Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kis spórolás nagyobbra ösztönöz

Legalább tízezer forintot spórolnak havonta a sikátori Vidáék azzal, hogy a nagycsaládosok energiatakarékossági versenyének módszereit alkalmazzák. Az így gyűjtött pénzt családi kirándulásra, energiatakarékos megoldások bevezetésére költik.
– Az első hónapokban az áramszámlákon megtakarított forintok nagy örömet jelentettek és újabb spórolós módszerek bevezetésére ösztönöztek bennünket. Könnyen megszoktam, hogy közeli termelőknél vásároljak és házilag készített tisztítószereket alkalmazzak. A gyerekek is csak azt fogadták el eleinte nehezen, hogy nem hagyhatják folyamatosan bekapcsolva a számítógépet, nem aludhatnak el zenére. Viszont így több zsebpénzt kaphatnak és szigetelhettük a házunkat, ablakokat cseréltünk – mondta el Vidáné Róka Rita. Héttagú családja – két szülő, négy gyermek, egy nagyszülő – a nagycsaládosok energiatakarékossági versenyének módszereit alkalmazza.

A héttagú sikátori Vida család a nagycsaládosok energiatakarékossági versenyének módszereit alkalmazza. Fotó: B. A.
A héttagú sikátori Vida család a nagycsaládosok energiatakarékossági versenyének módszereit alkalmazza. Fotó: B. A.


A családi kupaktanács új szabályokban egyezett meg tavaly októberben. Azóta náluk a nagyobbak gyorsan zuhanyoznak, szappanozás alatt nem folyatják a vizet, a kisebb gyerekek fürdővizét vödrökbe gyűjtik. A vécét azzal öblítik le és felmosáshoz, áztatáshoz használják. Az öntözést az eresz alatt hordóban felfogott esővízzel oldják meg. Így havonta négy-öt köbméternyivel kevesebb a vízfogyasztásuk. Az árammal úgy spórolnak, hogy ha a gyerekek játszanak, ki kell kapcsolniuk a tévét, nappal pedig a fürdőben nem kapcsolják fel a villanyt. Éjszakára az összes elektromos berendezés csatlakozóját kihúzzák a konnektorból, mert készenléti állapotban is fogyasztanak. Ezt mindenkinek a saját szobájában kell megtennie, a konyhában pedig annak, aki utoljára ott tartózkodott.

A kiskertjükben termett zöldséget, gyümölcsöt ették eddig is, de ősz óta amit korábban boltban vettek, azt is környékbeli termelőktől szerzik be. Csibét, pulykát nevelnek és évente kétszer disznót vesznek, azt maguk dolgozzák fel. Így olcsóbb – állítja az anyuka, és neki az is fontos, hogy egészségesebb, biztonságosabb. Már csak saját készítésű tisztítószereket használ, például a lefolyókba ecetet és szódabikarbónát, fertőtlenítésre hígított levendulaolajat. Napközben 18 fokra melegíti csak fel a szobákat. Az asszony úgy véli, mindezzel egyszerre kíméli a pénztárcáját és a természetet. A gyerekeket pedig azzal győzte meg, hogy így több jut mozizásra, kirándulásokra. Összességében havonta legalább tízezer forintot, többnyire húszezret is megspórol.

Nagycsalád – kis lábnyom.
A féléves Kislábnyom Családi Energiatakarékossági Versenyt a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete indította tavaly ősszel. A program célja az energia- és környezettudatos viselkedés népszerűsítése, hogy kisebb legyen a nagycsaládosok karbonlábnyoma, azaz szén-dioxid-kibocsátása. Megyénkből eddig 35 család csatlakozott a programhoz; többek közt fogyasztási adataikat kell beküldeniük a szervezőknek (www.kislabnyom.hu). 

Olvasóink írták

 • 9. galicza 2011. október 20. 11:46
  „Környezettudatossággal tényleg sokat lehet spórolni. Emellett a különböző szolgáltatók ajánlatai között is érdemes körülnézni, és ne legyünk bátortalanok váltani. Telefon számlán lehet spórolni, bankok közül is van számlavezetési díjat elengedik, vagy hányszor lehet ingyen kivenni ATMből a pént, amit érdemes is kihasználni. Mi például most váltottunk kábeltelevízió szolgáltatót, itt nincs is hűségidő, bármikor felmondhatom, és újra igényelhetem ( digi tvről van szó) mi találtunk számunkra kedvező csomagot.”
 • 8. adamasz1977 2011. március 07. 12:29
  „PICIrita!

  Ez nem a környezettudatosságról szól hanem a szegénységről! Tedd a szívedre a kezed, akkor is környezettudatos lennél ha gondtalan anyagi helyzetben lnnétek? A frászt! Én nem akarom nagyanyáink praktikáját követni mert nem vissza, hanem előre kell fejlődni.”
 • 7. szentmiklos 2011. március 02. 21:18
  „Téged Picirita!”
 • 6. Picirita 2011. március 02. 21:15
  „Kedves Városi!
  A képen a 4 gyerkőc közül csak 3 van, mert a nagylány kollégista. Kit néztél nagylánynak?”
 • 5. Picirita 2011. március 02. 21:12
  „Kedves Csibevirág
  Nem arról volt szó, hogy október óta tettünk ennyi mindent. A cikk arról szól, hogy milyen dolgokkal lehet spórolni.
  Valóban a vízzel, villannyal sokat lehet spórolni.Ha nagyanyáink praktikáit követjük szintén jól járunk.
  A belső szigetelés amit viszont most csináltunk, mi saját kezűleg igen is nagyban hozzájárult a kiadások csökkentéséhez. Nekünk/sajnos/ magunknak kell gondoskodni a melegről, nem tálcán kapjuk/távhő, vezetékes gáz/ és még támogatást sem kapunk rá állam bácsitól.
  Az így megtakarított forintokat kaphatják a gyerekek zsebpénzként, és igen ebből mehetünk kirándulni, mert nekünk csak ez van.
  De a lényeg az egészben az hogy KÖRNYEZETTUDATOSABBAN ÉLÜNK, és erre neveljük a gyerekeket is.
  Rita”
 • 4. városi 2011. március 02. 20:40
  „Négy ekkora gyereknél kell is a spórolás.
  Ott hátul az a nagylány jól néz ki. Nem akar férjhez menni? Feleséget keresek.”
 • 3. tia0905 2011. március 02. 11:08
  „Remélem sokan követik példájukat vagyis sajnos, hogy ilyen módszerekkel kell spórolni a 21. században. Gratulálok a családnak és kívánom sokat tudjanak spórolni! Példaértékű amit csinálnak! :)”
 • 2. szentmiklos 2011. március 01. 21:56
  „Miért van az, hogy vannak olyanok, akik mindenben azt keresik, mibe lehet belekötni? Miért nem azt írtad, hogy sajnos a mai világban, 2011-ben a 21-ik században ilyenre kényszerülnek családok. Inkább ezt kellene kielemezni, nem pedig visszaszámolni az időt és megkérdőjelezni a tetteket. Örülj annak, hogy Te ilyenre nem kényszerülsz, és a házad szigetelt, (már ha van), nem kell ablakot cserélned és ilyen kényszerű spórolás nélkül is eljutsz évente a Bahamákra!”
 • 1. csibevirág 2011. március 01. 18:05
  „nagyon ügyes ez a család, vagy csak én nem értem??
  a cikk arról ír, hogy tavaly októberben kezdték a spórolást.
  "Viszont így több zsebpénzt kaphatnak és szigetelhettük a házunkat, ablakokat cseréltünk"
  ezt havi tíz-húsz ezer forintból. sőt még kirándulásra is marad
  Nekem is kell ilyen varázslat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az exportra fókuszál a Matusz-Vad Zrt.

Az exportértékesítésre fókuszál az idén a Matusz-Vad Zrt., amelynek tavalyi mintegy 6,5 milliárd forintos forgalmából 12 százalékot már a külföldi eladások tettek ki. Tovább olvasom