Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Italba és vérbe fojtott óesztendő

Győr–Zalabér - Nem talált mentséget a Győri Ítélőtábla: jogerősen 12 évre ítélte azt a fiatal férfit, aki édesanyja barátját iszonyú brutalitással verte agyon Zalabéren, mivel a sértett évek óta becsmérelte őt. Mátyás József huszonnyolc éves volt, az áldozat hetvenkettő. A 740 lelkes falut sokkolta a szörnyű szilveszteri ámokfutás.
Már kora délután elkezdték ünnepelni az 2007-es óév elmúlását az egyik zalabéri házban, ahol a család ismerőse lakott. Estig jól fogyott a bor, s az egyébként is alkoholista Mátyás József már erősen ittasan maradt kettesben anyja 72 éves barátjával, miután az asszonyok tüzelőért mentek. Az előzményekhez tudni kell azt, hogy a férfi tizenegy évesen maradt apa nélkül, s a néhány éves kapcsolatot – ami valószínűleg csak baráti volt anyja és a sértett között – nehezen tolerálta. Az igaz, hogy a ház körül gyakran segítő idős ember ezért az ellenszenvért meg is tette a magáét: folyamatosan szidta-hordta a fiút, mindennaposak voltak az ilyen kijelentések: te „baromkirály", „analfabéta", „kibelezlek", „kinyuvasztalak", „az én fiamnak sokkal több esze van, mint neked". A pohár betelt, verekedés tört ki, a sértett késsel védekezett, de nem szúrt.

S ami ezután következett, arra nem volt mentség sem a sértett kötekedése, sem az ital, sem a nehéz gyerekkor. Huszonhárom sérülést találtak később a férfin, az egyik oldalán minden bordája eltört. Támadója rátérdelt, ököllel csépelte, a nyakát szorongatta minden erejével, fejét többször a vaskályhába verte, a csigolyája eltört, arccsontja, koponyája szintén, míg bekövetkezett a már megváltásnak számító halál.

A Zala Megyei Bíróság 12 év fegyházra ítélte Mátyás Józsefet, s kimondta többek között: a gyilkos cselekedete egésze alatt tudatánál volt.

A vádlott megbánta tettét, de ez már sem rajta, sem az áldozaton nem segít. Fotó: Krizsán Csaba
A vádlott megbánta tettét, de ez már sem rajta, sem az áldozaton nem segít. Fotó: Krizsán Csaba

Ezt a Győri Ítélőtábla és még maga az ügyész is vitatta: a magából kivetkőző férfi ugyanis egyszerűen nem volt magánál, leverte a lámpát, tört-zúzott. Mégsem mondható ki az erős felindulásból elkövetett emberölés, amire az ügyvédi fellebbezés irányult; tudni kell, hogy ebben a privilegizált esetben a törvény jóval enyhébben ítélhetne. Ehhez azonban méltányolható okra van szükség, ráadásul olyanra, ami váratlanul éri az elkövetőt. Itt azonban puszta, szóbeli bántalmazásról beszélhetünk, ami ráadásul mindennapos volt. A fiú korábban is kitért a nála jóval idősebb és gyengébb férfi elől, s ezt most is megtehette volna, mégis azt az utat választotta, amit a bíróság nem definiálhatott másképp: különösen kegyetlen módon elkövetett emberölés, aminek egyetlen motivációja az ital volt.

Ezért az elsőfokú ítélettel egybehangzóan elrendelte Mátyás József kényszergyógykezelését és 12 év fegyházbüntetésre ítélte őt, ami ellen már rendes jogorvoslatnak nincs helye. Mátyás József megbánta tettét, ez enyhítő körülménynek számít és valamit nyom a latban beismerő vallomása is. Feltáró jellegről viszont azért nem beszélhetünk – mondta ki a bíró –, mert a bizonyítékok az ő vallomása nélkül is adottak voltak: a kettétört életű tanúk, a vérben úszó szoba, s ez a vérbe fulladt zalabéri szilveszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony licitálás képei

Mindszentpuszta–Győr - Lapunk jótékonysági árverést hirdetett Takács Dániel rajzaiból –… Tovább olvasom