Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Iszapömlés: Devecsert Győrbe menekítenék

Devecsert illetően "esetleges kitelepítésről" intézkedtek szombaton - mondta Kontrát Károly belügyi államtitkár a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság devecseri ülését követően.


Közlése szerint a MÁV öt vasúti szerelvényt készített elő a devecseri állomásra, hogy ha szükségessé válik, a lakosokat egyszerre Győrbe szállíthassa. Devecserben tehát a készenlétet szervezték meg és tartják fenn - hangsúlyozta az államtitkár. Rámutatott, hogy elkészítették a győri befogadási és elhelyezési tervet is.

Kontrát Károly elmondta: Kolontáron a Torna-pataknál 600 méter hosszan 4-5 méter magas falnak kell elkészülnie három nap alatt. Rámutatott arra is, hogy a 10-es számú tároló fala a hétfői átszakadást követően mostanra már három helyen megroppant. Sajnos több centiméterrel szélesedett a repedés, s ez egy esetleges veszélyhelyzet bekövetkeztére figyelmeztet - tette hozzá.
Ismertetése szerint a sérült tároló előtti 32 hektáros szántóföldön három lépcsőzetes földsáncot alakítanak ki. A Torna-patak mentén lévő kolontári házak eldózerolását még nem kezdték meg - mondta el az államtitkár. Hozzátette: nagyon fontos ugyanis, hogy kihozhassák az emberek a megmaradt ingóságaikat, ezért ott most a lehető legnagyobb gondot fordítják a szemét és az iszap elhordására, illetve a fertőtlenítésre.

A Magyar Nemzeti Gárda 15-20 fős csapata Devecseren egyenruhában segíti a bajba jutottakat. Ellentmondásos információk szerint az egyik helyi lakost bilincsben vitték el, mert olyan helyre akart bejutni, amit a hatóságok lezártak. Este hat órakor lakossági fórum kezdődött Devecseren a Mal Zrt. részvételével - jelentette az index.hu helyszíni tudósítója.

A városban jelenleg körülbelül 1500-2000 ember maradt. A lakosság körében az a pletyka jár, hogy éjszaka ki fogják őket telepíteni, de ezt megerősíteni eddig senki nem tudta.

Autóbuszok sorakoznak a település határában. Megkezdték Kolontár kiürítését, miután tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja. Kolontár területén a rendőrség hangszórókon ér
Autóbuszok sorakoznak a település határában. Megkezdték Kolontár kiürítését, miután tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja. Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesíti a lakosságot a kitelepítésről, az ott tartózkodó tartozkodó bel- és külföldi tudósítóknak el kellett hagyniuk Kolontárt. Ipari katasztrófa történt 2010. október 4-én a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójánál, ahonnan gátszakadás után mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki. A mérgező anyag Devecsert, Kolontárt, Somlóvásárhelyet öntötte el, amely közel 40 négyzetkilométeren veszélyezteti a lakosságot és az élővilágot. A katasztrófában eddig heten vesztették életüket, egy embert eltűntként tartanak nyilván és többeket kórházban ápolnak. MTI Fotó: Juhász Bálint


A belügyi államtitkár utalt arra, hogy Devecserben és Kolontáron is megkezdődött az újjáépítés előkészítése. Mint mondta: építészcsoport járt mindkét településen, tervek állnak már rendelkezésre, s földterületet jelölnek ki az önkormányzatok.

Kontrát Károly elmondása szerint a polgármesterek úgy nyilatkoztak a védelmi bizottság szombati devecseri ülésén: érzik, hogy számíthatnak a kormányra.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az MTI-nek elmondta: több helybeli cég ajánlotta már fel lakások építését, így például a devecseri téglagyár osztrák tulajdonosa öt felépítését vállalta, és "a sümegi várkapitány is felhúz" két házat.

Győrben felkészültek a devecseriek fogadására, ha sor kerülne a kitelepítésükre - közölte a megyei katasztrófavédelem vezetője szombaton délután az MTI-vel.

Szűts György közlése szerint arra is készen állnak, hogy a város teljes lakosságát elhelyezzék. (Devecser honlapján az olvasható: 5300-an élnek a településen.) Mint mondta, a jelentős létszám miatt több sportcsarnokot, tornatermet, kollégiumot készítettek fel az érkezők fogadására. Hogy melyeket, azt egyelőre nem kívánta közölni.  Úgy tudjuk, Győrben az egyetelmi csarnoknál kihelyezett konténerek már a devecseriek esetleges érkezésének előkészületéhez tartoznak. Fotó: Marcali Gábor
Úgy tudjuk, Győrben az egyetelmi csarnoknál kihelyezett konténerek már a devecseriek esetleges érkezésének előkészületéhez tartoznak. Fotó: Marcali Gábor

Olvasóink írták

104 hozzászólás
 • 104. fióka 2010. október 11. 10:35
  „103. Mikibácsi 2010.10.11. 09:54--->nézz körül mikibá ebben az országban mindent eladtak(zsebre)”
 • 103. Mikibácsi 2010. október 11. 09:54
  „Szép napot mindenkinek.
  Szöget ütött a fejembe: ha már egyszer kitelepítik az ott lakó embereket, miért sportcsarnokokba, meg kultúrházakba? Mi van az egykori, üresen álló laktanyákkal?”
 • 102. igazszó 2010. október 10. 19:25
  „http://kutasi.blogspot.com/”
 • 101. mig29 2010. október 10. 14:48
  „Nem érzem magam tudatlannak.
  Ma értem haza a helyszínről.Egész héten mentettem.”
 • 100. háté 2010. október 10. 12:51
  „97. hozzászólás mig29

  --olvas, tájékozódj és ne a tudatlanságodat méltasd!”
 • 99. duc_de_Orbieu 2010. október 10. 12:30
  „#97mig29:
  A zsidók a legnagyobb rasszisták. Szerintük a gójok állatok, alacsonyabbrendű ösztönlények, akiket szabadon meg lehet ölni, ki lehet fosztani és akiket át lehet verni...... Akik pedig mindezek ellen védekezni merészel, bírálni meri izraelt, arra pedig rásütik, hogy antiszemita-náci-fasiszták.
  E katasztrófa alkalmával nagyon szépen kimutatták foguk fehérjét a zsidók, megmutatva a valódi énjüket:
  Izraelben folytatódik a magyarság mocskolása, a budapesti Külügyminisztérium hallgat
  Reklám
  A vezető izraeli újságok továbbra is kiemelt helyen, részletes beszámolókat közölnek a Kolontár melletti egyik zagytároló gátjának átszakadása nyomán keletkezett ökológiai katasztrófáról, ám az olvasók által a szerkesztőségekbe beküldött számos kommentár továbbra is a legalpáribb módon szidalmazza a magyar népet, s ad hálát Istennek, amiért ,,megbosszulta" az antiszemita magyarok által elkövetett cselekedeteket.
  Amint arról már tegnap is beszámoltunk, Izraelben magyargyűlölő olvasók beírásai árasztják el a nagyobb újságok szerkesztőségeit. A magyarellenes mocskolódás, s a súlyos ökológiai katasztrófa fölötti káröröm már olyan méreteket öltött, hogy a Válláh!Hádásot című, igen népszerű és olvasott héber nyelvű hírportál moderátora csütörtökön szinte az összes beküldött kommentárt törölte, s csak a kinn maradt címekből lehet következtetni azoknak ,,emelkedett" szellemére.
  Amint arról korábban beszámoltunk, Izraelben élő, valószínűleg magyarországi gyökerű zsidók féktelen gyűlölettel és kárörömmel kommentálják a nyugat-magyarországi eseményeket. Meg kell jegyezni, nagyon valószínű, hogy ezeknek az alja embereknek a jelentős része él majd az új állampolgársági törvény adta lehetőséggel, és kiváltja a gyűlölt magyar állam és nemzet állampolgárságát. Hála a magyarországi gyakorlatnak, amely - a zsidó gyakorlattal ellentétében - nem a magyar származást, felmenőket veszi alapul, hanem azt, hogy voltak-e a kérelmezőnek magyar állampolgár ősei ... Magyarán, hogy az izraeliek is tömegesen kaphassák meg a magyar állampolgárságot. Amint a mostani gyűlölethullám is bizonyítja, megérdemlik.
  Közben a másik nagy izraeli napilap, a Máárív is részletesen foglalkozik a magyarországi tragédiával, s itt sem maradnak el a mocskolódó olvasói levelek. Innen idézzük az egyik alja ember szövegét:
  ,,A magyarok nácik! Ami történt velük, az Isten fizetsége. A magyarok 800 ezer (jól figyeljünk, most már 800 ezer - H. J.) zsidót gyilkoltak meg! Reméljük, hogy a Duna megmérgezi ezeket a kolera-embereket! A magyarországi falvakban és kisvárosokban a zsidók félelmükben manapság is eltitkolják zsidó mivoltukat!!!! Magyarország lökött, betegesen zsidógyűlölő emberek állama! A gazdaságuk becsődölt, s egyre inkább a harmadik világ országai közé tartoznak! A szállodai szolgáltatás ott rettenetes és piszkos! Határozottan nem ajánlom, hogy ellátogassunk Magyarországra!"
  (A legutolsó jó tanáccsal mi is tökéletesen egyetértünk - H. J.)
  Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az izraeli sajtóban megjelenő mostani, újabb magyarellenes gyűlölethullámról ne lenne tudomása a Tel-Avivban akkreditált ,,magyar" diplomatáknak. A Pinkas utcában lebzselő személyeknek, köztük a sajtófigyelőnek, ha egyáltalán van, kutya kötelessége lenne beszámolni a budapesti Külügyminisztériumnak erről a visszataszító jelenségről. Pontosan úgy kellene cselekedniük, amint azt például a Budapesten működő izraeli nagykövetség, illetve a Zsidó Ügynökség munkatársai, diplomatái teszik a Magyarországon észlelhető vélt vagy valós zsidóellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban. De mivel a Pinkas utcai külképviseleten ezt a jelek szerint nem teszik, föl kell tennünk a kérdést: akkor miért vannak ott?”
 • 98. Epoxigyanta 2010. október 10. 12:24
  „De jó lesz,ha ideköltöznek! Lesz egy csomó lomis Győrben.Hisz Devecser nagy része abból él. Hozhatják be Ausztriából és Németországból a sok lomot,szemetet...
  Elég igénytelen,lerobbant egy város az a Devecser,remélem Győrt nem teszik ilyenné.”
 • 97. mig29 2010. október 10. 12:04
  „Figyelve a tragédia helyszínét,rengeteg segítséget kapnak az ott élő emberek.
  Ez példás jó dolog.
  Viszont hol van a katolikus egyház?A magyar gárda?
  Ilyenkor lehetne megmutatni a nagy Magyarságot.
  A Zsidózós hozzászólónak meg lapát kell,merje az iszapot.
  Így talán kevesebb hülyeség,ostobaság jutna az eszébe,illetve a fejébe!!”
 • 96. cuprosan 2010. október 10. 10:59
  „Emberek!

  Olvasva a 96 hozzászólást , rugózhat itt bárki bármiről, hallgassátok meg az évtizedekkel előtt megírt Omega A holló című számát és ha tudtok olvsni a sorok közt, mindenre választ kaptok , mert ez a a mai rideg magyar valóság, a kőkemény kapitalizmus.”
 • 95. sop32 2010. október 10. 09:40
  „"Ahol ilyen tömegben halmoznak fel pusztító anyagot, ott lennie kell második és harmadik biztonsági zónának, tervnek, intézkedésnek. A költségeknek bele kell férniük a gyár nyereségébe, s aki ezt nem tervezi be, annak nem szabad megengedni az ilyen gyárak működtetését."

  "Alapvetően azok hibásak, akik ezt a tározót így tervezték meg és így hagyták megépíteni, illetve engedélyezték a házakat aláépíteni. Az emberi butaságért és kapzsiságért a természet időnként benyújtja a számlát. Sajnálatos, hogy a legtöbbször ártatlanok bűnhődnek"”
 • 94. duhos2 2010. október 10. 09:33
  „"A Magyar Nemzeti Gárda 15-20 fős csapata ..."

  Ezt lemerte írni a Kisalföld. Ecsém. Ez igen. Történelmi fordulóponthoz érkeztünk. Csináltam is egy screenshotot róla.”
 • 93. duhos2 2010. október 10. 09:26
  „91.

  Személyesen adtad át? Nem? Így jártál.”
 • 92. háté 2010. október 10. 09:13
  „Örülök, hogy elmúlt a veszély az emberek megszokott hajlékukban maradhatnak, és nem a politika színjátékának vannak kitéve.

  Én és családom olyan helyre küldtünk pénzt, ahol tudjuk a rászorulók részére osztják szét!
  Valahogy, mintha itt csak az ötletekig jutnának a hozzászólok, mint általában és van aki uzsorások segítségével dicsekszik! --azokkal akik az emberek gátlástalan meglopásával jutottak mérhetetlen vagyonukhoz.
  Ezeket a "segítőket" néhány országból már kisöprűzték.”
 • 91. AHA 2010. október 10. 09:10
  „90!
  Pénzt, te szerencsétlen.”
 • 90. duhos2 2010. október 10. 09:02
  „88, 89

  Ti mit adakoztatok?”
 • 89. kefefejű 2010. október 10. 08:07
  „Akkor összefoglalnám az előző 88 hozzászólás többségének lényegét:
  Mindenről a kommunisták tehetnek, ami rossz. Különösen Gyurcsány.
  Na de ami jó, arról a fideszesek. Különösen a felcsúti.
  Ha valamit tesznek, az a baj. Ha nem akkor azzal van a probléma. Itt mindenki kiválóan ért a vöorösiszaphoz, a politikához, és a közgazdaságtan is a kisujjában van.
  De ha esetleg elfogynának az észérvek, akkor még mindig lehet egymást mocskolni, cigányozni, zsidózni, stb.
  Vajon hányan mentek oda közületek, és önkéntesként fogtak lapátot, és kezdtek el dolgozni? Vajon hányan tettek akár egy szalmaszálat is keresztbe a megoldás érdekében?”
 • 88. pancser 2010. október 10. 07:13
  „Mély döbbenettel olvassa nézi az ember az áldozatokat, nem is tudja mit kéne tenni. Úgy gondolom OV. hozzáállása példa értékű. sokat szidott Soros, Pataki mindenki rámozdult a dologra, az amerikai magyarok gyűjtenek, igen nagy segítség és reklám(nemkívántuk) ez a Hazának. Az apró fekete lelkek aki közöttünk élnek és üvölteni akarnak az összefogást ócsárolva, hangjuk csupán egy cickány hitvány cincogása, melyet elnyom az összefogás, a megértés és a szeretet hangja!”
 • 87. AHA 2010. október 10. 07:00
  „HR Xszar!

  (X)Szarnak csak egy baja van,hogy nem gyurcsány könnyes szemeit látja a tv-ben. <moderálva off>”
 • 86. lajos_lajos 2010. október 10. 06:51
  „Egyik híradásban azt halljuk,hogy több száz millió segély érkezett ugyan akkor a lakosság meg azt mondja nem kapnak semmit.
  Miért nem viszik ezeket az embereket minnél előbb ingatlan közvetítőhöz,hogy a fedél nélkül maradtak azonnal lakhatási lehetőséget kapjanak és így minnél előbb felejtős lenne számukra a tragédia.
  Vagy túl egyszerűen gondolkodom?”
 • 85. HR_XAR 2010. október 10. 00:37
  „moderálva off”
104 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melinda falevelei továbbjutást értek

Szíj Melinda a Hulló falevelek című dalt énekelte a Megasztár 5 szombat esti adásában, produkciója… Tovább olvasom