Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Hétszázmilliós támogatás: Minden 50. kilométer megújul

Győr-Moson-Sopron - Huszonöt kilométernyi alsóbbrendű útszakaszt újítanak fel 2009 közepéig a megyében 700 millió forint európai uniós támogatásból. Idén ugyanakkor csak Győrújfalun és Darnózselin vonulnak fel a munkagépek.
A kormány tavaly júliusban döntött arról, hogy a Nyugat-dunántúli régióban 31 alsóbbrendű út egy vagy több szakaszát újítják fel kiemelt projektként – azaz külön pályáztatás nélkül – európai uniós támogatásból. Győr-Moson-Sopron megyét nyolc beruházás érinti.

A listára felkerült a Tét–Lébény összekötő út, amelynek a Lesvári-csatornától a 85-ös főútig, valamint a Herceg-csatornától a faluközpontig tartó része újul meg Enesénél, illetve Lébénynél.

A szigetközi út győrújfalui, 1730 méter hosszú szakaszát még idén felújítja a Magyar Közút Kht. Fotó: Krizsán Csaba

Kapuvár térségében megtörténik a beledi út babóti és höveji elágazása közötti szakaszának rekonstrukciója. Sopronban munkagépek dolgoznak majd a Csengery utcában a Mátyás király út és a Csatkai utca között. Felújítják az állami utat Egyed és az Egyed–Rábacsanak vasútállomás között, Fertődtől és Fertőszéplakig, Nyalkán, Győrújfalun és Darnózselin.

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Kht. programigazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy idén csupán a szigetközi út utóbbi két, összesen nem egészen 4 kilométeres szakaszának rekonstrukciója valósul meg a programból. E projektekkel azért tartanak előbbre a többinél, mert mindkettőre már korábban rendelkeztek előzetes tervvel és engedéllyel. Ezeket az eredeti tervezők február közepéig felülvizsgálták. A beruházás várhatóan a nyár végén valósul meg.

A többi fejlesztés előkészítése ugyancsak tart. Ezek tervezői közbeszerzési kiírása január 15-én jelent meg, a nyertes tervezőkkel várhatóan március végén kötnek szerződést. A tervezési időtartam két és öt hónap között változik. Ezután még a kivitelezési közbeszerzési eljárást is le kell folytatni, így idén érdemi munkára nem kerül sor. A beruházások így várhatóan 2009. június 30-ig fejeződnek be.

A munkálatok mintegy 700 millió forintba kerülnek. Ennek eredményeként csaknem 25 kilométernyi útszakasz újul meg. A megye alsóbbrendű útjainak hossza hozzávetőlegesen 1200 kilométer, azaz minden ötvenedik kilométerhez érnek oda a munkagépek a következő másfél évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány a fiatal igenekért

Győr - A tandíj eltörlése érdekében meghirdetett március 9-i népszavazás igenje mellett kampányol a… Tovább olvasom