Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kéményen telel a fehér gólya

Először Győrságon észlelték azt a gólyát, ami azóta több megyei településen is felbukkant már. Jelenlegi tanyája napközben a rábapatonai holtág és környéke, az éjszakákat pedig az általános iskola kéményén tölti.
A lelkes önkéntesek jelzéseiből kiderült, hogy közel hetven kilométeres körzetben mozog a megyében az a gólya, amit először Győrságon észleltek, ezután Lázin, Veszprémvarsányban, Pannonhalma környékén és Kónyban bukkant fel. Peimli Piroskától, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet tájegységvezetőjétől megtudtuk, hogy az itt telelő madár jelenleg Rábapatonán tanyázik, ahol a napközbeni táplálékkeresés után az éjszakát kedvenc helyén, az általános iskola kazánházának kéményén tölti.

– Próbáltuk etetni, látványosan, hogy felfigyeljen rá, valamint azonos időben és helyen, hogy odaszoktassuk és közelebbről is megfigyelhessük. A kitett élelmet kezdetben nem fogadta el, ami arra utalt, hogy a faluban lévő, Széchenyi utcai holtágnál és a Rába-parton talált magának elég halat, illetve a határban apró rágcsálót, például cickányt, pockot. Egyébként a madarunk szemmel láthatóan röpképes, jó állapotban van – említette érdeklődésünkre a tájegységvezető. – Minden bizonnyal az időjárás miatti késői költésből maradt itt, augusztusban nem tudott vonulni a társaival. Ha ilyen kondícióban marad, és erre minden esélye megvan, semmi hátránya sem származik abból, hogy a telet a megyénkben tölti.

Peimli Piroska elmondta: majdnem minden évben akad ilyen „leszakadt" madár. Néhány éve Gyirmóton és Ménfőcsanakon is előfordult a mostanihoz hasonló eset, de akkor etetni kellett az itt telelő szárnyas vendéget.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) monitoringközpontjához az utóbbi években egyre több bejelentés érkezett a Magyarországon áttelelő gólyákról. Hogy mit lehet tenni – természetesen szakember segítségével – a legyengült madarakért, az az MME honlapjáról kiderül. Mivel nagyon gazdag a tápláléklistájuk, gyakorlatilag bármivel etethetők: a hal, a kisrágcsáló – téli időszak lévén – kiváltható például 10–15 centiméter hosszú, kolbász vastagságú nyers marhahúsdarabokkal, naposcsibe- és kacsatetemekkel. Az etetés elkezdése a mentés legkényesebb része, de néhány alkalom után már nem nagyon kell óvatoskodni, a madarak tudják, sőt, várják is a nekik kirakott táplálékot.

A jelenleg Rábapatonán telelő gólyát egyik olvasónknak, Báriné Kelemen Mónikának sikerült lencsevégre kapni a Széchenyi utcai holtágnál.
A jelenleg Rábapatonán telelő gólyát egyik olvasónknak, Báriné Kelemen Mónikának sikerült lencsevégre kapni a Széchenyi utcai holtágnál.
 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 18. 15:57
    „Lehet, hogy nem volt korrupt, csaló, sikkasztó tolvaj politikus és ezért nem költözött el?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiratkozás előtt igényfelmérés a győri iskolákban

Döntés előtt állnak az ősszel elsőbe készülő óvodás gyerekek szülei. Három intézményt kell… Tovább olvasom