Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Keresd, ami összeköt - a művészetben is

A németországi Engen kisvárosból érkező küldöttség népesítette be a hétvégén a Cziráki Lajos kiállítóteret a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán. Földijük, a szintén engeni Manfred Müller-Harter festőművész Rhizome - Rizóma című kiállítás zárójára érkeztek, és együtt ünnepelték a művészetet.
Hogyan kerültek a távoli kisváros festőművészének alkotásai az Apáczai-karra? Borbély Károly művésztanárt szoros kapcsolatok fűzik Pannonhalmához, Pannonhalmát pedig immáron húsz éve Engenhez, mióta testvérvárosai lettek egymásnak. Borbély Károly és Manfred Müller-Harter pedig a képzőművészetben testvérek. A győri művésztanárnak a testvérvárosi kapcsolat tizenötödik évfordulóján rendeztek kiállítást Engenben, Keresztút című festménye ma is a helyi templomban látható.
Borbély Károly és Manfred Müller-Harter a rizóma továbbgondolását megjelenítő egyik festmény előtt.

Akkor ismerkedtem meg Manfréddal. Megnézzük egymás képeit, és olyan érzésünk volt, mintha régóta ismernénk egymást, mert tudtuk, hogy mit gondol a világról a másik. Összebarátkoztunk, és meghívtam Győrbe, felajánlottam, hogy rendezünk számára egy kiállítást itt a Széchenyi István Egyetemen. Ő is tanár, a columbiai egyetemen tanított, már nyugdíjas. Jónak tartom, ha a hallgatóink messziről jött emberek látásmódjával, gondolatvilágával is megismerkedhetnek. Nagyon sokan megnézték a tárlatot"

– mondja Borbély Károly.

A rizóma, vagy gyöktörzs egyes növények föld alatti, módosult szára, ezzel vészelik át a számukra kedvezőtlen időszakokat, hogy aztán később föld fölötti hajtások sarjadjanak belőle. Az itt-ott kibújó hajtások rokonai egymásnak, ahogy az egész emberiséget rokoni szálak fűzik össze. Manfred Müller-Harter is azt keresi, mi az, ami összeköt bennünket akár átvitt, akár a szó szoros értelmében. Művészete lényegében a toleranciáról, mások tiszteletéről szól egyedi kifejezési eszközökkel. Képeivel nemcsak gyönyörködtetni akar, hanem elgondolkodtat, arra inspirál, hogy kérdéseket tegyünk fel önmagunknak.
 
Az engeni művész földijei gyűrűjében a Cziráki Lajos kiállítótérben.
Az Apáczai-kar művésztanárai is arra keresnek folyamatosan példákat a Cziráki-kiállítótérben rendezett tárlatfolyammal, amik összekötnek bennünket, még akkor is, ha néha úgy látjuk, hogy gyökeresen mást gondolunk a világról. Sokkal több dolog fűz össze minket, mint gondolnánk, és sokkal kevesebb az, amiről azt hisszük, hogy szétválaszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri művész 16 kockából álló óriás festményt alkotott - a kockák jótékonysági célt szolgálnak - fotók

A győri művész 16 kockából álló óriás festményt alkotott - a kockák jótékonysági célt szolgálnak - fotók
A jótékonysági árverés bevételének jelentős részét a Gyermekmentő Alapítvány győri esetkocsijának ajánlották fel. Tovább olvasom