Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Iskolapad roncsolta szét a gyermek kezét

Sajnálatos baleset történt az egyik győri iskolában: egy első osztályos kislányra dőlt a pad, amikor a gyermek belekapaszkodott annak szélébe. A könnyen boruló alkalmatosság szétroncsolta az apróság ujját.
Baleset: Bettike eltört ujját szegekkel rögzítették az orvosok.
Az első osztályban leckéhez készülődtek a gyerekek a tanteremben, többen körülállták a napközis tanító nénit. A kis Fekete Betti a füzetéért sietett, de megbotlott és elesett. A kislány a pad szélébe kapaszkodva akart felállni, de a szerkezet megbillent és rázuhant a gyermek földön lévő kezére. A tanítónő a csattanásra figyelt fel, s ölbe kapta a fájdalomtól sikongató kisdiákot, majd látva a komoly sérülést, hívta a mentőket.

Körültekintőbben választani

A lapunkat felkereső szülők nem hibáztatják a tanárnőt. Sokkal inkább a balesetveszélyes asztal gyártóját, netán megrendelőjét. Az apa, Fekete Imre arra szeretné felhívni az illetékesek figyelmét, hogy az iskolabútorok kiválasztásánál körültekintőbben járjanak el. Ezzel elkerülhetővé válnának a kislányával történthez hasonló balesetek. A szülő fél attól, hogy gyermeke – mivel a nyílt törést műtéttel próbálták helyrehozni az orvosok, s az ujjperceket szegekkel rögzítették és az inak is szakadtak – nem tudja majd teljes értékűen használni a kezét.

Egy ujjal feldönthető

A napközis tanárnő, Sütőné Lakatos Gabriella ottjártunkkor – másfél héttel a történtek után is – a baleset hatása alatt volt. S mint mondta, addig nem is nyugszik meg, amíg Bettike keze nem gyógyul meg. A tanárnővel és az iskola vezetőjével, Tringer Mártonnével együtt nézzük meg a padot, aminek felborításához bizony nem kell nagy erő. Kipróbáltuk: egy ujjal könnyedén kibillentettük egyensúlyából az asztalt.
Az iskola másik termében ülőkékkel egybeépített asztalok vannak, azok igazán stabilak. Tringerné ez utóbbiak használata mellett érvel, véleménye szerint legalább alsó tagozatban ilyen padokat kellene használni. Azonban arra nincs pénzük, hogy minden osztályba ilyeneket vegyenek.
A polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője, Olaszi Imre – bár ő is a rögzített padokat alkalmazná az alsó tagozatos osztályokban – állítja, három éve felmérték, hogy melyik iskolának milyen pad kell, s ők teljesítették is a kéréseket. Most azonban már nincs pénz egyedi igények kielégítésére.
Lapunk úgy tudja, hogy az iskolabútorok cseréje során a régi bútorok helyett éppen a székektől külön álló, könnyűszerkezetes padokat kaptak az iskolák, azokból is felújítottakat, holott ilyet nem kértek. Arról meg szó sem volt, hogy jó padokat azért cseréljenek ki, mert más szerkezetűre volna szükség. Tudomásunk szerint összeszerelt iskolapadokat már nem is gyártanak.
Köztudott, hogy a könnyen mozgatható padok a modern oktatási módszerekhez kiválóan alkalmasak, ezért a pedagógusok többsége szívesen használja őket. Azokat a tanárok úgy állíthatják fel – félkörben, csoportban vagy akár egy vonalban –, ahogy azt az órán alkalmazott módszer megköveteli. De vajon megéri-e az eredmény azt, hogy a jól bevált, rögzített padokat újakra cseréljék?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves szülői tiltakozás

Két megszüntetésre ítélt győri középiskolában, a Rejtőben és a Petzben tartottak tegnap rendkívüli… Tovább olvasom