó, lakatos, kőműves, forgácsoló, repülőgépmotor-szerelő és -javító, felszolgáló, vendéglátó-ipari eladó, szakács.

 Győr-Moson-Sopronnal ellentétben az országban csökkent az álláskeresők száma az elmúlt hónapban. Az augusztus végi adat 546.100, a július végi ennél 3900-zal több volt. A megye abból a szempontból is kilóg a sorból, hogy Nyugat-Dunántúlon 0,8 százalékos visszaesés következett be.

Olvasóink írták

 • 3. mr_akkush 2010. szeptember 19. 19:39
  „Öreganyád térde kalácsa lett "kissé" kevesebb.”
 • 2. szocdem 2010. szeptember 15. 09:46
  „Az alig 0,4% mögött emberek, családok, sorsok állnak kedves olvtársaim!

  Akinek ez "elhanyagolható" az magát is nem kicsit elhanyagolja. Egyszerüen annyira ostoba, hogy elhiszi: az ő sorsa örökösen mentes lesz a bajtól. Az embertársainkról való gondoskodás, és a velük való szolidaritás tesz emberré minket,- nem a zászlólengetés...”
 • 1. Anikó69 2010. szeptember 14. 22:39
  „Látom senki sem szól a témához.Hát igen ,ez már annyira megszokott állapot az országban,meg sem lehet lepődni rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századik tanévére készül a Tulipános

Ünnepi programsorozattal készül századik születésnapjára a Tulipános Általános Iskola. Tovább olvasom