Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kétszázötvenen kerültek utcára

Tét - Decemberben mintegy félszáz, szerda este pedig 200 embernek mondtak fel a Sokoró Kft-nél. Az ok: az autóipari megrendelő egyik napról a másikra felmondta a szerződést, nem kér több kábelt. A téti önkormányzat jövő héten kénytelen arról is tárgyalni, mi lesz a munka nélküli családokkal. Ez az eddigi legnagyobb csoportos leépítés a megyében a válság kirobbanása óta.

„A műszakot végigdolgoztuk, aztán este közölték velünk, hogy a közös megegyezésű távozásról szóló papírt alá kell írnunk, a munkahelyünk megszűnt" – egy téti család a kapuból még visszaköszön, az anya, a lánya és annak párja veszítette el a biztos keresetét egyik pillanatról a másikra.

„Reggel érkezett egy fax az autókonszerntől, amelynek eddig szállítottunk, hogy a 2010-ig szóló szerződést felbontja. A döntés hátterében nyilvánvalóan a recesszió áll, amely az autóipart elérte. Nem volt mit tennünk, bár borzalmasan nehéz volt végignézni a síró embereket. A kábelgyártó részleget teljes egészében felszámoltuk, s jelenleg nem látok esélyt arra, hogy záros határidőn belül újra tudjuk indítani" – ez a másik oldal, vagyis a munkáltató: Majsa Sándor, a Sokoró Kft. igazgatójának álláspontja.

A téti üzem kábelgyártó részlegéről 2003 végén nagybetűs címmel írtunk: a Sokoró akkor nyerte el az Audi-beszállító címét; s fejlesztett – akkori értékén – tízmilliónál is többet a gyártásban. A múlt év még csúcseredményt hozott ezen a téren is – mondja az igazgató, szomorú azt hozzátenni, hogy ennek hála, tudják most a törvényben elírt kötelező juttatásokat, a felmondást és a végkielégítést kifizetni az embereknek.

 Az első jeleket a dolgozók tavaly év végén tapasztalták, amikor megszűntek a bejárókat szállító buszok – decemberben közel félszáz embertől kellett aztán megválni. Majsa Sándor szerint a veszélyt sejteni lehetett ugyan, de azt, hogy ilyen hirtelen fordul a kocka, nem gondolták. Épp tárgyalni szerettek volna a megrendelővel az árakról – hajlandók lettek volna akár lejjebb is menni, csak hogy a szerződés megmaradjon –, de erre már nem került sor. Kedd reggel érkezett a fax, hogy az eredetileg 2010-ig szóló szerződést az autókonszern felmondja: a kábeleket máshonnan szerzi be. „Egyszerűen nem volt más választásunk, hiszen a kábelgyártó részlegen senkinek nem tudtunk volna a kezébe munkát adni. Azokat az embereket – mintegy harmincat –, akiknek volt affinitásuk vagy képzettségük a fémmunkákhoz, átvettük a gépgyártó részlegünkhöz, ahol hála az égnek, még van, s lesz is munka. De csaknem kétszáz embernek valóban nem tudtunk a továbbiakban munkahelyet biztosítani, mert ha így teszünk, a többiek kárára cselekszünk."

A Sokoró Kft. mezőgazdasági gépgyártási ága nincs veszélyben, sőt: keleten újabb piacok ígérkeznek. Fotó: H. Baranyai Edina
A Sokoró Kft. mezőgazdasági gépgyártási ága nincs veszélyben, sőt: keleten újabb piacok ígérkeznek. Fotó: H. Baranyai Edina

A Sokoró Kft. tehát tevékenységi köre egyik felét építette le, a mezőgazdaságigép-gyártás azonban biztos lábakon áll – hangsúlyozta Majsa Sándor. Mindez több mint 500 embert érint, akik most is a Sokoró Kft. alkalmazásában állnak, így érdemes néhány mondatot ejteni erről is. Mostanáig főképp nyugati piacra szállított a Sokoró Kft. gépeket, de úgy tűnik, keleten (Oroszországban és Ukrajnában) komoly lehetőségek nyílhatnak meg előttük. A jelenlegi gazdasági helyzetben, amit nekik szerda óta a legkevésbé kell magyarázni, valóban óriási lehetőségnek kínálkozik ez a piac. Az idén hatvanéves cég nincs veszélyben, mert több lábon áll – teszi még hozzá az igazgató.

Mindez persze nem vigasz azoknak az embereknek, akik tegnap már csak a papírjaikat rendezni mentek be a gyárba. A téti önkormányzat is eddig nem tapasztalt helyzet előtt áll: Szabó Ferenc polgármester a Kisalföldnek elmondta, a képviselő-testület lehetőségeikhez mérten próbál segíteni a bajbajutottakon. A jövő heti testületi ülésen nagy valószínűséggel szó lesz arról, hogy az idei költségvetés tervezésekor lényegesen nagyobb tételt kell beépíteni a szociális juttatások rovatba, ugyanis sok olyan család van, ahol mindkét szülő egyszerre lett munkanélküli.

A polgármester szerint az iparűzési  adó csökkentése nem sokat segített volna a cég helyzetén – a Sokoró Kft. igazgatója másképp vélekedik. Ő úgy véli, ha csak fél százalékot csökkentett volna Tét az 1,7 százalékos iparűzési adóból, akkor az árakat tekintve jobban fel tudták volna venni a versenyt az olcsóbban dolgozó külföldi konkurenciával.

A legnagyobb baj a most utcára került emberekkel, hogy a közelben esélyük sincs munkát találni. Többen a szomszédos falvakból jártak (járnak) be Tétre dolgozni. A kisvárosban élők sorolják, mi minden zárt be a közelmúltban: a szociális foglalkoztatót, a varrodát említik elsőként, amely szintén érzékenyen érintette a helyi munkavállalókat. A lényeg: tartanak a jövőtől, a mostani leépítés híre pedig még inkább megerősítette ezt bennük.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese a Kisalföldnek tegnap elmondta: a csoportos létszám-leépítési bejelentési kötelezettségnek eleget téve Győr-Moson-Sopron megyében  mostanáig összesen 370 dolgozó elbocsátását jelentették be a munkaadók. (Jelen esetben a dolgozók többsége közös megegyezéssel távozott a Sokoró Kft.-től, így azt a törvény szerint nem kell a munkáltatónak csoportos leépítésként bejelentenie.)

A Kisalföld írt arról is, hogy decemberben a megyében 20 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma: egyetlen hónap alatt 1739-cel lettek többen az állástalanok, számuk az év végén 10.377 volt.

Olvasóink írták

 • 18. dudus0930 2009. február 06. 00:05
  „Én 1997-ben kerültem a Sokoróhoz jelenleg gyesen vagyok. Nekem is kiküldték a papírt,hogy megszűnt a munkaviszonyom ,de végkielégítést nem kaptam í gy felhívtam őket,hogy mikor akarják kifizeti ami jogossan jár és erre az volt a válasz ,hogy igaz a papírt kiküldték de ez csak tájékoztatás képpen és ha esetleg lesz munka akkor ez nem számít .A gyest azt tovább kapom (még szép) Na már viszont illyen nincs mert ők azt irták,hogy megszűnt a munkaviszonyom így szerintem jár a végkíelégítés!Vagy nem?”
 • 17. hombár 2009. január 28. 08:19
  „Helyesbitem a hozzászólásom: IGEN MINDENKIT KIFÜZETTEK AKI ALÁIRTA A KÖZÖS MEGEGYEZÉST”
 • 16. Pityuka 2009. január 26. 14:00
  „Csávókáim, nem szarunk oda, ahonnét eddig ettünk!!!!! Engem egy fuvarozó cég rúgott segggbeeee... kanyilovat nem kaptam! Muttikámnak a Sokoró legalább utalt kb. 3 havit. Mi a jobb Hombárkám?????????”
 • 15. EgyorrúCsákómákó 2009. január 23. 16:11
  „Persze,korrektek,100-120 ember benyelte a csalit,elhúzták a mézesmadzagot."Ha most 2009.Jan 23-a 14:00 ig aláirjátok a közös megegyezéses felmondást,akkor hamarabb megkapjátok a végkielégítést...."Érdekes,úgytudom az utolsó munkavégsési napon kell egyösszegben utalni ill készpénzben fizetni ki a végkielégítést!Addig ha ők nem mondanak fel nekünk,kötelesek munkát adni,akár takarítást,bármit.De mivel benyelte a sok nép hogy közös megegyezés legyen,így semennyi végkielégítést nem kell fizetniük.120 emberrel kevesebb végkielégítést kell kiadniuk,a maradék 20-30 at nevetve zsebből kifizetik.
  Megérik a pénzüket az irodisták,annyi szent!”
 • 14. hombár 2009. január 23. 15:34
  „Kedves KFecó Hogy mindenkit korrektül kifüzetttek????????????Hát megsugom neked senkit nem füzettek ki se korrektül se sehogy Ma 14:00 kor kelett volna a pénzt utalniuk most van 15:33 kor még sehol....Vagy neked fizettek hogy ilyeneket kamuzzz ejnye-bejnye”
 • 13. pancser 2009. január 23. 13:22
  „Részvétem az utcára kerülőknek, ez az igazi tragédia. Kívánom mindannyiuknak rövidesen találjanak munkát.”
 • 12. KFecó 2009. január 23. 09:31
  „16 évet dolgoztam dolgoztam a SOKORÓ kábelüzemében, mely eddig a családom megélhetését biztosította, köszönet érte! Sajnálom, hogy megszűnt, de szerintem mindenkit korrekt módon kifizettek! Fecó, a (volt) targoncás”
 • 11. kackac 2009. január 23. 08:54
  „Abrakadabra!
  Hagyd már a hülyeségeidet!

  A vicc az én műfajom:

  Egy munkanélküli jelentkezett a Microsofthoz, takarítói állásra.
  A HR-es behívta, elbeszélgetett vele, és tesztelte: söpörje fel a padlót, és utána azt mondta:
  - Ok, felveszlek, add meg az e-mail címedet, és elküldöm neked a megfelelő formanyomtatványokat, és a munkakezdés dátumát.
  A munkanélküli reménytelenül elmondja neki, hogy nincs számítógépe, és e-mail címe sem. A HR-es azt válaszolja, hogy akkor sajnálja, de mivel nincs e-mail címe, virtuálisan nem is létezik, és ha nem létezik, nem tudja felvenni. A munkanélküli kijön, nem tudja, mihez kezdjen összesen, 10 dollárral a zsebében. Elhatározza, hogy bemegy egy boltba, és vesz a maradék pénzén egy láda paradicsomot, és háztól házra jár, kínálja a paradicsomot, és két órán belül megduplázza a tőkéjét. Ismét vesz paradicsomot, ismét házaknál adja el, és így a végén 60 dollárja van.
  Ekkor realizálja, hogy pénzt ezen a módon is kereshet, és ettől kezdve minden nap kora reggeltől késő estig így keres pénzt, megtriplázva, négyszerezve minden nap a pénzét. Pár héttel később vesz egy szekeret, majd egy kamiont, majd egy kis flotta házhoz szállító kamiont. 5 év elteltével a hajdani munkanélküli az USA legnagyobb élelmiszer kereskedelmi láncának tulajdonosa.
  Gondol ezért a családja jövőjére, és elhatározza, hogy életbiztosítást köt. Felhív egy biztosítási ügynököt, választ egyfajta biztosítást, és amikor a beszélgetés befejeződik, az ügynök megkérdezi, milyen e-mail címre küldheti az ajánlatát.
  A férfi azt válaszolja, nincs e-mail címe.
  Furcsa, válaszolja a biztosítási ügynök, nincs e-mail címe, és mégis mennyi mindent elért, vajon mi mindenre vitte volna, ha lett volna e-mail címe?
  A férfi gondolkodik, majd azt válaszolja: takarító lennék a Microsoftnál.

  Tanulság: ha van e-mail címed, valószínűleg közelebb vagy a takarítóhoz, mint a milliárdoshoz... :-)”
 • 10. paris18 2009. január 22. 23:43
  „elképszető hogy milyen hatásai vannak egy ilyen válságnak.200 ember az rengeteg.szerencsére az én munkahelyemen nem érezhető a válság hatása.sőt nálunk januárban növelték a termelést.szerncsére.”
 • 9. páctivald 2009. január 22. 23:10
  „1. Ilyen esetben NEM írjuk alá,hogy közös megegyezéssel bontanak munkaszerződést!

  2. A naaaaagy AUDI ősz óta hazudozik,hogy őket aztán semmiféle válság nem érinti,mer annyira fasza cég.
  Én meg ekkora kuplerájt európai autógyárban még nem láttam(pedig jártam jónéhányban)!

  Miért nem lehet egyenesen megmondani,hogy betelt a piac,bedőltek a hitelezők,sajna nem tudunk a korábbi szinten termelni?!”
 • 8. tricse 2009. január 22. 22:57
  „nos mivel én évek óta a legmegbízhatatlanabb adós címet viselem,nem kapnék hitelt még saját magamtól se,ergo nem az enyém,de aki felvette azt se tudta mi az a biztosítás csak tudod vannak olyan hitelintézetek amelyek az ügyfelek érdekeit is nézik és alapból biztosítanak:)

  a közös megegyezést meg azért nem írtam alá,mert a média néha jót is tesz az emberrel és netszerte harsogták a hírportálok,hogy ne tegyük és miért----kerek egy napig amíg magasabb érdekből le nem vetették a cikket----gondolom én,mint összeesküvéselméletgyártómániás:)))))))”
 • 7. Kami45 2009. január 22. 22:50
  „"Sajnos a törvény nem ismerője nem részesül a büntetés alól!!!"
  Ez sajnos igaz, de ilyen "közös megegyezéses" felmondás tömegesen kicsit furcsa. Ne beszéljünk mellé mert ilyen esetben bevetnek más egyéb trükköt is. Pl. ezt: te így jársz legjobban, most egyszerre kel aláírni, nem lehet elvinni, ha nem írod alá akkor.... és egyéb "meggyőző érvet, sőt fenyegetést is"”
 • 6. 5454 2009. január 22. 22:15
  „Ja mint olvasom a tied svájci frankban van!!!Hát Te is rafkos voltál azzal a kis biztosítással?! Ezt ki sugta? Az alapszervezet? Remélem egyedül oldottad meg! NA UGYE...........”
 • 5. 5454 2009. január 22. 21:47
  „Ejnye ejnye Kedves tricse! HÁT HOL voltál,hogy téged nem kérdeztek? Csak nem a hiteledet intézted?”
 • 4. Primax 2009. január 22. 21:30
  „Tehát 2010-ig volt (van ?) szeződés.
  Mennyire komoly az ilyen irat, ha egy faxüzenettel fel lehet mondani ?
  Akkor tulajdonképpen határoztlan idejű - volt - a dolog.
  Miért mondja Majsa úr, hogy 2010-ig volt szerződés ?
  Komoly volumenű lehetett a kooperáció egy ekkora céggel, mint az AUDI.
  A szerződés - ezek szerint - "komolytalanra" sikeredett.
  Valamit visza a víz megint...”
 • 3. tricse 2009. január 22. 21:18
  „huncut dolog ez a közös megegyezés

  én nem is írtam alá”
 • 2. 5454 2009. január 22. 21:17
  „Kami45: Sajnos a törvény nem ismerője nem részesül a büntetés alól!!! Az etika a 89.év VÉGÉN MEGSZÜNT! MEGSZAVAZTÁTOK/TUK/! Ez ma a Van Adósság Bőven K.Fasza.Szoci.Bezsebel.SC!!!!!!”
 • 1. Kami45 2009. január 22. 20:27
  „Hol a szakszervezet, az üzemi tanács, egy normális államban ilyennek utána néznének. Szomorú, hogy még mindig át lehet verni 200 embert és senki sem néz utána, hogy miért íratták alá. Ez nem valami etikus, egy jogban járatlan emberel szemben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr: Egy frakcióval kevesebb

Kettészakadt, így megszűnt a győri közgyűlés Pro Urbe-frakciója. Adok-kapok Barátság park-ügyben, de végül elfogadták az előterjesztést. Tovább olvasom