Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Hibákat szüretelt az Apeh

Szüret idején tartott ellenőrzésein elsősorban a foglalkoztatás szabályszerűségét, a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését vizsgálta az APEH.

Főként borfesztiválokon ellenőriztek.

A párhuzamos vizsgálatok és az adózók túlterhelésének elkerülése érdekében az APEH más hatóságokkal együtt tartott akciót Szüret II. elnevezéssel. Főként a betakarítási munkákat, a szüreti és borfesztiválokat – többek közt a ˝Szigetköz ízei˝, a ˝Vármegye borai˝ napokat – ellenőrizték emberei 226 alkalommal. A feltárt hiányosságok aránya meghaladta a 20 százalékot, vagyis minden ötödik ellenőrzés bizonylatolás elmaradását, illetve foglalkoztatottak be nem jelentését tárta fel. Továbbra is az alkalmi munkavállalói könyv vezetéséhez kötődik a legtöbb hiba.

Az akció egyik fokozott érdeklődéssel kísért része volt a ˝baráti alapon˝ végzett munka adóhatósági minősítése. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága többször kinyilvánította, hogy a kalákában, az értelmező szótár szerinti klasszikus tartalommal végzett munka nem adójogi kategória. Az eljárások során az adóhatóság minden esetet egyedileg bírál el, de általánosságban elmondható, hogy a családok viszonosságon, kölcsönösségen alapuló önkéntes segítsége nem tartozik az adózás rendjéről szóló törvény szerinti bejelentési kötelezettség alá.

Az APEH szerint a bizonylatolások és a foglalkoztatottak bejelentésének elmaradása a szüreti tevékenységek alkalmi jellegéből adódhat. Másrészt viszont abból is, hogy az ellenőrzéseket szokatlan időben – délután, este, hétvégeken – tartották, amikor erre a vizsgáltak nem számítottak.

Olvasóink írták

  • 1. Agent 2009. október 19. 19:41
    „Ezek után valószínűleg az következik, hogy szenteste a családokhoz betoppanva fognak a "kedves" apehosok ellenőrizni, hogy megvan-e az ajándékok számlája, illetve a nagyobb értékű ajándékok után befizették-e az ajándékozási járulékot. Beteg emberek ezek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán délelőtt tilos autózni Győr egyes szakaszain

Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton: október 21-én 9.30 és 11 óra között Győr belterületén egyes… Tovább olvasom