Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Jó tanulást, nyugdíjashallgatók!

Meg akarjuk érteni unokáinkat és élvezni szeretnének a világ fejlődéséből adódó lehetőségeket – mondta el több idős ember annak indokaként, miért jelentkezett a Nyugdíjasegyetemre.

A második szemeszter szerdai első előadásának témája, a digitális televíziózás pedig épp olyan terület, amelyben a fiatalabbak előbb kiismerik magukat, de a korosabbakat is érdekli. A lelkes nyugdíjashallgatóknak ezért is kívántak az egyetemi vezetők jó tanulást.

A Széchenyi-egyetem új aulájában mintegy nyolcszázan hallgatták meg dr. Wersényi György tájékoztatóját, amelyben hangsúlyozta: a földfelszíni műsorszórás révén autóban, hajón is lehet tévézni.

Elkezdődött a második szemeszter – A digitalizáció az időseket is érinti és érdekli, a televíziózás fejlődéséről tegnap kétszer elhangzott előadást összesen mintegy nyolcszázan hallgatták figyelmese
Elkezdődött a második szemeszter  –  A digitalizáció az időseket is érinti és érdekli, a televíziózás fejlődéséről tegnap kétszer elhangzott előadást összesen mintegy nyolcszázan hallgatták figyelmesen. Fotó: Bertleff


Felhívta a figyelmet: régi készülékeken nem élvezhető teljesen a digitális adástovábbításnak köszönhető jobb képminőség és nem érinti az átállás azokat, akik műholdas vagy kábeltévés szolgáltatást vesznek igénybe. Többen lejegyezték az ismertetés lényegét és dicsérték az előadó közérthető magyarázatait: „Most tisztázódott bennem, amiről eddig annyit olvastam. Most végre képbe kerültünk ebben a témában."

A Nyugdíjasegyetem első szemesztere, a tavalyi előadás-sorozat  sikere indokolta a folytatást. Idén kétszer is megtartanak minden tájékoztatást az egyetemi, főiskolai oktatók, így tudja azokat mind a nyolcszáz regisztrált jelentkező meghallgatni. Akik nem vesznek részt a rendezvényeken, azok számára a Kisalföld cikkei számolnak be részletesen az elhangzottakról: a legérdekesebb részleteket, a legpraktikusabb tudnivalókat megjelentetjük. Minderről a tegnapi megnyitón lapunk szerkesztője, Fábián György beszélt. A nyugdíjas hallgatókat ugyancsak köszöntötte dr. Rechnitzer János, a Széchenyi-egyetem rektorhelyettese és leszögezte: az idősek azáltal, hogy hasznosítják a Nyugdíjasegyetemen szerzett ismereteiket és izgalmasan számolnak be a hallottakról rokonaiknak, példát mutatnak az élethosszig tartó tanulásra a fiataloknak, a mai egyetemistáknak. Dr. Cseh Sándor, az Apáczai-kar dékánja hangsúlyozta: minél több ismeretet szerez az ember, annál több újabb kérdés fogalmazódik meg benne. Szerinte ez a fajta tudásvágy hívta életre a rendezvénysorozat folytatását.

Jutalom a kitartóknak. A nyugdíjas hallgatók ösztönzéséért  a Széchenyi-egyetem felajánlott egy laptopot, amit azok között sorsolnak ki a szervezők a rendezvénysorozat végén, akik az összes előadáson részt vettek. Ezt a leckekönyvükbe gyűjtött pecsétekkel tudják  igazolni. Emellett az egyetem két időst meghív egy kurzusára a fiatalok közé.
– Ezer újdonságot hallottam már az első előadáson is – mondta el szerdán a digitális tévézésről szóló tájékoztató után a Jánossomorjáról érkezett nyugdíjas hallgató, Gáspár Tibor, és rögtön hozzátette: rendszeresen sportol, egészsége érdekében igyekszik megőrizni fizikai aktivitását, de „az agynak is szüksége van fejlesztésre". Úgy véli, ha nem is tud lépést tartani a fiatalokkal a modern tudás terén, legalább szeretne a nyomukban ballagni és ehhez ad segítséget szerinte a Nyugdíjasegyetem.

– Olyan kifejezéseket, szavakat használnak a mai tinik, hogy csak nézünk. Előfordul, hogy egyáltalán nem értjük, miről beszélnek, de ezen változtatni szeretnénk – fogalmazták meg jelentkezésük indokaként Antalék. Nagy Jenőné pedig azért lett nyugdíjasként egyetemista, mert azokat az újdonságokat, amelyeket unokája élvez, ő is meg akarja ismerni. „Sok mindent lehetővé tesz a technikai fejlődés, ami a mi fiatalabb korunkban még nem volt, de amiket hetvenen túl is használhatnánk" – hangsúlyozta az asszony. Barátnője, Thuróczy Lászlóné pedig leszögezte: szívesen tanulunk új dolgokat, mert hasznosíthatjuk azokat, és azért is érdemes többet tudnunk a világról, mert a tudásszerzés önmagában is öröm.

Folytatás két hét múlva.  A digitális tévézésről tartott tájékoztatás részleteit szombati számunkban   közöljük. A sorozat szervezői, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld a következő előadásra is várja a leckekönyvet kapott hallgatókat. Február 23-án, szerdán  14 és 16 órától dr. Szabó Péter tart tájékoztatót a népi növényismeretről.Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. gig 2011. február 14. 21:10
  „21.

  Nem tudom, hogy jön ide a "Magyar helyesirás" (no comment) meg a "Magyar irodalmi forum". Valaki azzal szájhősködik, hogy ő mennyi mindent tud, csípőből nyomja az angolt, ám ezt követően nemhogy magát az "angol" szót nem tudja helyesen leírni, de azzal sincs tisztában, hogy az angol nyelv szabályai esetén nem a magyar helyesírás ellen kéne lázadozni.

  Ennyi öngól egyetlen témában, húha! :)))”
 • 26. machers 2011. február 12. 20:08
  „Elemér mindent tud. Ezt a tudását az üres cd-k hallgatásával szerezte.”
 • 25. robi04 2011. február 12. 19:41
  „24.:)Ha üres,hogy tudta hallgatni?(többször is)”
 • 24. machers 2011. február 12. 16:07
  „Kérdem én, milyen lenne! A címe: "Elemér gondolatai."”
 • 23. elemér 2011. február 12. 15:36
  „Fontos! Átverés a forumon!
  Ne vegyétek machers CD-jét! Én már végighallgattam többször is és TÖK ÜRES!”
 • 22. machers 2011. február 12. 15:29
  „Szia elemér!
  Kiengedtek?”
 • 21. elemér 2011. február 12. 14:50
  „Nem kell várnod mert ezt már itt régóta használhatod. Ezt minden Magyar helyesirás okoskodónak is ajánlhatom. Ez nem egy Magyar irodalmi forum és ne erölködjenek.”
 • 20. gig 2011. február 11. 22:14
  „Ezt felírtam. Hátha egyszer még jól jön az életben... :)”
 • 19. elemér 2011. február 11. 16:09
  „Ismeret és a használat az nem ugyanaz.”
 • 18. gig 2011. február 11. 12:02
  „Arra próbáltam utalni - a jelek szerint sikertelenül -, hogy mielőtt másokat kioktatnánk, érdemes a saját házunk táján sepregetni. Aki azzal büszkélkedik, hogy oviban már mindent megtanult, attól sajnos nem fogadható el olyan érv (mellébeszélés), hogy "így használandó", meg "úgy írják a neten". A helyesírásnak vannak szabályai. Amiket Ön nem ismer. Ennyi. Megbukott.”
 • 17. elemér 2011. február 10. 23:13
  „Hogy irandó és hogy használlják a net-n, az 2 különbözö dolog. Ezt megmondhatod a tanárnéninek. Olyan hülyeséget viszont, amit Agent csinált a mikroval azt nehéz magyarázni. ;))”
 • 16. gig 2011. február 10. 22:45
  „12.

  Oviban nem szóltak, hogy - az idézett mondat esetében legalábbis - az English nagy kezdőbetűvel írandó? :)

  Sosem késő tanulni, csak némi alázat kell hozzá. A nyugdíjasokban ez megvan.”
 • 15. Agent 2011. február 10. 22:22
  „Hát, ha te ettől jobban alszol, legyen:)”
 • 14. Agent 2011. február 10. 19:31
  „nézd öreg, nekem nem kell semmi bizonyítanom, aki kényszeres magamutogatással küzd az te vagy, én sejtem miért, te meg tudod is:)”
 • 13. elemér 2011. február 10. 19:14
  „Nemtudom hogy mi volt abban humor, mikor a mikrot elöadtad aztán besültél.;))”
 • 12. elemér 2011. február 10. 18:40
  „Agent az angol nyelvvizsgán. A vizsgáztató felteszi a kérdést:
  - Do you speak english?
  - Hö?
  Megbukott!”
 • 11. Agent 2011. február 10. 18:25
  „"Minden ami az életben fontos, azt én már az ovodában megtanultam."
  Na, ez tökéletesen meg is látszik:)”
 • 10. elemér 2011. február 10. 17:05
  „Minden ami az életben fontos, azt én már az ovodában megtanultam. Angol az nékem csak bonusz volt. Nincsenek problémáim modern kifejezésekkel a digtalis korszakban és ezért lajkolom.”
 • 9. elemér 2011. február 10. 16:26
  „Ez nem nevetséges, mert tudományossan is kivan mutatva. Az egyetem nekik ami nevetséges, egyébként az USA-ban is ez megy a bolondoknak.”
 • 8. oPTiKa 2011. február 10. 15:48
  „Hogy mekkorát röhögtem eleméren... (nem vicces, inkább nevetséges) :-D”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nő az influenzások száma Győr-Moson-Sopronban

Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma Győr-Moson-Sopron megyében. Az elmúlt napokban tizenegyen kerültek kórházba, két beteget lélegeztetni kell. Tovább olvasom