Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Iparvasúti vágányok Győrben - Nyolc év után tűnnek el az átjárók - videó

A várost egykor sűrűn behálózó iparvasúti vágányok újabb mementóját számolják fel hétfőtől az útkezelők.
A MÁV-val együtt kibontják a Mészáros Lőrinc u.–Mester utca, illetve Szabolcska utca–Mester utca kereszteződésében lévő, a régi Richards-gyárhoz vezető iparvasúti vágány átjáróit. A munkálatok miatt a Mészáros Lőrinc úton félpályás, a Szabolcskán pedig teljes lesz a forgalomkorlátozás.

– Hosszú évek óta küzdünk azért, hogy a nem használatos síneket vagy az iparvasúti átjárókat a MÁV megszüntesse – mondta a Kisalföldnek
Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. – Ezen a helyszínen legalább azt el tudtuk érni, hogy az átjárók eltűnjenek és végre az úté legyen a főszerep.

A szóvivő hozzátette: a síneket nem azért szeretnék felszámolni, mert csúnyák, még csak nem is balesetveszélyesek. Sokkal inkább útfenntartási szempontból nem ideálisak. Hiszen ha szigorúan vesszük, a szabályok szerint a vágánytengelytől öt méteren belül az aszfaltot is a tulajdonosnak, vagyis a vasútnak kellene karbantartania.
A hétfőn kezdődő munkát közel nyolcéves tárgyalássorozat előzte meg. Hasonlóan régóta tart az egyeztetés a Liget utcai maradványok miatt is. Abban az ügyben viszont csak kisebb előrelépések történtek.

Iparvasúti vágányok Győrben - Nyolc év után tűnnek el az átjárók


– Az iparvasút tulajdonosának, kezelőjének feladata, hogy ha használaton kívül van, vagy gondoskodjon a körülötte lévő burkolatról, vagy számolja fel a vágányt, ha nincs rá már szükség – folytatta a szóvivő. – Újvárosban ez csak részben történt meg.

A Kisalföld úgy tudja, a MÁV egy civil szervezetet bízott meg az elbontással és az értékesítéssel, de nem végeztek teljes munkát. A zöldből kiemelték, de az aszfaltban otthagyták. Szeretnénk elérni, hogy a MÁV befejeztesse a munkát.További ipari sínek vannak a Kandó Kálmán úton, azokat viszont az E.ON és az Audi használja. Az Audi-gyár környékén fennmaradt sínekre is szükség van vagy lesz. Amikor például a gyárat elkerülő utat tavalyelőtt megépítették, több sínt kidobtak, köztük a volt honvédségi laktanyához vezető vágányt is. Nemrég az útkezelők felvetették az átjáró felbontását, de a gyár jelezte: hamarosan akár szükség lehet rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a Pannon-Víz forgalma tavaly

A 2012-es 8,8 milliárd forintról 8,5 milliárdra esett vissza a Pannon-Víz zrt. forgalma tavaly… Tovább olvasom