Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Kilenc éve várnak esetkocsira

Pannonhalma - Rendelési idő után nincs minőségi sürgősségi betegellátás a bakonyaljai településeken.

A pannonhalmi mentőállomáson kilenc éve nem állították szolgálatba az ígért esetkocsit.

A mentőtisztnek fenntartott szolgálati lakás 2006 óta áll üresen.

Az eset-mentőautóban a gépkocsivezető és ápoló mellett mentőtiszt vagy mentőorvos is teljesít szolgálatot. Ezért küzd a 2000 áprilisában átadott pannonhalmi mentőállomás korábbi vezetője, jelenleg önkormányzati képviselő, Szilágyi Kemál, hogy a minőségi sürgősségi ellátás érdekében szolgálatba állíthassanak egy esetkocsit személyzettel.

– A mentőállomás átadásakor arról volt szó, hogy lesz esetkocsi. Nem lett, pedig különösen a bakonyi községeknek lenne rá szükségük. Tizenöt percen belül nem ér oda hozzájuk eset-mentőautó – mondta elöljáróban Szilágyi Kemál.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) regionális orvos igazgatója 2006 májusában azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy amint lesz szolgálati lakás a mentőtisztnek, beindulhat az esetkocsis szolgálat.

Kósa Zoltán mentőszakápoló és Kósa Gábor gépkocsivezető szívesen dolgozna esetkocsin. Fotó: Tóth
Kósa Zoltán mentőszakápoló és Kósa Gábor gépkocsivezető szívesen dolgozna esetkocsin. Fotó: Tóth

– Akkor mint a mentőállomás vezetője kerestem meg a képviselő-testületet és két héten belül megvolt a szolgálati lakás. Mentőtiszt is lett volna. Bérleti díjat sem kellett volna fizetnie a szolgálatnak, csak a rezsit. Mégsem lett esetkocsi, s három éve üresen áll a lakás – magyarázta Szilágyi Kemál.

A képviselő folyamatos levelezésben van az OMSZ főigazgatójával, a Nemzeti Egészségügyi Tanáccsal. Ez utóbbitól 2008. augusztusban többek között azt a választ kapta, hogy az esetkocsival kapcsolatban a mentőszolgálat az illetékes. – Az egészségügyi miniszter, dr. Székely Tamás tavasszal arról tájékoztatott levelében: van lehetőség a tizenöt perces kiérkezés biztosításához mentőkocsi beszerzésére. A tárgyi feltételrendszert, s a havonta közel kétmillió forint bér- és járulékköltséget is biztosítják – sorolta Szilágyi.

A mentőtiszt-önkormányzati képviselő most nyílt levelet készül írni az OMSZ főigazgatójának, mert a neki július 27-én írt levelére még választ sem kapott.

– Három éve hitegetnek bennünket konkrétumokkal, úgy érzem, nem törődnek a kistérségi minőségi betegellátással. Ha önkormányzati képviselőként nem kapok választ, legalább a harminckét éves mentőmúltamat nézték volna, amit a mentőszolgálatnál eltöltöttem. Ez a körzet az egyik legnagyobb fehér folt az országban – mondta végül Szilágyi Kemál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A temetőnél drogoztak

A nádorvárosi köztemető Szentlélek téri parkolójában álló Opelre s abban öt fiatalra lett figyelmes a rendőrjárőr. Tovább olvasom