Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Jogosítvány - télen vagy nyáron jobb tanulni?

Télen mindent megtanulhatunk, amit nyáron, viszont nyáron sok helyzettel nem találkozhatunk - pl. csúszós utak, nem látható útburkolati jelek, vezetés sötétben.

Szeretne tájékozódni a témában?

Győri autósiskolák a CGR.hu szolgáltatási oldalon.

Nyáron, vagy télen tanuljunk vezetni?

Nyáron a nagyobb forgalom (és hőség), télen a zordabb időjárás nehezítheti a vezetést. Egyben mindkettő ugyanaz – a szabályokat nem folyásolja be semmiféle külső tényező. Mindenkinél látni lehet azonban, hogy az elkövetkezendő időszakban milyen jellemző útvonalakat fog gyakrabban látogatni (pl. lakhely szűkebb környéke - hosszabb táv iskola vagy munkahely miatt), ennek függvényében is eldönthető a vezetésre szánt időszak.

A tanulók nagy része tavasszal és nyáron szeretne jogosítványt szerezni, mert vagy akkor ér rá vagy fél a téli időjárás okozta útviszonyok között vezetni tanulni. Mi úgy gondoljuk, hogy az aki a téli, csúszós utakon is megtanulja kezelni az autót, annak nem lesz gondja nyáron sem.

Mit mondanak az autósiskolák oktatói?
Szerencsés dolog az autóvezetést télen tanulni - állítják az oktatók, s viszonylag friss jogosítványosok egyaránt. Bár, meg kell mondani, nehezebb, mint nyáron.

Az autózás is kellemesebb szép napos időben, mint hulló falevelektől vagy éppen hótól, jégtől síkos utakon. De miért is jobb télen tanulni? 

Télen mindent megtanulhatunk, amit nyáron, viszont nyáron sok helyzettel nem találkozhatunk. Ez azért jó, mert ha valaki a téli esős, havas, jeges aszfalton megtanul vezetni, annak a nyári útviszonyok nem okoznak problémát.

Ráadásul télen több alkalom nyílik a sötétben való vezetésre, hiszen már délután négykor esti viszonyok vannak. A kezdő autósnak pedig problémát jelenthet a sötét, hiszen a látási viszonyok sokkal korlátozottabbak.

A hóban viszont nem biztos, hogy látszanak az útburkolati jelek, az ember csak emlékszik rá, ez pedig a vizsgánál kimondottan előnyös lehet. Kétségtelen, hogy a téli utakon alapvetően sokkal több nehézséggel találkozunk, ám jobb ezeket a helyzeteket szakértő oktató segítségével megoldani, mint ha kezdő vezetőként egyedül találjuk velük szembe magunkat.

Nyári a jogosítvány - jön a tél!
Jó volna, de szinte senki nem teszi meg, ha tavasszal, nyáron szerzett jogosítványát egy kicsit megerősítené téli képzéssel, akár régi oktatójával gyakorolna az első havas napokon, akár szervezett tréningen venne részt. Hasznos tanács annak, aki nem tud, vagy nem akar erre pénzt áldozni: ha leesik az első hó, érdemes elmenni egy kicsit csúszkálni, kipróbálni, miként viselkedik a gépkocsi a havon, pláne ha alatta már van egy kis jégréteg is, mit teszegy-egy kanyarban, fékezésnél. A lényeg, hogy tágas helyen gyakoroljunk, ahol nem ütközünk semmibe, nyugodtan csúszhat az autó. Sok tapasztalattal gazdagodhatunk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzés: otthon vagy inkább edzőteremben?

Mik az előnyei és hátrányai az otthoni és az edzőtermi edzéseknek? Tovább olvasom