Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Illegális csatornarákötések Vámosszabadin

Nemcsak az átlagnál több eső öntötte el a házak udvarait Vámosszabadin, de a szennyvízcsatornába bekötött csapadékvizek felhígították a szennyvizet.


Az elmúlt hónap csapadékos időszaka ismét előhozta azt a rendszeresen visszatérő és közegészségügyileg nem elhanyagolható problémát, melyet a szennyvízcsatorna-túltelítettség okoz. A település polgármestere, Réti Csaba érdeklődésünkre elmondta, számos ingatlantulajdonos – főként az új lakóterületeken – a csapadékvizet a csatornába vezeti.

Az ingatlanokra csak a tulajdonosok engedélyével mehetnének be, ezért a szakhatóságokhoz fordultak – tudatta a polgármester.
– A magasabban fekvő településrészek kivételével szinte az egész falut érinti a probléma. Nagyon sok bejelentést kaptunk, hogy a házakat elönti, az ingatlanokon felbuzog a csapadékvízzel hígult szennyvíz. Olyan esetek is előfordultak, amikor a fürdőszobában, illetve a vécében jött fel a szenny. Ez nemcsak kellemetlenséggel, de elviselhetetlen bűzzel és fertőzésveszéllyel jár – magyarázta Réti Csaba.

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzatnak önmagában nincs meg a szükséges ellenőrzési jogköre. Az ingatlanokra csak a tulajdonosok engedélyével mehetnek be, hogy megnézzék, azok hová kötötték be az ereszcsatorna végét. Ezért a szakhatóságokhoz fordultak, segítsenek az ellenőrzéseknél.

– Kétféle módon lehet meggyőződni, hogy rákötötték-e a szennyvízcsatornára a csapadékvizet. Egyrészt füstöléssel, amikor a csatornába nyomatnak füstöt, s ha az megjelenik az eresznél, biztos az illegális rákötés. A másik esetben az ereszcsatornába öntenek színezett folyadékot, s ha az megjelenik a szennyvízcsatornában, tiltott rákötést jelez. Ez utóbbihoz kell bejutni az ingatlanra – tudtuk meg Réti Csabától.

Az önkormányzat kéri az érintett ingatlantulajdonosokat, hogy a nyár végéig szüntessék meg az illegális csapadékvíz-bekötéseket és alakítsanak ki az előírásoknak megfelelő szikkasztókat a saját telkükön.

Olvasóink írták

 • 4. buggyant 2010. június 21. 17:19
  „elihu, hidd el, hogy ilyen helyzetben minden csepp számít. A csapadékvizet nem szabad a közcsatornába vezetni. Innen is jön meg onnan is jön meg még eleve van is benne... aztán a víz megkeresi az útját.”
 • 3. elihu 2010. június 21. 15:51
  „Persze azt nem lehet biztosítani, hogy minden egyes palimadár mellett egy ellenőr álljon amikor építkezik, természetesen akadnak illegális rákötések, de most itt nem erről van szó. A Pannon-Víz adott ki tájékoztatást arról hogy a nagy esőzések miatt nagyon megemelkedett a talajvíz, megnőtt a belvíz, és az szépen bele csordogált a szennyvíz átemelő aknába, a csatorna tiszítónyílásaiba és a csőhálózat szépen feltelt. Ehhez jött még az is hogy a mélyebb területekről, pincékből elkezdték szivattyúzni a vizet kifelé, terémszetesen a csatornába (hova máshova, hiszen csak ott volt hely). Emiatt köszönt vissza a lakásokba a szennyvíz. Aki nem hiszi, nézze meg a Pannon-Víz honlapját.”
 • 2. igazszó 2010. június 20. 18:25
  „Azt is meglehet nézni kik laknak ám ott, milyen hivatolok vezetői, nagykutyái.....akinek szólni sem lehet ám, mert azt hiszik nekik mindent szabad, még ilyen áron is! Nem a szegénységben élők, akiknek a pár forint is sokat jelentetene, mert azok nem tennének ilyent, csak azok a bátrak, akik hátamögött állnak.Most tessék akkor rendet tenni, kitenni nevüket, és büntetni őket!

  Mikor Győrben is kimentek az egyik szolgáltatótól, és a fingba duda alpolgármester úr, kihúzva magát dr. rangját többszörösen kiemelve, tudatta, hogy úgy tegyék meg neki a feladatot....mert, hogy ő nem ám akárki!
  Szóval, legyen már vége ennek az időnek!!!!!”
 • 1. buggyant 2010. június 17. 16:50
  „Nagyon helyes. Végre egy polgármester amelyik mozdul. De most tényleg ennyi esze van az ökörnek hogy fertőzi az alsó szomszédját? Mert persze a gané nem nála jön fel. Remélem a szakhatóság környezetszennyezésért büntet is. Egyébként dicséretes, hogy egy faluban már figyelnek a lakók egészségére. És a többi????? Nemám hogy csak Vámosszabadin ilyen leleményesek az emberek! Megjegyzem, a hidroforos összekötések, mikor a fürdőbe-wcbe kútból szivattyúz vizet, a konyha meg a vezetékesről használ, ugyanilyen veszélyes, bakteriális szempontból. Meg még ki tudja mi van a talajvízben. És aki ennyire ostoba hogy a saját családját teszi ki ennek, hát.... csak azért hogy párezer forintot spórolhasson, megkockáztat egy esetleges életreszóló emésztőszervi betegséget. Merthogy szét van választva a vezeték. Ja, szét. Időnként. Néha meg összenyitva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjel a múzeumban - Programajánló

A Múzeumok Éjszakája alkalmából soha nem látott érdekességekkel, rendkívüli tárlatvezetésekkel,… Tovább olvasom