Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Így módosult a földhasználati nyilvántartás

Az év elejével – több lépcsőben is - jelentősen módosultak a termőföldről szóló törvény földhasználati nyilvántartásra vonatkozó szabályai.


1. Aki termőföldet használ – beleértve a zártkerti ingatlanokat is! – köteles a használatot annak megkezdésétől számított 30 napon belül az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz) nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni. Azaz 2013. január 1-től nem csak az 1 hektárt meghaladó, hanem minden termőföld használatot (ideértve azt is, ha valaki saját maga önállóan vagy osztatlan közös tulajdonban használja a termőföld ingatlanát) be kell jelenteni az illetékes földhivatalban!

Az osztatlan közös tulajdonban lévő termőföldek esetében, ha földhasználó nincs bejelentve, a tulajdonostársaknak használati megállapodást kell kötniük és azt alapesetben használati megosztási vázrajzzal együtt kell benyújtaniuk. Ez nem vonatkozik a halastó művelési ágú területekre, valamint a zártkerti ingatlanokra!

Aki 2012. december 31-ig a földrészletek számától függetlenül 1 hektár vagy annál kisebb nagyságú föld használatát már megkezdte, a bejelentést 2013. április 30-ig kell megtennie. Aki a termőföld használatot 2012. december 31. után kezdte meg, annak a bejelentési határideje továbbra is a használat megkezdésétől számított 30 nap.

A bejelentéshez minden esetben csatolni kell magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát, gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítót tartalmazó okirat másolatát.

2. A 2012. december 31-ig bejelentett földhasználók kötelesek a következő adataikat, az erre szolgáló bejelentő lapon közölni az illetékes földhivatallal 2013. március 30-ig:
- magánszemély személyazonosító jele (a lakcímkártyán szereplő személyi száma),
- magánszemély állampolgársága,
- cég esetén a statisztikai azonosító és a cégjegyzékszám.

3. 2013. február 27-től a bejelentés befizetési kötelezettséggel nem jár és e naptól számított 90 napon belül mindenkinek vissza kell téríteni a 2013. január 1. után befizetett díjat.

Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy bármely fenti előírás megsértése esetén a Tft. rendelkezései szerint a földhivatal köteles a földhasználót, illetőleg a tulajdonost földhasználati bírsággal sújtani, melynek összege az érintett termőföld aranykorona értékének ezerszerese, de minimum 10.000,- Ft.

Amennyiben a szabályokkal kapcsolatban kérdésük merül fel, kollégáink szívesen állnak rendelkezésükre!

Olvasóink írták

 • 9. Tündenéne 2013. március 05. 13:15
  „Bejelentőlapok itt, alul:

  http://www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=27”
 • 8. Tündenéne 2013. március 05. 13:15
  „5. Lókupec 2013.03.05. 10:21

  Ettől még a zártkerti ingatlanok léteznek, ezen a néven futnak a nyilvántartásban.”
 • 7. dödike 2013. március 05. 13:02
  „2012 nyarán napokon belül megtalálták az összes Sashegyi kert tulajdonosát, akiknek nem volt kitéve a helyrajzi számuk.Akkor mit is akarnak regisztráltatni? Úgy látszik ennek a kormánynak mindegy hogy ha már választási regisztráció nem lehet, akkor a bármit, csak regisztrálni.”
 • 6. Madarász 2013. március 05. 11:58
  „3. Be linkelné kérem, hol érhető el a bejelentőlap.”
 • 5. Lókupec 2013. március 05. 10:21
  „Mi az, hogy zárt kert? Én ezt a fogalmat nem ismerem mivel évekkel ezelőtt módosították a zárt kert elnevezését különleges külterületre. Én már ezt tanultam mint építőmérnök. Lássunk már tisztán kedves újságíró vagy újságírónak nyilatkozó.”
 • 4. embertelen 2013. március 05. 09:18
  „Sem a törvényben, sem pedig a mostani cikkben nem találom, hogy mit ért a törvény földhasználaton. Van egy kis 6x9 méteres zártkerti ingatlanom, ami 1 hektár alatti, tehát be kell jelenteni. Az egész terület le van kavicsozva, mert parkolónak használom. Vajon ez a fideszes törvény szerint földhasználat-e, vagy sem? Vajon belegondoltak-e az illetékesek, hogy hány kisembert zaklatnak ezzel, a már számukra pénz sem hozó őrültséggel?”
 • 3. acsali 2013. március 05. 08:12
  „Kollégáink szívesen állnak rendelkezésükre! Megadhattak volna ELÉRHETŐ telefonszámot a cikk alján.”
 • 2. tricse 2013. március 05. 06:59
  „A végrehajtó simán a név és lakcím megadásával már birtokába is kerül ezeknek az adatoknak a Földhivatalnál akkor minek ez a felesleges bürokrácia? Bár elmondomén ha valaki még nem jött volna rá! Hozott a kormány egy újabb népnyúzó intézkedést amivel tömni akarta a zsebét, csak mivel nem tudta teljesen hülyére venni a népet ezért visszavonta a fizetési kötelezettséget, de ahhoz már nem volt bőr a képükön, hogy bevallják az eredeti célt ezért a bejelentést kötelezővé tették! Mert csak! Mert megtehetik! Mert a birka rájuk szavazott! Na többek között ez a sunyiság ami jellemző a kormányra, emiatt is soha nem szavaznék rájuk! Mondták volna, hogy bocsi meg akartunk vezetni titeket és lerántani rólatok még egy bőrt, de nem jött be, na ezt d?jaztam volna! Ehh!”
 • 1. öregmotoros01 2013. március 04. 22:57
  „Minek bejelenteni amiről ugyis van nyilvántartás.
  Aki kitalálta az sem tudja megmondani hogy mi értelme.
  Eddig akkor volt vagy nem volt nyilvántartás???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszer segít a Kantharosz-gála

Negyedik alkalommal rendezik meg a Kantharosz Gálát, amelynek hátterében a régió egyik legnagyobb… Tovább olvasom