Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

HÍR-esnek lenni védjegyet jelenthet

Több tucat megyei termék bekerült az országos gyűjteménybe, eddig szűkebb régiónkból a pannonhalmi törkölypálinka kapott védjegyet a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) programban.

Október végéig újból pályázhatnak a termelők: aki bekerül, ˝milliárdos rendezvényeken˝ népszerűsíthet.

A Hagyományok-Ízek-Régiók programban tíz éve nyolcvan szakértő közreműködésével háromszáz jellegzetesen magyar, valamint speciális regionális élelmiszer-ipari terméket, növény- és állatfajtát gyűjtöttek össze és soroltak be az EU által elfogadott hét régióba. A program eredményeként létrejött Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek és élelmiszereinek gyűjteménye: ez segíti e speciális termékek gazdasági hasznosítását.

Rábaközi perec – A hazai gyűjteménybe bekerült, előállítói pályázhatnának a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy elnyerésére.
Rábaközi perec – A hazai gyűjteménybe bekerült, előállítói pályázhatnának a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy elnyerésére.

Győr-Moson-Sopron megyéből többek közt a tönkölybúza, a húskenyér, a soproni felvágott, a soproni kenőmájas, a soproni sonkás felvágott, a győri páros zsemle, a rábaközi perec, a Lajta sajt, a Moson megyei csemegesajt, az Óvári sajt, a Pálpusztai sajt, a teasajt, a fertődi téli alma, a Fertőd vidéki sárgarépa, a hegykői zeller, a kisalföldi áttelelő hagyma, a mosoni káposzta, a petrezselyemgyökér és az aranyvesszőméz került a gyűjteménybe. A minisztérium berkein belül működő Agrármarketing Centrum feladata az itt szereplő, a magyar gasztronómiai kultúra részét képező hagyományos és tájjellegű élelmiszerek népszerűsítése a programot szimbolizáló HÍR- védjegy használatával.

Tavaly aztán elindult egy program, mely a HÍR- gyűjtemény aktualizálását, bővítését célozza meg. E program keretében ismét meghirdették azt a pályázatot, mellyel a HÍR-védjegy használati jogát lehet elnyerni. Erre olyan termelők, előállítók vagy termelői csoportosulások pályázhatnak, melyeknek tagjai a HÍR-gyűjteményben szereplő vagy követelményrendszerének megfelelő hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági terméket vagy élelmiszert állítanak elő. Kutasy Gabriella, az Agrármarketing Centrum témafelelőse elmondta: a beadási határidő október vége. Bár a 300 termék már tíz éve bekerült a programba, egyelőre csak tizenhét termelő kapott ilyen védjegyet, melyet rátehet termékeire.

Védjegy – A pannonhalmi törkölypálinka már elnyerte – mutatja Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója. Több tucat megyei termék esélyes, most újra lehet pályázni.
Védjegy – A pannonhalmi törkölypálinka már elnyerte – mutatja Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója. Több tucat megyei termék esélyes, most újra lehet pályázni.

Megyénkben eddig egy cég jogosult a HÍR-védjegy viselésére: a Győri Likőrgyár Zrt., mely a pannonhalmi törkölypálinkával érdemelte ki az elismerést. Barabás Attila vezérigazgató elmondta: néhány hete vehette át az erről szóló okiratot. ˝Az a termék kaphat ilyen védjegyet, melynek történelmi múltja van, a bírálóbizottság az íz- és illathatását is kiválónak minősíti, s elkülöníthető földrajzi területhez tartozik. Míg az eredetvédelmet kapott terméket az elismerés után ˝magára hagyják˝, a ˝HÍR-esnek˝ nem engedik el a kezét. Az Agrármarketing Centrum milliárdos nagyságrendű közösségi marketingforrással rendelkezik: azok népszerűsíthetik termékeiket az általuk szervezett rendezvényeken, akik e programba bekerültek˝ – mondta a vezérigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új hang szól Szent Márton hegyén

Pannonhalma - Mostantól már négy harang hívja imaórára a szerzeteseket, örvendezteti meg a monostorba látogatókat a bencés főapátságban. Tovább olvasom