Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Iskola helyett csavarognak

Győr - Egyre gyakrabban lógnak a gyerekek az iskolából. Már 12 évesek is bevásárlóközpontokban császkálnak tanulás helyett. A gyermekjóléti központ munkatársai időnként a kocsmákba is benéznek. Nem eredménytelenül...
Sok fiatal akár meg is irigyelhetné Huszár Máriát és Bagyinszki Pétert. Napjaik nagy részében ugyanis a város bevásárlóközpontjait és a lakótelepi utcákat járják. „Vadásznak." Azokra a fiatalokra, akik kerülik az iskolát és a tanulás helyett csavargással múlatják az időt. Mária és Péter a Győri Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központjának utcai szociális munkásai.

Mindennap felkerekednek és végigjárják a lógósok kedvenc helyeit: az üzletközpontokat, a jellegzetes bandázóhelyeket, a paneltömbök utcáit. Előfordul, hogy mindent rendben találnak, ahogy arra is volt példa, hogy hat gyerekbe botlottak egyetlen őrjáraton. Sajnos újabban már egyes kocsmákba is be-be kell nézniük...

– Az iskolakerülés ötvenezer forintig terjedő pénzbüntetést és súlyos esetben letöltendő szabadságvesztést is vonhat maga után, ezt sokan nem is tudják – tudtuk meg Komjátiné Antal Erzsébettől, a központ vezetőjétől. – Már egyetlen igazolatlan óráról is tudomást szerzünk az iskoláktól, gyakran egész listákat kapunk a hiányzókról. Megkeressük a családokat és megpróbáljuk kideríteni, mi vihette rá a nebulót a mulasztásra.

A gyermek fegyelmezetlensége mögött többnyire családi ok áll. Vannak gyerekek, akik már az első beszélgetés alkalmával rájönnek, hogy hibát követtek el. Aztán vannak a notórius visszaesők, akiket sorozatosan fülön csípnek a munkatársaim. Pedig a gyerekek rafináltak, előfordult, hogy az egyik üzletközpont biztonsági őrét is megpróbálták kifaggatni, hogy megtudják, mikor várható az „ellenőrzés". Többségük nem is tudja, hogy felelőtlenségével a szüleit sodorja bajba, hiszen az iskolakerülésért kirótt büntetést végső soron nekik kell leróniuk.

Olvasóink írták

 • 4. andy 2008. június 04. 09:10
  „Hiába kerül gyerek a látótérbe :(
  Családsegítő!Bennt foglaltatik a névben...ez családi probléma...Többnyire nevelési probléma,melyben a szülő elfelejt nevelni...Attól,hogy gyermekkel találkoznak a segítők,attól a szülők változtatni fognak hozzáállásukon?”
 • 3. raffy2 2008. június 03. 19:59
  „de ha nem szeszes itallal szolgálja ki,akkor nem büntethetik meg.azonkívül meg elképesztő ,hogy már mit meg nem engednek maguknak egyesek.de itt már felmerül a szülő felelőssége is.”
 • 2. Lillycat 2008. június 03. 13:09
  „Büntettek már valaha azért, mert valaki lógott? Miért nem mondják meg, hogy mikor és mi volt a büntetés? Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy pl. ha büntetés jár a lógásért, akkor miért kell pl. Monoknak a gyerek után járó támogatást is iskolalátogatáshoz kötni? Ha egyszerűen csak el lehet kapni a nebuló szüleit és jól megbüntetni? Nem a képünkbe mondani, hogy "Hát a gyerek nem szeret iskolába járni ...." Esetleg bizonyos etnikumnak nem kötelező az iskolalátogatás? Végülis minek az ha szuperjól megélnek a szociális hálón?”
 • 1. tricse 2008. június 03. 06:50
  „hmmm

  kocsmákban találják meg a kiskorúakat és arról egy szó sem esik a cikkben,hogy a kocsma tulaját mennyire büntetik,ha kiskorúakat kiszolgál csak arról,hogy a szülőket mennyivel akik nem is tudnak a csemete lógásáról,mert épp dolgoznak?

  a biztonságiőrt meg a gyerekek faggatják az ellenőrzés időpontjáról,holott neki kellene faggatnia a gyerekeket a látható csavargás miatt!

  na valahol itt a bibi!

  itt is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti Vágta megyeiekkel

Budapest - Szoros futamoktól, fej fej melletti célba érésektől és csúnya balesetektől sem volt… Tovább olvasom