Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Kétmilliárdos csalás megyei károsultakkal

Győr-Moson-Sopron - A kétmilliárdos biztosítási csalással gyanúsított győrújbaráti Sz. Zsolt által becsapott emberek többsége megyei lakos, akik magasabb hozam fejében bízták a brókerre pénzüket.
A Kisalföld pénteki kiadásában számolt be arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával folytat eljárást egy biztosítási ügynök ellen közel kétmilliárd forintos csalás ügyében. A nyomozóiroda tavaly április óta előzetes letartóztatásban tartja a férfit, aki a gyanú szerint több tucat ügyféltől vett fel komoly összegeket, de azt nem fizette be a vele szerződésben álló biztosítótársaságnak.

A hetven, főként megyei károsult felének a győri dr. Glegyák Jenő a jogi képviselője. Az ügyvéd lapunk érdeklődésére elmondta, a bróker, a győrújbaráti Sz. Zsolt a Winterthur biztosító munkatársa volt. A céget azóta megvásárolta az AXA.

– A bróker elsősorban viszonylag magas jövedelmű győri vállalkozókkal kötött szabályos életbiztosítást. Majd eltelt egy év, hol másfél, s megkereste ezeket az érvényes szerződéssel rendelkező ügyfeleket, hogy garantált magas hozamú befektetésre egy-két millió forintot lehetne elhelyezni. Azt mondta, hogy a pénzt hazai, európai, illetve ázsiai befektetési alapokba rakják be – kezdte lapunk tájékoztatását dr. Glegyák Jenő.

Dr. Glegyák Jenő a biztosítási csalás irataival. Fotó: Krizsán Csaba


A bróker az 500 ezer és 5 millió forint közötti összegeket át is vette. A rendszert odáig fejlesztette, hogy egyeseknek kisebb összeget mint hozamot visszafizetett, lássa mindenki, a dolog jól működik.

– A későbbi károsultaknak biztosítékul az összes szükséges igazolást bemutatta a bróker, sőt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján is meg lehetett nézni, hogy ő valóban a biztosítótársaság embere. A gyanúsított év eleji elszámolást ígért, s aki előbb akarta kivenni a pénzét, annak azt mondta, hogy jó a hozam, majd januárban elszámolnak – magyarázta Glegyák Jenő.

Az már 2007 januárjában derült ki, hogy Sz. Zsolt nem tudja visszafizetni a pénzt. Amikor látta, nagy a baj, azzal próbálta megnyugtatni az embereket, hogy közjegyzőnél tett egy nyilatkozatot és elismerte a tartozását. Tételesen felsorolta, hogy a biztosító üzletkötőjeként kitől mekkora összeget vett át, s azt nem fizette be.

A NNI tavaly áprilisban letartóztatta Sz. Zsoltot, s megkezdte az eljárást.
– Akkorra már a sértettek meghallgatását elkezdték. Kiderült, hogy van, aki pár milliót, de van, aki több tízmilliót fektetett be. Így került a brókerhez egy vállalkozó húszmilliós vállalkozási hitele, volt, aki a házát adta el, s mielőtt másikat vett volna, befektette a pénzt. Egyik sértett a gyermeke gyógyítására félretett pénzt fialtatta volna meg, hogy az őssejtbeültetésre elég legyen. Sajnos elúszott a pénzük – sorolta dr. Glegyák Jenő, majd hozzátette: – Bejelentést tettünk a PSZÁF-hoz, az eljárás megindult. Úgy gondoljuk, a biztosítónak felelnie kell az ügynökéért, ha nem tudják rajta behajtani, a megbízónak kell megfizetnie a kárt. Hosszú hónapok óta folynak a tárgyalások Budapesten az ügyfelek kártalanításáról. Időközben az APEH megkezdte az ügyfelek egy részénél a vagyonosodási vizsgálatot. Azt nézik, rendelkezésre állhatott-e az az összeg, amit átadtak Sz. Zsoltnak. Az én ügyfeleimnél nincs különösebb gond, kilencven százalékuktól úgy került a pénz az ügynökhöz, hogy a bankból vették ki.

Az ügyvéd elmondta még, hogy nem várnak a végtelenségig a kártalanításra. Az egyezkedéssel párhuzamosan elindították a polgári eljárást.

Olvasóink írták

  • 1. váuuu 2008. január 27. 00:06
    „Amíg lószar van, veréb is lesz!
    Vagy hogy is mondják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába próbál legálisan dolgozni egy győri prostituált

Győr - Hiába próbál legálisan dolgozni egy győri prostituált. A 39 éves utcalány kiváltotta a… Tovább olvasom