Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Jancsifalu útja és az állatorvosi ló esete

Győr - A győri Fehérvári út olyan, mint az állatorvosi ló: minden megtalálható (az átépítése során), ami előfordulhat. Most már készen is van, meg nem is...

Nem volt protokolláris átadás, a forgalom megy a Fehérvári út felújított jancsifalui szakaszán. A formaság annyi, hogy szerdán útavatás helyett Herkely Ákos, a kerület önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, köszönve a lakók nevében az építők (a beruházó Magyar Közút Kht. és a kivitelező Vegyépszer) munkáját.

A Fehérvári út átépítése tipikusan az állatorvosi ló esete. Első ütemével, a városhatártól a Tatai úti csomópontig nem volt gond, a második ütemben (az Ipar utcai csomópontig) a Zöld utcaiaknak támadt nézeteltérésük az autópályás beruházással. A harmadik ütem a Mészáros Lőrinc utcai csomópontig tart, az út közvetlenül a lakóházak előtt vezet. A jancsifaluiak a Jancsifaluért Egyesület vezetésével tíz évig hadakoztak, többször útlezárásos demonstrációval is az útépítésért. Amikor meglett a pénz, kiderült, hogy a Körkemence utcánál áruház épül, az eredeti terveket eszerint át kellett dolgozni. Aztán az volt kérdéses, ki fizesse az építés idején a buszelterelés többletköltségét...

És most sincs minden rendben. Az állami beruházás kész, kiváló minőségben, a forgalom és a gyalogosok biztonságát középszigetek segítik, új buszöböl épült, megújult a járda, az úttest kettős aszfaltozású, lényegesen kisebb lett a forgalmi zaj... De árnyékot vet az egészre, hogy a Körkemence utcai kereszteződésben nem készült el a jelzőlámpás irányítás. Ez magánberuházás, a Plus Áruház építésének része, szerződésben előírt kötelezettség. A beruházó szerint elfogyott a pénze. Úgy 10–11 millió forint kellene a jelzőlámpákra, amelyek nélkül szinte lehetetlen kikanyarodni a Körkemence utcáról balra a Fehérvári útra (vagy onnan balra bekanyarodni). Az új áruház nyilván többletforgalmat hoz, ezért kell az irányítás. A szerződés szerint az áruház addig nem kaphatja meg a nyitási engedélyt, amíg ez nincs meg. Az áruházban még most kezdik a belső berendezést szerelni, a nyitásig van néhány hét, addig talán a lámpákra is teremtődik pénz. A lakók nagyon sajnálnák, ha az áruház nem nyílhatna meg, mert a kerületben csak ez az egy van...

Az út jó minőségű, középsziget szolgálja a biztonságot és buszöböl is van – csak az előírt jelzőlámpás irányítás hiányzik. Fotó: H. B. E.
Az út jó minőségű, középsziget szolgálja a biztonságot és buszöböl is van – csak az előírt jelzőlámpás irányítás hiányzik. Fotó: H. B. E.

Olvasóink írták

 • 9. Goldmund 2008. július 10. 12:19
  „Sokan nem olvasták el figyelmesen a cikket. Pont arról van szó, hogy addig nem nyílhat meg a bolt, amíg nincs lámpa.
  Egyébként a Körkemence utcából balra kanyarodók azért mennek arra, mert el akarják kerülni a Szigethy úti lámpás kereszteződéseket. Ha sokára tudnak kikanyarodni, max. legközelebb a Szigethy úti jelzőlámpás-körgeometriás csomópont felé mennek.”
 • 8. szadesz 2008. július 10. 10:14
  „Egy másik szempont:
  Napi forgalma egy ilyen áruháznak 3-5 millió forint, ebből levonunk mindenféle költségeket (pl. a dolgozók hatalmas bérezése, rezsi, árubeszerzés...), marad mondjuk napi egy millió...
  És ezt nem képes kifizetni egy multi, akkor ne kapjon engedélyt. ennyi. nehogy már megint a külföldinek legyen igaza.

  ui: lehet, hogy a számok nem pontosak, de ha egy hónapon belül nem képes kitermelni a szerződésben vállalt, ilyen csekély anyagi kötelezettségét, akkor nem lesz nyereséges, tehát felesleges kinyitnia.”
 • 7. Wynetou 2008. július 10. 09:52
  „Ember jár a Marson, mi meg arról vitatkozunk, hogy kézi irányítás legyen inkább az automatika helyett? Úgy látom "éne" romantikázni akar. Itt csak arról van szó, hogy egy multinak Győr előírt valamit, aki azt megpróbája kibekkelni. Szerintem raktáron van a lámparendszer, csak húzza az időt, hátha nem kell felszerelni.”
 • 6. colomano 2008. július 10. 09:07
  „Így van Pedró!

  Két rendőr kell.
  Az egyik mutatja a karjelzéseket, a másik meg hevesen gesztikulál:
  - Indulj már te barom!
  - Te marha álljál már meg!”
 • 5. Pedró 2008. július 10. 09:02
  „Éne!

  Te olyan homály vagy, hogy az már fájdalmas!!
  Az autósok 90%-a már nem is ismeri a rendőri karjelzéseket!!
  Sajnos...
  Láttam már olyat, hogy rendőr irányított, az idióta autós meg nem értette mit akar és a rendőr szeme láttára ment bele a másik autóba!
  A körkemence utcánál sem lenne jobb a helyzet...”
 • 4. colomano 2008. július 10. 09:00
  „Ó persze.
  Erre a néhány hétre rendőrt? Minek?
  30-40 évig sem állt ott rendőr...”
 • 3. éne 2008. július 10. 08:43
  „Képzeld álltam!! És kibírtam!! 5 hétig 12 óráztam a legnagyobb nyári kánikulában,és állómunkám volt,nem ülhettem le! Nehogy már megsajnáljam a rendőrt,ha dolgoznia kell!Különben meg felválltva is lehet csinálni!! Csak az a baj,ha dolgozni kell az már nem tetszik!! Ugye???”
 • 2. nothing 2008. július 10. 08:36
  „kedves Éne!

  álltál már 12 órát folyamatosan, úgy hogy nem ülhettél le és max 1 méteres mozgástered volt, közben folyamatosan fent kellett tartani a kezed? Ha nem akkor ne írj légyszíves ilyen egetverő baromságot.
  Köszönöm”
 • 1. éne 2008. július 10. 08:19
  „Van megoldás!! Amíg nincs meg a pénz,állitsanak ki rendőrt irányítani!! Csak addig kellene irányítani amig az áruház nyitva van!! Így két embernek biztos munkahelye lenne!! Vagy ez már elavult? Már csak gépesítve lehet ezt is megoldani?? A 11 millio pár évre elég lenne fizunak!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiaügynökségek képviselőinek győri látogatása - galéria

Tovább olvasom